Περικοπή δαπανών στον Αlpha!

Ο Δ. Κοντομηνάς διαβεβαιώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να πουλήσει το κανάλι, αλλά ότι η συνεργασία του στον χώρο της ενέργειας θα φέρει σημαντικές συνέργειες. Την ίδια ώρα σημειώνεται πως ο ίδιος δεν πρόκειται να επενδύσει άλλο στην ελληνική αγορά των Μέσων, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Η στροφή του Alpha δεν είναι μόνο προς τη φιλοκυβερνητική γραμμή στο πρόγραμμα, αλλά και προς τα πρόσωπα. Διαφαίνεται πως για να συγκρατηθούν τα έξοδα το κανάλι θα γυρίσει προς το ενημερωτικό πρόγραμμα και ήδη ετοιμάζονται δύο εκπομπές, η «Αυτοψία», με περιεχόμενο από το αστυνομικό ρεπορτάζ και πιθανό παρουσιαστή αστυνομικό συντάκτη, και μια δεύτερη με τον Σ. Καρατζαφέρη, ο οποίος έκανε την τρίτη του μετεγγραφή μέσα στη χρονιά. Ξεκίνησε από τον ΑΝΤ1, πήγε στο Nine και στη συνέχεια μεταπήδησε στο κεντρικό κανάλι του ομίλου, τον Alpha. Μάλιστα ακούγεται πως η εκπομπή του θα μεταδίδεται κάθε Τρίτη, στη θέση του Ν. Χατζηνικολάου, ο οποίος μάλλον θα παρουσιάζει τη δική του εκπομπή μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τον Ν. Ευαγγελάτο και το εγχείρημα του Nine. Ο κάτοχος του 25% του Nine αναμένει τις κινήσεις του Ν. Χατζηνικολάου. Ο τελευταίος, αναλαμβάνοντας το «τιμόνι» του καναλιού, δεν είναι σίγουρο, όσο πείσμα και αν διαθέτει, ότι θα μπορεί να έχει καθημερινή παρουσία στο δελτίο. Από την άλλη πλευρά, η περίπτωση Ευαγγελάτου θα ήταν μια ιδανική λύση για τον Χρ. Παναγιωτόπουλο, που αναζητεί λύση για το δελτίο του Mega, καθώς τα ποσοστά του δεν συμβαδίζουν με το υπόλοιπο πρόγραμμα. Θα δώσει λοιπόν ο πρόεδρος του Alpha τη δυνατότητα στους αντιπάλους του να κερδίσουν ξανά την πρωτιά στο δελτίο με τον Ευαγγελάτο ή θα δώσει χώρο στον συμπαρουσιαστή του;

Ο νέος μέτοχος θα εμφανιστεί ως τον Απρίλιο, ίσως και νωρίτερα και δόθηκε ήδη οδηγία στις επιχειρήσεις του ομίλου να συντάξουν τριετές πλάνο. Θυμίζουμε πως στον Όμιλο Alpha ανήκουν αρκετές ζημιογόνες επιχειρήσεις. Ο όμιλος αποτελείται από τον ομώνυμο τηλεοπτικό σταθμό, το Αlpha Radio, έναν ραδιοφωνικό σταθμό στη Θεσσαλονίκη, ενώ στις συγγενείς επιχειρήσεις εντάσσεται το Channel 9. Ακόμη υπάρχει και η επένδυση στη «Sportday», η οποία έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει, ενώ η φημολογία θέλει τον επιχειρηματία να έχει πρόσβαση (μέσω διαφημιστικού χρόνου ή με άλλον τρόπο) σε δύο ακόμη εφημερίδες.

Ταυτόχρονα όμως πρέπει να αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των μετοχών του καναλιού. Η απομάκρυνση Ψαρρά αποτελεί ήδη, σύμφωνα με όσα διοχετεύονται, επιχείρημα προς το ΕΣΡ που διαθέτει και όλες τις αγωγές Τσοτσορού. Το Ραδιοτηλεοπτικό επιφυλάσσεται και καθυστερεί την έκδοση της απόφασής του, περιμένοντας, όπως είναι λογικό, το ξεκαθάρισμα της κατάστασης. Ακόμη δεν αποφασίστηκε τι θα συμβεί με το 25% του Γ. Ψαρρά, του πιο στενού συνεργάτη του Δ. Κοντομηνά. Θα δοθεί απευθείας στον ξένο μέτοχο ή θα διαμοιραστεί σε δέκα μετόχους (από 2,49% ο καθένας), έτσι ώστε να μην υπάρχει, σύμφωνα με τον νόμο, δυνατότητα ελέγχου; Πρόβλημα, με βάση την έκθεση του ΕΣΡ, υπάρχει βέβαια και στην περίπτωση του Χ. Βατικιώτη, κατόχου μέσω της Interfinance του 25% του καναλιού. Αξίζει όμως να σημειώσουμε πως με τη νέα νομοθεσία που αναμένεται να συνταχθεί, τα προβλήματα που διαπιστώθηκαν ξεπερνιούνται, καθώς θα μπορεί ο Δ. Κοντομηνάς να εμφανίζεται ότι ελέγχει απευθείας το 75% ή το 100% του καναλιού.

Το νέο ΔΣ που συγκροτήθηκε έκρυβε και εκπλήξεις, καθώς, εκτός από την επιβεβαίωση της ισχύος του Ν. Χατζηνικολάου στις θέσεις του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Σωτήρης Τζούμας και μέλη οι Γιάννης Λάτσιος, Αντώνης Μπάκας και Χαράλαμπος Βατικιώτης. Ταυτόχρονα δημιουργήθηκε μια νέα διεύθυνση, αυτή του στρατηγικού σχεδιασμού, με επικεφαλής τον Χρήστο Μπάρλα, δεξί χέρι του Ν. Χατζηνικολάου, ενώ σύμβουλος διοικήσεως τοποθετήθηκε ο Γιώργος Ανδριανόπουλος, συνεργάτης του πρώτου.

Ωστόσο, τα ερωτηματικά για τις απομακρύνσεις των στελεχών παραμένουν. Μέσα σε διάστημα ενάμιση μηνός βρέθηκαν εκτός οι στενοί συνεργάτες του Δ. Κοντομηνά Ψαρράς και Αλβέρτης και ο Τ. Καλημέρης, ο οποίος συμβούλευε επί μακρόν τον επιχειρηματία για το πρόγραμμα, αλλά δεν εμφανιζόταν στο κανάλι ως διευθύνων σύμβουλος εξαιτίας του νόμου για τον «βασικό μέτοχο», καθώς είναι παντρεμένος με την κόρη μεγάλου κατασκευαστή-προμηθευτή του ελληνικού Δημοσίου.

Εκτός Alpha βρέθηκε και ο Στράτος Λαμπρινός, επιλογή του Τ. Καλημέρη και ειδικός σε θέματα πληροφορικής. Aπό τη νομική εκπροσώπηση του Alpha αποχώρησαν ο δικηγόρος του Δ. Kοντομηνά Πάνος Μπιταξής και η δικηγόρος κυρία Καφαντάρη. Στο μεταξύ, ο Νίκος Κακαουνάκης βρίσκεται σε συζητήσεις για να αναλάβει το ραδιόφωνο του Alpha, αν και ακούστηκε το όνομα και του Γ. Πολίτη.

Στόχος του Δ. Κοντομηνά, εκτός από την παραμονή του δημοσιογράφου στον όμιλο, είναι να γίνει το ραδιόφωνο «καλύτερη πηγή ενημέρωσης ακόμη και από τον Σκάι», τώρα που ο Γ. Αλαφούζος επιχειρεί το άνοιγμα στην τηλεόραση, εκμεταλλευόμενος το κενό των Flash και Planet. Ο Ν. Κακαουνάκης συμφώνησε να παραμείνει στον Alpha και την επόμενη χρονιά, καθώς το Mega δεν ήταν διατεθειμένο να τον πάρει πίσω.


Σχολιάστε εδώ