Όλοι πασχίζουν να καλύψουν την ενοχή των Αμερικανών!

Όπως κάθε ιστορία κατασκοπίας, έτσι και αυτή συνδυάζει στοιχεία θρίλερ με κραυγαλέες ενδείξεις αδυναμιών και χοντροκομμένες απόπειρες συγκάλυψης, και όλα αυτά στο φόντο της παραδοσιακής δειλίας των ελλήνων ηγετών να καταγγείλουν ακόμη και τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττει εις βάρος της χώρας μας η «μεγάλη υπερατλαντική σύμμαχος και φίλη», η Αμερική.

Σίγουρα υπάρχουν πολλά -και συχνά… γαργαλιστικά- επιμέρους θέματα, με τα οποία μπορεί να ασχοληθεί κανείς σε αυτήν την υπόθεση. Λογικό και αναμενόμενο είναι ο απλός άνθρωπος να περιέρχεται σε κατάσταση σύγχυσης με τον «ποταμό» σημαντικών και δευτερευουσών πληροφοριών που τον κατακλύζουν «χύμα», χωρίς ιεράρχηση.

Εκείνο που προκαλεί όμως εντύπωση είναι η στάση τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και των φιλοΠΑΣΟΚικών ΜΜΕ, τα οποία φυσικά έχουν το κριτήριο να ξεχωρίσουν ποια είναι τα κύρια πολιτικά θέματα και ποια τα δευτερεύοντα. Κατά παράδοξο τρόπο, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να ασχοληθεί με την ουσία της υπόθεσης και αρκείται σε ανόητες κορώνες στελεχών του για ασημαντότητες.

Ο βρώμικος ρόλος των ΗΠΑ

Δεν υπάρχει άνθρωπος με κοινή λογική σε αυτή τη χώρα που να μην κατάλαβε, απ’ όσα είπε στη μαραθώνια τηλεοπτική συνέντευξη ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Βουλγαράκης, ότι η κυβέρνηση έμμεσα μεν αλλά με απόλυτη σαφήνεια υπέδειξε τους Αμερικανούς ως ενόχους της κατασκοπίας εις βάρος του πρωθυπουργού και των άλλων υπουργών και αξιωματούχων της χώρας μας. Άντε, το πολύ πολύ να έμειναν και κάποιες αμφιβολίες αν ήταν ή δεν ήταν μέσα στο κόλπο και οι Άγγλοι.

Ανεξάρτητα από τις σκοπιμότητες και τις αιτίες που ο Καραμανλής έβγαλε τώρα την υπόθεση στη δημοσιότητα, το βέβαιο είναι πως σίγουρα αποτελεί θετική εξέλιξη το γεγονός ότι μια δεξιά κυβέρνηση τολμάει να καταγγείλει τους Αμερικανούς ως υπεύθυνους μιας τέτοιας πράξης, ενώπιον του ελληνικού λαού. Είναι Ηλίου φαεινότερον επίσης ότι μια τέτοια κυβέρνηση αποκλείεται να προχωρούσε σε -έμμεσες έστω- καταγγελίες, αν δεν είχε στη διάθεσή της αδιάσειστα στοιχεία για την ενοχή της Ουάσινγκτον, τα οποία φυσικά δεν θα έδινε ποτέ στη δημοσιότητα, εκτός αν ήθελε να προκαλέσει μείζονα κρίση στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ, κάτι που σίγουρα δεν περιλαμβάνεται στις προθέσεις της κυβέρνησης Καραμανλή.

Καμιά χώρα, πουθενά στον κόσμο, δεν τολμάει να παίξει τέτοια παιχνίδια εις βάρος της Αμερικής, αν δεν έχει ατράνταχτες αποδείξεις της ενοχής της.

Η παράξενη στάση του ΠΑΣΟΚ

Όταν λοιπόν μια δεξιά κυβέρνηση αποτολμά μια τόσο προχωρημένη κίνηση, η φυσιολογική στάση μιας κεντροαριστερής αντιπολίτευσης θα ήταν να κάνει σημαία της την ενοχή των Αμερικανών και να πιέσει ασφυκτικά από αριστερά την κυβέρνηση να προχωρήσει σε περισσότερες αποκαλύψεις για τον βρώμικο ρόλο των Αμερικανών. Να καταγγέλλει τη διάβρωση των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών από τις ΗΠΑ, να απαιτήσει να περιοριστεί η ασυδοσία των ξένων μυστικών υπηρεσιών στη χώρα μας, να απαιτήσει περιορισμό της «συνεργασίας» της ΕΥΠ με τη CIA, την MI6 και τη Μοσάντ, να πιέσει για να αποστασιοποιηθεί η κυβέρνηση από πανευρωπαϊκές συμφωνίες παρακολούθησης των πολιτών κ.λπ.

Το ΠΑΣΟΚ όμως και τα περισσότερα από τα φιλικά προς αυτό ΜΜΕ δεν έκαναν τίποτα τέτοιο. Αντιθέτως, σε συνδυασμό και συντονισμό με τις δυνάμεις που ελέγχονται ή επηρεάζονται από την αμερικανική πρεσβεία, εξαπέλυσαν μια άνευ προηγουμένου φανερή και υπόγεια εκστρατεία για να υποδειχθούν ως δήθεν ένοχοι όχι οι Αμερικανοί αλλά οποιοσδήποτε άλλος!

Είπαν για «φράξιες της ΕΥΠ», για «επιχειρηματίες», για «κυκλώματα του κοινού ποινικού δικαίου»… Μόνο για το αυτονόητο, για τους Αμερικανούς, δεν είπαν!

Δεκάδες επί δεκάδων σελίδες εφημερίδων μπορούσε να διαβάσει κανείς και να μη βρει σχεδόν καμία αναφορά στον ρόλο της πρεσβείας των ΗΠΑ – μόνο έτσι, πεταμένη στο εσωτερικό κάποιας ανάλυσης ή μονόστηλου, απλώς για «ξεκάρφωμα» του αρθρογράφου ή ρεπόρτερ, ώστε να μην αγανακτήσει ο αναγνώστης.

«Κυβερνο…ψώνια»!

Είναι ξεκάθαρο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να στραφεί ο λαός κατά των Αμερικανών, παρά την κατασκοπία εις βάρος της χώρας μας.

Άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τηρούν αυτή τη στάση επειδή πραγματικά είναι πλέον ψυχή τε και σώματι δοσμένα στους Αμερικανούς. Άλλα πάλι το κάνουν από καιροσκοπισμό, νομίζοντας ότι θα «ηρωοποιήσουν» τον Καραμανλή αν παραδεχτούν ότι για κάποιους λόγους αυτός «κοντράρεται» με τους Αμερικανούς σε αυτή την υπόθεση.

Αυτή η έλλειψη πολιτικής βούλησης του ΠΑΣΟΚ να στραφεί κατά των Αμερικανών δίνει καταστροφικά αποτελέσματα, όταν συνδυάζεται με το βαρύτατο καρκίνωμα από το οποίο νοσεί το ΠΑΣΟΚ μετά την απομάκρυνσή του από την εξουσία: τη διαρκή προβολή του ανόητου «επιχειρήματος» από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ότι αυτά «ξέρουν να κυβερνούν», ενώ η ΝΔ «δεν ξέρει και γι’ αυτό τα κάνει μούσκεμα». Η αλαζονική πολιτική τους τύφλωση δεν τους επιτρέπει να αντιληφθούν ότι ακριβώς επειδή κυβέρνησαν όπως κυβέρνησαν ο ελληνικός λαός τούς μαύρισε και τους απομάκρυνε από την εξουσία!

Απόρροια αυτής της νοοτροπίας είναι ότι στο θέμα της αμερικανικής κατασκοπίας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αντί να κατακεραυνώνουν τις ΗΠΑ βγαίνουν και θρηνούν γιατί… «δεν έχουμε καλές μυστικές υπηρεσίες, επειδή τις διέλυσε η ΝΔ»! Υπόσχονται έμμεσα δηλαδή ότι αν ξαναβγούν αυτοί θα μας παρακολουθούν όλους πολύ καλύτερα, χωρίς λάθη και ελλείψεις!

Κατηγορούν την κυβέρνηση επειδή έδειξε τους Αμερικανούς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτοί ποτέ δεν θα κατήγγελλαν τις ΗΠΑ, όπως και πραγματικά έκαναν κατά τη διάρκεια της σημιτικής «εκσυγχρονιστικής» οκταετίας, όταν ο Χρυσοχοΐδης κόντεψε να αντικαταστήσει τελείως την ΕΥΠ και την ΕΛΑΣ με τη CIA και το FBI μέσα στη χώρα μας, χώρια οι άλλες ξένες υπηρεσίες (ΜΙ6, Μοσάντ).

Καθεστωτικό κόμμα μηχανισμών το ΠΑΣΟΚ

Είναι προφανές ότι όσο το ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από το σύμπλεγμα κυβερνητισμού υπό το πρίσμα της αυτοπροβολής των στελεχών του ως «εξπέρ της διακυβέρνησης», ο κόσμος θα καγχάζει και θα αποστρέφεται αυτά τα… «κυβερνο-ψώνια».

Η αλήθεια όμως είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν αποτελεί πια λαϊκό κόμμα. Έχει ολοκληρωτικά μετατραπεί σε καθεστωτικό κόμμα μηχανισμών. Έτσι, οι δηλώσεις των στελεχών του, που σωστά εκλαμβάνει ως «μπούρδες» ο ελληνικός λαός, η αλήθεια είναι πως δεν απευθύνονται προς αυτόν αλλά προς τους μηχανισμούς και τα κέντρα εξουσίας, ελληνικά και ξένα.

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ συνειδητά δίνουν εξετάσεις στους Αμερικανούς, στις ξένες μυστικές υπηρεσίες, στους εδώ κύκλους της ολιγαρχίας. Αυτούς προσπαθεί να πείσει ο κάθε Βενιζέλος, ο κάθε Παπανδρέου, ο κάθε Πάγκαλος κ.λπ., ότι αυτοί είναι πιο αξιόπιστοι υποστηρικτές και διαχειριστές των συμφερόντων τους.

Γι’ αυτό και μονίμως κάνουν κριτική από τα δεξιά στην κυβέρνηση της Δεξιάς!

Ακόμη και όταν μετατρέπονται τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε… «ευρωρουφιάνους» και πάνε και «καρφώνουν» στην ΕΕ διάφορες λογιστικές απάτες της κυβέρνησης, δεν το κάνουν ποτέ από τη σκοπιά της υπονόμευσης κάποιου αντιλαϊκού της μέτρου. Ποτέ! Πάνε και χαφιεδίζουν προς την κατεύθυνση άσκησης πίεσης από την ΕΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ για να λάβει πιο αντιλαϊκά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και των μικρομεσαίων!

Αντιθέτως, όταν πρόκειται για προώθηση των συμφερόντων των «νταβατζήδων», σκίζονται να τους εξυπηρετήσουν οι «ευρωχαφιέδες» του αλήστου μνήμης «εκσυγχρονιστικού» ΠΑΣΟΚ.

Αυτονόητες αλήθειες

Η στάση του ΠΑΣΟΚ και των ΜΜΕ, αλλά και η άκρως καιροσκοπική στάση υπουργών της ΝΔ, συσκότισαν τα γεγονότα και την κρίση του κόσμου.

Είναι προφανές ότι ο Γ. Βουλγαράκης είναι ο άνθρωπος στον οποίο ο Καραμανλής ανέθεσε να σηκώσει το κύριο βάρος αυτής της υπόθεσης. Όλοι οι άλλοι παίζουν δευτερεύοντα, βοηθητικό ρόλο. Σε άλλο επίπεδο αυτό δεν προοιωνίζεται τίποτα καλό για την Ντόρα και τις φιλοδοξίες της για τη θέση της υπουργού Εξωτερικών.

Εμφανίζουν μερικοί απίθανα σενάρια γιατί ο Γ. Βουλγαράκης έδωσε «εύσημα» στον Γιώργο Κορωνιά, διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone, αντί να τον έχουν κλείσει μέσα. Υπάρχει μια καθαρότατη λογική εξήγηση: ο Κορωνιάς συνεργάστηκε με την κυβέρνηση και της έδωσε όλα τα απαραίτητα στοιχεία εντοπισμού των Αμερικανών ως ενόχων! Μετά από αυτό η κυβέρνηση του ζήτησε να κρατηθεί η υπόθεση μυστική, μέχρις ότου αυτή αποφασίσει πότε, με ποιον τρόπο και ποιο τμήμα της υπόθεσης θα δημοσιοποιηθεί. Έτσι και έγινε.

Απορούν δήθεν μερικοί γιατί η Δικαιοσύνη καθυστέρησε τη διερεύνηση της άκρως αμφιλεγόμενων συνθηκών αυτοκτονίας του στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη. Ακριβώς γι’ αυτό που υποψιάζεται όλος ο κόσμος, ότι δηλαδή ο νεκρός έπαιζε πιθανότατα ρόλο-κλειδί στην υπόθεση της κατασκοπίας (μόλις 20 μέρες νωρίτερα είχε αποπειραθεί να παραιτηθεί από την εταιρεία, αλλά δεν τον άφησαν να φύγει), οπότε ενδεχόμενη σοβαρή ενασχόληση με τη διαλεύκανση της υποτιθέμενης αυτοκτονίας του ενδεχομένως θα αποκάλυπτε από άλλον δρόμο την υπόθεση της κατασκοπίας των ΗΠΑ, φέρνοντας την κυβέρνηση προ τετελεσμένων. Επομένως, προφανώς με κυβερνητική υπόδειξη επιχειρήθηκε η συγκάλυψη της υπόθεσης με την προβολή της αιτιολογίας-ρουτίνας περί «αυτοκτονίας άνευ σημασίας πολιτικής».

Μπάχαλο

Επί της ουσίας, σωστά χειρίστηκε η κυβέρνηση το θέμα σε γενικές γραμμές. Με ιδιαίτερη επιμονή μάλιστα τα κρατικά ΜΜΕ προβάλλουν κάθε λογής πληροφορίες, γεγονότα και αναλύσεις που αναδεικνύουν την ενοχή των ΗΠΑ.

Στο επίπεδο προβολής του θέματος όμως υπέστη στραπάτσο. Από τη μια, η διάβρωση των ΜΜΕ από ανθρώπους των Αμερικανών την έφερε ενώπιον μεγαλύτερων αντιστάσεων από όσες περίμενε ως προς την αποδοχή της ευθύνης των ΗΠΑ. Από την άλλη, οι προσωπικοί υπολογισμοί των υπουργών της δεν επέτρεψαν καμιά κυβερνητική στήριξη και επέτειναν την εικόνα μπάχαλου. Ο Θ. Ρουσόπουλος από την αρχή προσπαθούσε να μη φανεί κατά κανέναν τρόπο αντιαμερικανός. Ο Α. Παπαληγούρας του τρομονόμου της ΝΔ έπαιξε τελείως αποπροσανατολιστικό ρόλο, μιλώντας για… «προβοκάτσια» (!) ώστε να καλύψει τους Αμερικανούς. Ο Π. Μολυβιάτης έτρεμε κυριολεκτικά από την καταγγελία των ΗΠΑ. Διάφοροι άλλοι υπουργοί τηλεφωνούσαν μανιωδώς στις εφημερίδες για να πουν να μη γραφτεί κάτι εναντίον των Αμερικανών…

Έτσι όμως είναι αδύνατον να κερδηθεί η μάχη της προπαγάνδας.


Σχολιάστε εδώ