Σφίγγει η θηλιά στη EUROBANK

Το θέμα είχε αποκλειστικά αποκαλύψει «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» από τις 18 Δεκέμβρη. Και είχαμε από τότε αποκαλύψει πως ο έλεγχος πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του και επίκειται επιβολή προστίμου ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Το αποκλειστικό δημοσίευμά μας, που έτσι κι αλλιώς ουδέποτε διαψεύστηκε, επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες μας μη επιδεχόμενες αμφισβήτησης, και σε ό,τι αφορά το σκέλος του βαρύτατου προστίμου. Η έρευνα των αρμόδιων ελεγκτικών μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών πολύ σύντομα ολοκληρώνεται. Απομένει η επιβολή του προστίμου, που θα είναι πάρα πολύ υψηλό, ανάλογο της τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγής που διέπραξε η τράπεζα.

Όπως είχαμε αποκαλύψει από τότε, από την έρευνα που κράτησε μήνες διαπιστώθηκε πως η φοροδιαφυγή συντελείτο ως εξής:

• Με ομόλογα εξωτερικού, τα οποία η Eurobank διακινούσε σε επιλεγμένους έλληνες πελάτες της. Αυτά τα ομόλογα δεν δηλώνονταν πουθενά. Έτσι η διακίνησή τους ήταν παντελώς άγνωστη στις οικονομικές και ελεγκτικές αρχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να χάνει το Δημόσιο τεράστια ποσά απ’ την παρακράτηση, που ανέρχεται σε 20%. Αλλά εκτός απ’ αυτά τα ποσά που χάνονταν (επαναλαμβάνουμε, τεράστια) το Δημόσιο έχανε επίσης και από τη μη φορολόγηση των εισοδημάτων των κερδισμένων «παικτών»-πελατών. Ήτοι απώλειες πολλών επιπέδων.

Επομένως, το πρόστιμο θα είναι ανάλογο όλης αυτής της παράνομης συναλλαγής.

Εκατοντάδες χιλιάδες εγγραφές!

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, αποκαλύφθηκε από τον έλεγχο πως έχουν γίνει εγγραφές τουλάχιστον 500.000 τέτοιων συναλλαγών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τράπεζα δεν μπαίνει καν στον κόπο να αμφισβητήσει το πρόστιμο. Δέχεται αδιαμαρτύρητα να το πληρώσει, όσο υψηλό κι αν είναι -που θα είναι- αλλά ζητά:

• Να καλύψει τους πελάτες της.
Αρνείται να παραδώσει τις καταστάσεις με τα ονόματά τους.
Κι αυτό φυσικά για ευνόητους λόγους. Εκτός απ’ την «προστασία» τους αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει πελάτες πολύφερνους και… περιζήτητους, που θα μετακομίσουν στην Ελβετία. Άλλωστε, με το «κόλπο» αρκετούς απ’ αυτούς τους πήρε από άλλες τράπεζες. Και κάποιοι, υπό το βάρος των αποκαλύψεων, άρχισαν να «την κάνουν» για… άλλες πολιτείες.

Κινδυνεύει λοιπόν πολλαπλά, αν τελικά ανοίξουν οι καταστάσεις των πελατών. Και προσπαθεί με κάθε τρόπο αυτό να το αποφύγει, ενώ δέχεται αβίαστα να πληρώσει το υψηλότατο πρόστιμο!
Κατά τις πληροφορίες μας, αν ανοίξουν τελικά οι καταστάσεις, τότε εκεί θα βρεθεί «όλη η άρχουσα τάξη της χώρας μας»!

Και θα αποκαλυφθεί και κάτι άλλο:

• Ότι τα ποσά που «παίζονταν» προέρχονται από συναλλαγές μαύρου και βρώμικου χρήματος. Δεν είχαν δηλωθεί πουθενά!

Στην προσπάθεια της τράπεζας να μην ανοίξουν οι καταστάσεις πελατών πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, συνάντηση της κορυφής της τράπεζας με την ηγεσία των ελεγκτικών οργάνων του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η τράπεζα δεν απέσπασε το ποθούμενο, δηλαδή το να μην ανοίξουν οι καταστάσεις πελατών. Απομένει να δούμε αν το υπουργείο θα επιμείνει ως το τέλος σε αυτή την άρνηση, γιατί οι πιέσεις είναι πολλές. Και μεγάλες. Εμείς σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούμε το θέμα…

60 ώρες δουλειά το πενθήμερο!

Εν τω μεταξύ, εργαζόμενοι της EUROBANK με επιστολή τους στην εφημερίδα μας αναφέρονται στο εξοντωτικό ωράριο όσων εργάζονται στο «PRIVATE BANKING». «Εργαζόμαστε», τονίζουν, «60 ώρες το πενθήμερο». Επίσης αναφέρονται με σκληρά λόγια στο σωματείο των εργαζόμενων στη EUROBANK, το οποίο χαρακτηρίζουν εργοδοτικό, και σημειώνουν πως δημιουργήθηκε με εντολή της διοίκησης της τράπεζας, για να εξουδετερώσει το σωματείο της Τράπεζας Εργασίας.


Σχολιάστε εδώ