Ωράριο, υπερωρίες και ανεργία θα συζητήσει αύριο η Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης

Στην επιτροπή σύμφωνα με τον οργανωτικό γραμματέα της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο «η εργατική πλευρά θα προσέλθει όχι για να συμβάλει στην τόνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, αλλά για να συμβάλει στη λήψη ουσιαστικών μέτρων που θα περιορίζουν την ανεργία, και ταυτοχρόνως θα ενισχύουν τους ανέργους».

Στη σύσκεψη δεν θα μετέχει εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, καθώς όπως αναφέρει στο «ΠΑΡΟΝ» ο εκπρόσωπός του Γιώργος Μαυρίκος, «ούτε στο παρελθόν ούτε και τώρα τίθενται θέματα για ριζική μεταβολή της οικονομικής πολιτικής που παράγει το φαινόμενο της ανεργίας, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Κώστας Πουπάκης (ΔΑΚΕ), όπως και ο αναπληρωτής πρόεδρος Αλ. Καλύβης (Αυτόνομη Παρέμβαση) θα προσέλθουν μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλο (ΠΑΣΚΕ) για να στηρίξουν τις θέσεις της εργατικής πλευράς, και να προβάλουν τις προτάσεις-λύσεις που έχει επεξεργαστεί η Συνομοσπονδία για την αντιμετώπιση του κοινωνικού φαινομένου.

Η αυριανή, ιδιότυπη διαπραγμάτευση διαχωρίζεται από τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, και πάντως προεξοφλείται η αδυναμία σύγκλισης και σύνθεσης των απόψεων εργοδοτών-εργαζομένων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η πάγια θέση της ΓΣΕΕ, που όμως δεν βρίσκει ανταπόκριση από την κυβέρνηση.

• Για διεύρυνση του επιδόματος ανεργίας και επιμήκυνση του χρόνου χορήγησής του -αίτημα που απαιτεί πολιτικές αποφάσεις και πόρους- και τα οποία απουσιάζουν από τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τον κρατικό προϋπολογισμό.

Με τους εργοδότες η μεγάλη διαφορά έγκειται στη διαφορετική αντίληψη ως προς την προσέγγιση της ανεργίας, καθώς η ΓΣΕΕ επιρρίπτει ευθύνες στις εργοδοτικές οργανώσεις, καταγγέλλοντας ότι χρησιμοποιούν το φαινόμενο για τη μείωση του εργατικού κόστους και για επίτευξη ευεργετικών ρυθμίσεων με στόχο την περαιτέρω απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και εξασφάλιση μεγαλύτερων κερδών. Μάλιστα η εργατική πλευρά προειδοποιεί ότι αν τεθούν και αύριο κάποια ζητήματα, τότε θα καταστεί προβληματική η εξέλιξη του όποιου διαλόγου.

Σε υπόμνημα που η ΓΣΕΕ παρέδωσε την Πέμπτη στον υπουργό Απασχόλησης περιλαμβάνονται 10 θέσεις-προτάσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ενώ και οι επαγγελματοβιοτέχνες (ΤΣΕΒΕ) υπέβαλαν 5 σημεία-«κλειδιά» για τη συμβολή των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον περιορισμό των ανέργων. Αναλυτικά:

1ον. Σύνδεση των επιδοτήσεων του αναπτυξιακού νόμου με τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
2ον. Συμπληρωματικότητα των ενεργητικών με τις παθητικές πολιτικές απασχόλησης, αντί των σχέσεων υποκατάστασης που παρατηρούνται σήμερα.
3ον. Μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς μείωση των αποδοχών και άμεση εφαρμογή του 35ωρου σε επιχειρήσεις έντασης κεφαλαίου και τεχνολογίας.
4ον. Υποχρέωση των επιχειρήσεων να καλύπτουν τουλάχιστον το 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους που απολύουν, και έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους, για περίοδο 5 ετών σε περιοχές υψηλού δείκτη ανεργίας.
5ον. Επιδότηση κατά προτεραιότητα σε κλάδους με αυξημένα και πολλαπλασιαστικά φαινόμενα ως προς την απασχόληση.
6ον. Δημιουργία ειδικού κωδικού στον προϋπολογισμό με πόρους που θα προέρχονται από τους έχοντες και κατέχοντες, οι οποίοι θα κατευθύνονται στην επιδότηση πρόσληψης μακροχρονίως ανέργων.
7ον. Αύξηση στα 20.000 ευρώ του αφορολόγητου για 2 χρόνια για όσους εργαζόμενους είναι μέχρι 30 ετών και ήταν πέραν της διετίας άνεργοι πριν από την πρόσληψή τους.
8ον. Πλήρης φορολογική απαλλαγή του συνόλου των ατομικών δαπανών για την επαγγελματική κατάρτιση ανέργων και εργαζόμενων.
9ον. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΛΑΕΚ σύμφωνα με την κοινή πρόταση των φορέων.
10ον. Κατάρτιση και υλοποίηση εξειδικευμένων μεσομακροπρόθεσμων αναπτυξιακών σχεδίων μέσω του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων σε περιοχές θύλακες ανεργίας.

ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΓΣΕΒΕΕ
• Κίνητρα (φορολογικά κυρίως) για πρόσληψη έστω και ενός εργαζομένου από τις επιχειρήσεις αυτοαπασχολουμένων.
• Μηδενική φορολόγηση των πολύ μικρών επιχειρήσεων (0-9 εργαζόμενους) στις περιοχές με υψηλούς δείκτες ανεργίας για μια μεγάλη χρονική περίοδο.
• Αντιμετώπιση του ύψους του μη μισθολογικού κόστους, ιδιαίτερα σε περιοχές με μεγάλη ανεργία.
• Για ΟΑΕΔ, ΛΑΕΚ, κατάρτιση και εκπαίδευση ζητά επανασχεδιασμό με την ενεργή συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων.
• «Χαρτογράφηση» των αναγκών και ειδικοτήτων για θέσεις εργασίας ανά κλάδο και περιοχή.


Σχολιάστε εδώ