Επικαιρότητα

Η Χαμάς είναι ένοπλη οργάνωση και πιστεύει στον ένοπλο αγώνα ενάντια στο Ισραήλ. Τώρα με τη νίκη της στις εκλογές ασφαλώς πρέπει να παύσει να είναι ένοπλη οργάνωση και να καταστεί μια κυβέρνηση, μέλος κι αυτή της διεθνούς κοινότητας. Η διεθνής κοινότητα Ανατολής και Δύσης πρέπει να αγκαλιάσει τη Χαμάς και να την οδηγήσει στον δρόμο της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με το Ισράηλ. Βέβαια είναι γεγονός ότι η ελευθερία δεν προσφέρεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες, θυσίες και αίμα. Όμως ήδη ο παλαιστινιακός λαός έχει σχεδόν κερδίσει την ελευθερία του. Και με πολιτικούς και διπλωματικούς αγώνες μπορεί να την ολοκληρώσει. Όμως η Δύση έχασε την ψυχραιμία της και άρχισε να φοβερίζει τη Χαμάς. Και διάλεξε τις γυναίκες που μιλούν εύκολα. Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις από το Λονδίνο, όπου βρισκόταν, ζήτησε από τους Ευρωπαίους σκληρή στάση έναντι της Χαμάς. Πήρε το μήνυμα η νεόκοπος καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και έσπευσε να δηλώσει υπακοή. Απείλησε ότι η ΕΕ δεν θα χρηματοδοτήσει την κυβέρνηση της Χαμάς αν δεν αποκηρύξει τη βία, και δεν αναγνωρίσει το κράτος του Ισραήλ. Η κυρία Ράις ακολουθεί τη γνωστή πολιτική Μπους και αυτή την πολιτική υπηρετεί η δήλωσή της. Όμως η κυρία Μέρκελ, χωρίς να έχει θεσμικό ρόλο στην ΕΕ, πώς έσπευσε να απειλήσει, προεξοφλώντας την απόφαση της ΕΕ που πρέπει να λαμβάνεται από τα αρμόδια θεσμικά όργανα, δηλαδή τη Σύνοδο Κορυφής; Δεν κρίνουμε τη δήλωση της κυρίας Μέρκελ από πλευράς ουσίας. Επισημαίνουμε ότι είναι ατόπημα ένας οποιοσδήποτε ηγέτης κράτους μέλους να μιλάει εξ ονόματος της ΕΕ. Δείχνει αυταρχική συμπεριφορά και ασέβεια προς τους άλλους ηγέτες των κρατών μελών. Ίσως ο πολύπειρος στην πολιτική Πρόεδρος της Γαλλίας θα μπορούσε να δώσει στη γερμανίδα καγκελάριο μερικά μαθήματα δεοντολογίας. Πριν ο Μπλερ, η Μέρκελ και οι λοιποί ΗΠΑσπιστές καταπιούν την ΕΕ και τη μηδενίσουν εντελώς σαν πολιτική οντότητα.

2 Είναι λυπηρό ότι δεν βρέθηκε κανένας από τους άλλους ηγέτες της ΕΕ να διαμαρτυρηθεί για το ατόπημα της κυρίας Μέρκελ. Και φυσικά θα μπορούσε να διαμαρτυρηθεί ο καγκελάριος της Αυστρίας, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ή ο πρόεδρος της Κομισιόν ή τέλος πάντων ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ. Όλοι εσιώπησαν. Η Μέρκελ με τη δήλωσή της ουσιαστικά κατάργησε (για να μη δώσουμε άλλον βαρύτερο χαρακτηρισμό) όλα τα θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβανομένου και του συμβουλίου των ηγετών των κρατών μελών. Γιατί δεν μίλησαν όμως οι τάχα ηγέτες της ΕΕ; Μήπως από φόβο ότι μπορεί να θεωρηθούν μη ευθυγραμμιζόμενοι με τις επιδιώξεις της ηγεσίας των ΗΠΑ; Ή μήπως προηγήθηκε κάποια συνεννόηση των ηγετών, πριν η Μέρκελ δημοσιοποιήσει την απειλή της εναντίον της Χαμάς; Εάν συμβαίνει το πρώτο, δηλαδή ο φόβος, τότε με τέτοια ηγεσία η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να αποκτήσει δική της φωνή για τα διεθνή προβλήματα. Πάντα θα είναι δορυφόρος των ΗΠΑ, όπως μέχρι τώρα και θα καλείται να νομιμοποιεί και να στηρίζει τις όποιες επιλογές της υπερδύναμης και του πλανητάρχη.

Πού θα στηριχθούν οι ευρωπαίοι πολίτες, για να αναθέσουν την πολιτική άμυνας και εξωτερικών σχέσεων σε όργανο της ΕΕ; Το ευρωσύνταγμα προβλέπει τη δημιουργία ενός τέτοιου θεσμικού οργάνου που θα έχει την ευθύνη της χάραξης της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας. Μήπως αυτό σημαίνει ότι «μ’ έναν σμπάρο πέτυχαν 25 τρυγόνια» οι ΗΠΑ; Όλα δείχνουν ότι η ΕΕ αγκαλιάζει περιπαθώς τον ρόλο της θεραπαινίδας του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ. Να γιατί κανένα κράτος δεν υπολογίζει την ΕΕ σαν αυτοτελή πολιτική δύναμη. Αν δεχθούμε τη δεύτερη εκδοχή, ότι οι ηγέτες συνεννοήθηκαν μεταξύ τους, πριν η γερμανίδα καγκελάριος δημοσιοποιήσει την απειλή της εναντίον της Χαμάς, τότε διαπιστώνουμε σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας στη λήψη των αποφάσεων της ΕΕ.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι το αμερικανικό λόμπι στην ΕΕ ενισχύθηκε σημαντικά με την άνοδο στην εξουσία της Άνγκελα Μέρκελ. Και με τη διεύρυνση της ΕΕ το λόμπι έγινε ισχυρότατο. Μπλερ-Μέρκελ-Μπαρόζο θα αποτελούν την εμπροσθοφυλακή των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Και οι άλλες φωνές θα κρύβονται. «Πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι» όπως λέει και ο ποιητής.


Σχολιάστε εδώ