Η πολιτική συγκυρία

Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση Καραμανλή πλήττεται από την υπόθεση των υποκλοπών, σε μια περίοδο όπου το 65% των πολιτών θεωρεί ότι τα οικονομικά του χειροτέρευσαν τα τελευταία δύο χρόνια, η κρατούσα κατάσταση διατηρεί την πολιτική υπεροχή και το προβάδισμα, έστω και αν αυτό έχει συμπιεστεί στα όρια του στατιστικού λάθους. Επίσης σημαντική παράμετρος για τους κρατούντες είναι η αντοχή της ηγετικής εικόνας του πρωθυπουργού. Στην άλλη πλευρά του λόφου το ΠΑΣΟΚ δείχνει σημάδια ανάκαμψης και ο Γιώργος Παπανδρέου, μετά και τις επιτυχημένες εμφανίσεις του, βελτιώνει το ηγετικό του προφίλ. Ταυτόχρονα με τα πρώτα σημάδια πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο δικομματισμός σήκωσε κεφάλι, πράγμα που δείχνει ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος για τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή του τόπου.

•Έτσι τα δεδομένα της συγκυρίας εμφανίζουν μια κατάσταση πολιτικής ρευστότητας και το ερώτημα είναι: τι μέλλει γενέσθαι; Για την κυβέρνηση η διέξοδος είναι μια: να «θάψει» την υπόθεση των υποκλοπών, να συνεχίσει την προσπάθεια περιορισμού των ελλειμμάτων και να διαμορφώσει τα προαπαιτούμενα ώστε μέσα στο 2007 να είναι σε θέση να προσφέρει «καλύτερες μέρες» στα νοικοκυριά, καθώς και να μειώσει τη δυσβάστακτη φορολογία των μεσαίων εισοδημάτων. Έτσι μόνο η κυβέρνηση Καραμανλή θα φθάσει στις κάλπες με ισχυρές πιθανότητες ανανέωσης της θητείας της. Για την αξιωματική αντιπολίτευση οι καλύτερες δημοσκοπήσεις έρχονται, όσο η κρατούσα κατάσταση φορτώνεται παρελθόν διακυβέρνησης, όσο ξεφτίζει η ρήση «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ» τόσο η εικόνα της θα βελτιώνεται. Όμως εάν δεν δέσει τα κέρδη του με πολιτικά «δεσμά» εύκολα θα εξατμιστούν, όταν ο αντίπαλος προσφέρει «καλύτερες μέρες» και ανανεώσει προσδοκίες. Τα κέρδη του το ΠΑΣΟΚ μπορεί να τα δέσει πάνω στην πλατφόρμα της εναλλακτικής πρότασης διακυβέρνησης, ώστε να δημιουργήσει ένα συνεκτικό ιστό μεταξύ της πολιτικής του και των ψηφοφόρων.

ΥΓ.: Η αναμφισβήτητη πολιτική υπεροχή της κυβέρνησης Καραμανλή θα κινδυνεύει με ανατροπή εάν συγκροτηθεί κοινωνική αντιπολίτευση. Ήδη υπάρχουν τέτοια σημάδια, αλλά ακόμα είναι άπλερα.


Σχολιάστε εδώ