Προς τις νομαρχιακές εκλογές με βάρκα την ελπίδα!

Ενώ ο νέος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ έχει αρχίσει, καθώς φαίνεται, να αντιλαμβάνεται γιατί… ήθελε ο τέως να φύγει -ασχέτως εάν δεν επιθυμούσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας- η κυβέρνηση δείχνει ολοφάνερη αδυναμία να λειτουργήσει με… κοινό νου…

Τόσο οι κόντρες με τους ναυτεργάτες όσο και η έλλειψη αντανακλαστικών, που φανερώθηκε από την επικοινωνιακή αντιμετώπιση μιας δημοσκόπησης εταιρείας (ALCO) που έχει εδώ και χρόνια διακόψει τη σύμβαση συνεργασίας που διέθετε με τη Νέα Δημοκρατία και ξεκίνησε συνεργασία με το «Έθνος», και η οποία έδειξε για πρώτη φορά το ΠΑΣΟΚ να προηγείται, κατέδειξαν σαφώς ότι η κυβέρνηση βαδίζει «με βάρκα την ελπίδα».

Το σημαντικότατο πλεονέκτημα -όπως είχε εκτιμήσει πολύ σωστά πριν από έναν περίπου μήνα «ΤΟ ΠΑΡΟΝ»- της δεύτερης τετραετίας, η δυναμική αυτή που είχε αναπτυχθεί ως βασικό συμπέρασμα στον κόσμο και την οποία ουδέποτε εκμεταλλεύτηκε η κυβερνητική παράταξη, ανατράπηκε. Παρά το γεγονός ότι η παράσταση νίκης ακόμη παραμένει ποσοστιαία υπέρ της Νέας Δημοκρατίας, είναι ξεκάθαρο ότι «εάν δεν γίνει κάτι», η κυβέρνηση θα βρεθεί σε δεινή θέση.

Και αυτό το «κάτι» σχετίζεται τόσο με τη μάχη που δίνεται σε πολιτικό επίπεδο όσο και με τη μάχη που… δεν δίνεται στον μιντιακό τομέα.

Στο σημείο αυτό υπογραμμίζεται ότι είναι λανθασμένη η άποψη που καλλιεργείται περί λαθών του κυβερνητικού εκπροσώπου Θόδωρου Ρουσόπουλου. Η άποψη αυτή υποβαθμίζει τον ρόλο του ίδιου του πρωθυπουργού, αλλά και κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης, που έχουν κλειστεί στο… καβούκι τους και «δεν δίνουν μάχες». Στο πολιτικό πεδίο ο πρωθυπουργός φαίνεται πως έχει πειστεί ότι τα μέτρα που με δυσκολία αρχίζουν να εφαρμόζονται θα αποδώσουν.

Σε ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού φαίνεται ότι έχουν περάσει οι απόψεις περί ενεργοποίησης του δημόσιου τομέα, περί εξυγίανσής του, περί ανατροπής των κακώς κεκτημένων υπαλλήλων, οργανισμών και τραπεζοϋπαλλήλων.

Αυτό σημαίνει κοινωνικές ανατροπές και φυσικά ότι ορισμένες κοινωνικές ομάδες -κάτι που διαπιστώθηκε από τις πρόσφατες συγκρούσεις με τους ναυτεργάτες- είναι έτοιμες να συγκρουστούν με άλλες, τις οποίες θεωρούν υπεύθυνες για τη δική τους άσχημη οικονομική κατάσταση.

Ακόμη θεωρεί ότι ο ανασχηματισμός δεν έχει αρχίσει να δίνει προς τα έξω την καλώς εννοούμενη δυναμική του, καθώς κορυφαία στελέχη (Ντόρα, Μεϊμαράκης, Πολύδωρας κ.ά.) δεν έχουν ακόμη καταδείξει τι μπορούν να πράξουν σε όλους τους τομείς. Με απλά λόγια, στο Μαξίμου θεωρούν πως και με τις αλλαγές που θα πραγματοποιηθούν στους οργανισμούς του Δημοσίου εντός των επόμενων μηνών -έχουν ήδη ετοιμαστεί και εγκριθεί οι αλλαγές αυτές σε μεγάλο μέρος τους από τον πρωθυπουργό- θα γίνει η μερική ανατροπή του σκηνικού υπέρ της Νέας Δημοκρατίας.

Μια άποψη που δεν φαίνεται να συμμερίζονται τα ΜΜΕ, ούτε αυτά που ήταν άλλοτε φιλικά προς την κυβέρνηση. Η ιστορία της σύγκρουσης Σουφλιά – «Καθημερινής» προφανώς -άσχετα εάν κανείς δεν το παραδέχεται- έληξε με ισοπαλία, καθώς τα περιβόητα σποτάκια μπήκαν σε κάποιο μπαούλο μετά την αντίδραση του Μαξίμου.

Όμως η «Καθημερινή» και ο Σκάι, υπολογίσιμες δυνάμεις, στις οποίες, όπως και ο ίδιος ο Καραμανλής δέχεται, οφείλεται ως έναν μεγάλο βαθμό και η εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, δεν φαίνεται να… χώνεψαν και πολύ το γεγονός ότι ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ μέσα σε ένα πρωινό… έπεισε τον Καραμανλή για τις δικές του καλές προθέσεις και για την… κακοβουλία μιας σοβαρής εφημερίδας και ενός δυναμικού ενημερωτικού σταθμού. Είναι σίγουρο ότι η λυκοφιλία θα συνεχιστεί, πόσω μάλλον που αναμένεται και η έκδοση τηλεοπτικής άδειας. Η οικογένεια, πάντως, δεν φαίνεται να… χωνεύει πολύ εύκολα τέτοιες καταστάσεις, όπως έχει αποδείξει κατά το παρελθόν, καθώς όλη η δύναμη του συγκροτήματος είναι ο ανεξάρτητος χαρακτήρας του. Κάτι που σημαίνει πως θέλει… μεταξωτά βρακιά και… όχι μόνο, για να φανταστεί κανείς ότι μπορεί να παίξει με το συγκρότημα του Φαλήρου…

Χωρίς την «Καθημερινή» και τον Σκάι σίγουρους συμπαραστάτες στις μάχες που θα δώσει από εδώ και πέρα η κυβέρνηση, πορεύεται έχοντας απέναντι το σύνολο πλέον των μέσων ενημέρωσης. Το Star κάθε άλλο παρά χαρίζεται στα λάθη και στις παραλείψεις της, το Mega επιχειρεί καμιά φορά να δημιουργήσει εξισορροπητικά ερωτηματικά όσον αφορά τις λανθασμένες κινήσεις της κυβέρνησης, χωρίς να τα καταφέρνει, ο ΑΝΤ1 περί άλλα τυρβάζει και καθόλου δεν ενδιαφέρεται να ενταχθεί σε κανόνες… «στήριξης», στον Alpha γίνονται ορισμένες παρεμβάσεις κυρίως για να τηρηθούν κάποιες φαινομενικές ισορροπίες, ενώ στο πεδίο των εφημερίδων τα πράγματα είναι τραγικά: ο Γιώργος Τράγκας, εντελώς αποστασιοποιημένος, το έχει ρίξει στο αντάρτικο, η «Βραδυνή» πουλάει CD, ο «Ελεύθερος Τύπος» ψάχνει αγοραστή και ψάχνεται, ενώ καμιά φορά τραβάει και το αφτί της κυβέρνησης, με διάθεση κριτικής και η «Απογευματινή» που διαθέτει και σοβαρή αρθρογραφία και από εκεί και πέρα το χάος… Δεν υπάρχει τίποτε στον ορίζοντα που να δείχνει ότι η κυβέρνηση μπορεί να παίξει το παιχνίδι των μίντια με επιτυχία εν όψει νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, αλλά και εν όψει των επόμενων, σε δύο χρόνια, βουλευτικών εκλογών.

Το όλο σκηνικό είναι απογοητευτικό, σκηνικό ήττας και «πρόσκαιρων ανταλλαγών» που δεν δημιουργούν την αίσθηση ότι θα στηριχθεί η Νέα Δημοκρατία στην επόμενη διετία από τους ευεργετηθέντες… Ασφαλιστικές δικλίδες δεν υπάρχουν, και κανείς δεν φρόντισε να δημιουργηθούν.

Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα;


Σχολιάστε εδώ