Ναυτική βάση στα κατεχόμενα ιδρύουν οι ΗΠΑ!

Όλη η ουσία της τουρκικής παρελκυστικής πρότασης, όπως επισημαίνουν άριστα ενημερωμένοι διπλωματικοί κύκλοι, εδράζεται μεν στην αναβάθμιση-αναγνώριση του ψευδοκράτους και στην αναβάθμιση-εκμετάλλευση λιμανιών στα κατεχόμενα από τον αμερικανικό παράγοντα, ο οποίος με νύχια και με δόντια στηρίζει την πρόταση της Άγκυρας.

Στις προτάσεις που παρουσίασε προσφάτως ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιουλ, περιλαμβάνεται το άνοιγμα και η εκμετάλλευση των λιμανιών της Αμμοχώστου, της Κερύνειας και του Καραβοστασίου στα κατεχόμενα (ως αντάλλαγμα μαζί με τη συνολική αναγνώριση του ψευδοκράτους για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε κυπριακά πλοία και αεροσκάφη).
Κομβικό σημείο σε αυτή την πονηρή τουρκική πρόταση είναι το «λιμάνι» του Καραβοστασίου, που ήδη υπάγεται σε αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία, και έτσι εξηγείται ως έναν βαθμό η πανηγυρική υποδοχή της απαράδεκτης τουρκικής πρότασης από την Ουάσινγκτον, καθώς και οι πιέσεις που ασκεί σε Αθήνα και Λευκωσία και οι οποίες θα ενταθούν με την άφιξη του Ματ Μπράιζα.

Το Καραβοστάσι ως λιμάνι δεν έχει βεβαίως τις δυνατότητες των λιμανιών της Αμμοχώστου και της Κερύνειας. Βρίσκεται όμως σε κομβικό σημείο δίπλα και δυτικά της Μόρφου με την εύφορη κοιλάδα.

Στην περιοχή του Καραβοστασίου υπήρχαν πάντα αμερικανικά συμφέροντα και επιρροή, αφού πριν από χρόνια (πριν από την εισβολή) υπήρχαν μεταλλεία, τα οποία, μαζί με το μετάλλευμα, εκμεταλλευόταν η αμερικανικών συμφερόντων εταιρεία CNC.

Σήμερα υπάρχει μόνο μια σάπια αποβάθρα, αλλά πριν από έναν περίπου μήνα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η περιοχή δόθηκε από το καθεστώς του ψευδοκράτους σε αμερικανική εταιρεία. Η εν λόγω εταιρεία με βάση το συμβόλαιο που έκανε με τις αρχές του ψευδοκράτους θα προχωρήσει στη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας στο Καραβοστάσι, στην οποία θα ελλιμενίζονται για επισκευές και παροχή υπηρεσιών πλοία πρωτίστως αμερικανικών συμφερόντων, αλλά και από άλλες χώρες. Όμως σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο συμβόλαιο υπάρχει όρος και ρήτρα για επισκευές, πάντα στο Καραβοστάσι, σε ειδική μονάδα πολεμικών σκαφών του 6ου Στόλου, δηλαδή αμερικανικών πολεμικών σκαφών. Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς του ψευδοκράτους διαφημίζει παντού τη δημιουργία ναυπηγοεπισκευαστικής βάσης στο Καραβοστάσι.

Πρακτικά όλη αυτή η πονηρή διευθέτηση δεν σημαίνει απλώς αναγνώριση και αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αλλά και ευθεία εμπλοκή της επίσημης αμερικανικής ηγεσίας και τη δημιουργία αμερικανικής ναυτικής βάσης του 6ου Στόλου σε κατεχόμενο λιμάνι, χωρίς να έχει υπάρξει λύση του Κυπριακού.

Οι Αμερικανοί, πέραν του ότι γράφουν για μια ακόμα φορά «στα παλιά τους τα παπούτσια» το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, πραγματοποιούν χωρίς κόπο και ανταλλάγματα ένα μεγάλο τους όνειρο από τη δεκαετία του ’60, δηλαδή θα έχουν στη διάθεσή τους ένα «αβύθιστο αεροπλανοφόρο» στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η επικείμενη επίσκεψη Μπράιζα σε Λευκωσία, Αθήνα, Άγκυρα αποσκοπεί μόνο στην πλήρη επαναφορά και υποστήριξη της τουρκικής πρότασης και στην ένταση των πιέσεων σε Αθήνα και Λευκωσία. Τον σκοπό μάλιστα της αποστολής Μπράιζα επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, ο οποίος σε πρόσφατη δήλωσή του ανάμεσα στα άλλα σημείωσε και το εξής χαρακτηριστικό: «Εκφράσαμε την υποστήριξή μας στην πρόταση του υπουργού Εξωτερικών Γκιουλ στο πλαίσιο της προσπάθειας για λύση του Κυπριακού υπό την αιγίδα του Σχεδίου Ανάν».


Σχολιάστε εδώ