Απάντηση στο ατόπημα με νέο λάθος από τη Μαριέττα

Στην εν λόγω πρωτοβουλία θεσπίζεται το ελεύθερο του υπουργείου Παιδείας να αναθέτει το ίδιο και με δικά του κριτήρια τη σίτιση των φοιτητών στο εποπτευόμενο από αυτό Εθνικό Ίδρυμα Νεότητας (ΕΙΝ), χωρίς κανέναν διαγωνισμό και φυσικά κατά παρέκκλιση της σχετικής ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει με αυστηρότητα ότι οποιαδήποτε δημόσια δαπάνη θα πρέπει να πραγματοποιείται ύστερα από διαγωνισμούς (από ένα ποσό και πάνω θα πρέπει αυτοί να είναι και διεθνείς). Η «φωτογραφική» διάταξη της τροπολογίας Γιαννάκου έρχεται να νομιμοποιήσει την αυθαίρετη επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου να καλύπτει το ΕΙΝ στην πεισματική εμμονή του να κρατά στην κατοχή του «με το έτσι θέλω» τους χώρους των πανεπιστημιακών εστιατορίων σε Ξάνθη και Κομοτηνή και να σιτίζει τους φοιτητές, παρά τις ενέργειες του ιδρύματος -έπειτα από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου- να προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό ανάθεσης του έργου.

Οι καταληψίες δημόσιοι υπάλληλοι του ΕΙΝ, με τη συνδρομή των αυτόνομων φοιτητών (που εισέβαλλαν και διέκοπταν τις διαδικασίες κατάθεσης προσφορών των ενδιαφερόμενων εταιρειών στον διαγωνισμό που προκήρυξε το πανεπιστήμιο), κατάφεραν ένα απίθανο αλαλούμ στο ακριτικό ίδρυμα, οδηγώντας σε απόγνωση τις πρυτανικές αρχές και τους φοιτητές.

Το γεγονός πως παρόμοια κατάσταση επικρατεί μόνο στο πανεπιστήμιο της Θράκης -και μόνο σε Ξάνθη και Κομοτηνή (αφού σε όλα τα άλλα ιδρύματα της χώρας, ακόμη και στα τμήματα Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας του ιδίου πανεπιστημίου, τηρούνται οι προβλεπόμενες διαδικασίες)- εγείρει πλήθος ερωτημάτων για την πατρότητα της «ειδικής συμπεριφοράς» και τη σκοπιμότητα των ενεργειών που καταταλαιπωρούν το ίδρυμα και τους φοιτητές από το περασμένο καλοκαίρι.

Οι γνωρίζοντες υποστηρίζουν πως πίσω από την όλη κατάσταση βρίσκεται καθηγητής του πανεπιστημίου της Ξάνθης και σημερινός βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος λόγω της αντιπάθειάς του προς τις πρυτανικές αρχές («γαλάζιοι» και αυτοί, αλλά έχουν τα προσωπικά τους) επιχειρεί να τους κάνει τον βίο αβίωτο και να τους εκθέσει έναντι της νομιμότητας και έναντι των φοιτητών.

Πρόσφατα οι πρυτανικές αρχές προσδιόρισαν ως χώρο τέλεσης του διαγωνισμού τα γραφεία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για να αποφύγουν παρέμβαση της ομάδας των φοιτητών που επιχειρούν την παρεμπόδιση του διαγωνισμού. Και η προσπάθεια αυτή αποδείχθηκε ατελέσφορη, αφού ομάδα νεαρών… μπούκαρε στην Περιφέρεια και άρπαξε φακέλους προσφορών κάποιων εταιρειών, καθιστώντας άκυρο τον διαγωνισμό.

Τώρα το υπουργείο Παιδείας, επιβραβεύοντας τέτοιες συμπεριφορές, επιχειρεί να τακτοποιήσει νομοθετικά την έκνομη στάση του εποπτευόμενου από αυτό ιδρύματος και να επιτρέψει στον τοπικό βουλευτή να «εκδικηθεί» τη σύγκλητο και τις πρυτανικές αρχές του ιδρύματος στο οποίο είναι καθηγητής.


Σχολιάστε εδώ