«Μαλακή ισχύς» στα μυαλά των αξιωματικών μας

Όπως επανειλημμένως έγραψε το «ΠΑΡΟΝ», ο διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ πριν μεταναστεύσει στον ελληνικό πανεπιστημιακό χώρο υπηρέτησε επί μακρόν ως αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, οπότε υποθέτουμε και είναι γνώστης-αριστοτέχνης των μεθόδων «μαλακής ισχύος» των ΗΠΑ. Ως πανεπιστημιακός ο κύριος αυτός, μετέπειτα, εξάλλου έγραψε για τη «μαλακή ισχύ».

Τη συνοψίζουμε εδώ, όχι όπως πλασάρεται από αναμεταδότες των ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος αλλά όπως την ορίζουν τα ίδια τα μεταμφιεσμένα σε περιστερές γεράκια του αμερικανικού Πενταγώνου: «Εάν καταφέρω να σε κάνω να θέλεις αυτό που θέλω, τότε δεν χρειάζεται να σε αναγκάσω να κάνεις αυτό που δεν επιθυμείς» (Nye). Η προσέγγιση των γερακιών της Ουάσινγκτον είναι απλή και αποτελεί την κορωνίδα της εθνικής στρατηγικής των ΗΠΑ τις τελευταίες δεκαετίες και ιδιαίτερα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο: Γιατί να ξοδέψω ένα δισεκατομμύριο δολάρια, για να εισβάλω στρατιωτικά σε ένα κράτος, όταν μπορώ να εκπληρώσω τους σκοπούς μου μόνο με δέκα εκατομμύρια δολάρια, με το να επιστρατεύσω ποικιλοτρόπως ινστιτούτα, διανοούμενους, ακαδημαϊκούς, επιδεκτικούς στράτευσης δημοσιογράφους, νέους φιλόδοξους πολιτικούς και κάθε άλλη ασθενή ψυχή που είναι έτοιμη για μια χούφτα δολάρια να καταστεί μεταπράτης των ιδεών και συμφερόντων μου! (Βλ. μεταξύ άλλων αναλύσεις των Dr Ackerman, Jack Duvall και John Peterson και Robert Helvey, όλοι «αστέρια» που διακινούνται μεταξύ ΣΙΑ, υπηρεσιών Ασφαλείας και ακαδημαϊκού χώρου). Συντομογραφικά, εξοικονομώ πολλά λεφτά όταν αντί να πολεμώ επιτυγχάνω το ίδιο ακριβώς πράγμα με το να εισβάλλω στα μυαλά των θυμάτων-κοινωνιών με ακαδημαϊκά μεταμφιεσμένες γνώμες. Στην Αμερική υπάρχουν δεκάδες «ιδρύματα» κυριολεκτικά στημένα επί σκοπώ από την ΣΙΑ τα οποία αναπτύσσουν «δεσμούς» με δεκάδες αντίστοιχα σε «ηττημένα και παραπαίοντα κράτη» τα οποία μεταπρατικά εκπληρώνουν τον μακάβριο ρόλο υπονόμευσης των ιδεολογιών, των κοσμοθεωριών και εν γένει των ερεισμάτων μιας κοινωνίας ροκανίζοντας έτσι την αντίστασή τους κατά των ηγεμονικών αξιώσεων ισχύος.

Συνοψίζουμε τη μέθοδο των γερακιών των ΗΠΑ, όταν στοχεύουν -με μέσο άλλοτε στυγνούς μεταμφιεσμένους εκτελεστές των μυαλών μας, άλλοτε ηλίθιους αναμεταδότες των απόψεών τους και άλλοτε άσχετους ακαδημαϊκούς που επιτυγχάνουν πανεπιστημιακές αναρριχήσεις με το να αναμασούν τις επιστημονικά μεταμφιεσμένες σε μύρια θεωρήματα αξιώσεις ισχύος χωρίς ενδεχομένως να το γνωρίζουν- τη σκέψη των μελών «μικρών και ηττημένων κοινωνιών»: οι αμερικανικές υπηρεσίες ποικιλότροπα και στο πλαίσιο της στρατηγικής «μαλακής ισχύος» προωθούν «ιδέες οι οποίες εργαλειακά χρησιμοποιούμενες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τα εθνικά τους συμφέροντα με το να αλλάξουν τις ιδεολογικές πεποιθήσεις σε λιγότερο ισχυρά ή «ηττημένα» κράτη» (σε ανάλυση των Katzenstein/Keohane/Krasner).

Στη θλιβερή χώρα μας, όπου αντιιμπεριαλιστές, νεοφιλελεύθεροι, αναρχικοί, δεξιοί, κεντρώοι και… κοριοί συνωστίζονται στο τρίγωνο Κολωνάκι, Εξάρχεια, Σύνταγμα, φαίνεται ότι η πνευματική και πολιτική μας υποδούλωση θεωρείται πλέον δεδομένη και αναπόφευκτη. Η καλύτερη πολιτική ηγεσία είναι φαίνεται όχι αυτή που μας προστατεύει, αλλά αυτή που διαχειρίζεται αυτήν τη μιζέρια. Στο παρελθόν, μυριάδες αριστεροδεξιοί αντι-ιμπεριαλιστές επισώρευσαν μύρια δεινά με άσκοπες αντιπαραθέσεις με τους ισχυρούς παράγοντες του διεθνούς συστήματος. Οι ίδιοι ή σχεδόν οι ίδιοι εντούτοις τα δέκα τελευταία χρόνια κλείνουν τα μάτια μπροστά σʼ αυτό το αίσχος που αφήνει άφωνο κάθε αξιοπρεπή Έλληνα που το πληροφορείται. Ότι δηλαδή υπάρχουν ελληνικά φυτώρια «μαλακής ισχύος» τα οποία χρηματοδοτούνται με εκατομμύρια ευρώ! (θα επανέλθουμε), και τα οποία λόγω των χρηματοδοτήσεών τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα άλλο, παρά μόνο να προπαγανδίζουν τις αξιώσεις ισχύος εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Ερωτάται: Πώς μπορεί κάποιος είτε είναι ακαδημαϊκός είτε όχι να είναι αντικειμενικός και επιστημονικός, όταν έχει χρηματοδοτικές ή άλλες συνδέσεις με τα ιδρύματα του Σόρος και άλλα ινστιτούτα που δημιουργήθηκαν ή συνεργάζονται με τις υπηρεσίες ασφαλείας μιας ηγεμονικής δύναμης; Ασφαλώς και δεν μπορεί να είναι. Η επιστήμη πρέπει να είναι αδιάφθορη και αντικειμενική και τέτοιες κακόφημες συναναστροφές και διασυνδέσεις το αποκλείουν.

Οι «πνευματικοί κοριοί», που εξ αντικειμένου λόγω εξωτερικών διασυνδέσεων δεν μπορούν παρά να διαφθείρουν τη σκέψη των Ελλήνων με τους οποίους έρχονται σε επαφή, έχουν πλέον διεισδύσει σε όλους τους θεσμούς άμυνας, ασφάλειας και διπλωματίας. Όπως γράψαμε στο προηγούμενο φύλλο, ακόμη και στον ύπατο θεσμό των Ενόπλων Δυνάμεων, ο υπουργός Άμυνας και οι Επιτελείς επιτρέπουν να γίνονται διαλέξεις στους αξιωματικούς μας, οι οποίες εξ αντικειμένου δεν μπορούν παρά να εμπεριέχουν πολιτική προπαγάνδα που αντιμάχεται τα ελληνικά συμφέροντα. Αν οι επιτελάρχες των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θέλουν να μάθουν τις επιθυμίες των Αμερικανών, γιατί δεν καλούν τον αμερικανό πρέσβη να τους τις εξιστορήσει; Δεν θα ήταν αυτό πιο ορθολογιστικό;

Αναμφίβολα κάποια στιγμή όταν θα πάθουμε μεγάλη ζημιά -παρατρίχα να πάθουμε πολύ μεγάλη ζημιά με το σχέδιο Ανάν που θα παγίδευε την Ελλάδα για αρκετές δεκαετίες και θα υποδούλωνε εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες- θα διαδηλώνουμε ηλίθια και θα φωνασκούμε έξω από την «πρεσβεία του θανάτου». Αυτό ακριβώς όμως είναι που συνιστά αξιοθρήνητη πολιτική υπανάπτυξη: Αντί με αξιοπρέπεια να σκεφτείς και να λειτουργήσεις στη βάση των εθνικών συμφερόντων και στη συνέχεια να διαπραγματευτείς με τους αντιπροσώπους των ισχυρών κρατών, αφήνεις την προπαγάνδα της «πρεσβείας του θανάτου» να εισρέει μεταμφιεσμένα ακόμη και σε θεσμούς διπλωματίας και άμυνας, και στην συνέχεια, όταν οι βάρβαροι θα μπουν πλέον στο σπίτι σου, ηλίθια διαδηλώνεις απελπισμένος. Αργοπορημένα και ίσως ποτέ θα αναζητούμε τους ηθικούς αυτουργούς ή υπευθύνους των πολιτικών εγκλημάτων που θα καταχωνιάζονται τελικά σε κάποιες εκθέσεις ή ανακρίσεις που θα μπαίνουν στο αρχείο για… εθνικούς λόγους (έτσι δεν έγινε με το ειδεχθές έγκλημα του 1974;).

Για να τελειώσουμε για σήμερα, όταν η προαναφερθείσα «στρατηγική μαλακής ισχύος» περνάει «μηνύματα» στους ιθαγενείς υποψήφια θύματα των αξιώσεων ισχύος, «άνθρωποί τους» που τους προετοιμάζουν επί μακρόν και που διακλαδώνονται στα πανεπιστήμια, στον πολιτικό χώρο και στα μέσα (παρα)πληροφόρησης, δηλαδή συνειδητοί ή ασυνείδητοι μεταμφιεσμένοι επιστημονικοί, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί φορείς των συμφερόντων τους, δολοφονούν τον πολιτικό και πνευματικό χαρακτήρα όσων ντόπιων αντιστέκονται. Πώς το κάνουν; Μια μέθοδος είναι το πλασάρισμα «σχολών σκέψης» με τις οποίες, δήθεν ουδέτερα και ακαδημαϊκά, εξιστορούν, κατασκευάζουν σκιάχτρα και αδίστακτα «δολοφονούν»: Έτσι έχουμε συνήθως σχολές από «συνετούς», «ακραίους» και «ήπιους», δηλαδή αυθαίρετες ομαδοποιήσεις στις οποίες τσουβαλιάζονται πολιτικές θέσεις, πολιτικοί, διανοούμενοι και ακαδημαϊκοί. Πολιτικώς ύπουλα και υπογείως υποβάλλονται θέσεις που καμιά σχέση δεν έχουν είτε με επιστημονική ανάλυση είτε με τα εθνικά συμφέροντα μιας χώρας. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η πνευματική και επιστημονική δολοφονία όσων σε μια χώρα ακόμη αντιστέκονται. Μέγιστη επιτυχία είναι βεβαίως όταν τέτοια μακάβρια πνευματικά σκουπίδια μπαίνουν στα κεφάλια των διπλωματών και των επιτελαρχών της χώρας-θύματος. Βεβαίως, αηδία και απέχθεια αξίζει σε δράστες, όταν ιδιαίτερα δεν είναι ηλίθιοι αναρριχητές, αλλά συνειδητοί δράστες. Τι να πούμε όμως για τους επιτελάρχες μας που τους καλούν και για τον υπουργό Άμυνα που αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα πληρώσει το πολιτικό κόστος! Τι να πούμε ακόμη για τον πρωθυπουργό Καραμανλή, γύρω από τον οποίο φαίνεται να υπάρχει κλοιός που εμποδίζει την πληροφόρησή του!

Στην ημερίδα της ΣΕΘΑ και της Σχολής Εθνικής Ασφαλείας στις 2 Φεβρουαρίου αναμενόμενα είχαμε αυτό που στα εισαγωγικά κείμενα πολιτικής ανάλυσης οι Αμερικανοί ονομάζουν «προπαγάνδα εγχειριδίου». Δηλαδή τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας που κατοχυρώνονται από το διεθνές δίκαιο και τις Συνθήκες τσουβαλιάστηκαν και «ομαδοποιήθηκαν» σε 6 μίλια και 8 μίλια και 12 μίλια, ενώ δεν έλειψαν και μπηχτές για «γεωγραφικές πραγματικότητες» και αντιλήψεις περί του μέσου του Αιγαίου που σχετίζονται με αυτές (έτσι, ουδέτερα, ακαδημαϊκά…).

Θλιβερά πνευματικά παρακολουθήματα εξάλλου που κλήθηκαν να μιλήσουν σε αξιωματικούς, άκουσον άκουσον, για «σύγχρονες τεχνολογίες και οι ΕΔ» όλως περιέργως μιλούσαν για «εξημέρωση του θηρίου»… Κρίμα και αίσχος. Γι’ αυτούς που τα λένε, όχι ως απύθμενα υποκειμενικές και πολιτικά ύποπτες γνώμες, αλλά ως δήθεν επιστημονικές θέσεις. Κρίμα ακόμη για τους αξιωματικούς που τα άκουαν, χωρίς κάποιος από αυτούς να αντιτάξει ότι τα κυριαρχικά μας δικαιώματα δεν μπορούν να τσουβαλιάζονται σε αυθαίρετες σχολές σκέψης. Κρίμα επίσης για τα μεγάλα γαλόνια οξυδερκών αξιωματικών μας που καμαρωτά στα πρώτα έδρανα άκουαν κάποιον να υποβάλλει αξιώσεις συρρίκνωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων σε… «σχολές σκέψης», χωρίς κανείς από αυτούς να αντιδράσει. Λυπούμαστε τέλος για τους άλλους αξιωματικούς που αν και αγανακτισμένοι στα πιο πίσω έδρανα δεν μπορούσαν εν τούτοις να αντιδράσουν.


Σχολιάστε εδώ