Ούτε στολές δεν έχει το πλήρωμα!

Σύμφωνα με τελευταίες έγκυρες πληροφορίες, μετά την αισιοδοξία για την εξυγίανση -τελικά- της εταιρείας, τα πράγματα έχουν δυστυχώς επιστρέψει στην προτέρα κατάσταση. Και αυτό που μπορεί να χαρακτηρίσει το κλίμα είναι η λέξη «κομφούζιο». Τα πράγματα έχουν βαλτώσει. Τίποτα δεν κινείται. Οι διαδικασίες για την έξοδο απ’ το τούνελ δεν προχωρούν. Λύση δεν φαίνεται καθόλου ορατή στον ορίζοντα. Την ταχύτητα των σχετικών διαδικασιών διαδέχθηκε η απραξία, η ακινησία, το έλλειμμα πρωτοβουλιών. Και όσο αυτή η κατάσταση συνεχίζεται, τόσο η εταιρεία απαξιώνεται και κινδυνεύει.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως έχει φτάσει σε τόση κατάντια από οικονομικής πλευράς, ώστε δεν υπάρχουν κονδύλια ούτε για τις στολές προσωπικού. Και αναγκάζονται, όσοι έχουν… μπλε ή μαύρα παντελόνια να τα φοράνε σαν υπηρεσιακά! Και αν πάμε στα σοβαρότερα, εκεί τα πράγματα είναι ακόμα περισσότερο χάλια. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αεροσκάφη για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση για το καλοκαίρι. Και όλα αυτά, ενώ είναι κοινή -και αυτονόητη- πεποίθηση, ότι όρος επιβίωσης της εταιρείας είναι να βγάλει το καλοκαίρι, μια περίοδο κατά τεκμήριο ευνοϊκή λόγω και της τουριστικής κίνησης.

Επίσης, δεν έχει ξεκινήσει ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις. Και όμως η διευθέτηση των εργασιακών σχέσεων αποτελεί επίσης όρο για να ξεκινήσει η όποια προσπάθεια επιβίωσης ή εξυγίανσης, αν και όσοι γνωρίζουν λένε πως αυτός ο όρος είναι πλέον ξεπερασμένος και πρέπει να αντικατασταθεί απ’ τον όρο «αναθεώρηση». Αλλά και ανεξάρτητα απ’ τον όρο, για να προχωρήσει η έξοδος απ’ το τούνελ και τον κίνδυνο κλεισίματος πρέπει, σύμφωνα με όσους ξέρουν την πραγματική κατάσταση, να συμφωνηθεί εθελουσία έξοδος τουλάχιστον 2.000 εργαζόμενων. Πρέπει ακόμα να ξεκινήσει άμεσα η είσοδος στη χειμαζόμενη εταιρεία εταιρειών του πρώην δημόσιου τομέα (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ κ.ά.) , ώστε να γίνει επιτέλους δυνατή η έναρξη της διαδικασίας της ουσιαστικής «αναθεώρησης». Τώρα! Αύριο πιθανώς θα είναι αργά.

Και πρέπει να αξιοποιηθεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με καλές πληροφορίες μας, η Ε.Ε. κατά πάσα πιθανότητα θα δεχθεί, μετά από πετυχημένη παρέμβαση της κυβέρνησης, να μειωθεί το πρόστιμο των 150 εκατομμυρίων ευρώ που έχει επιβληθεί στην Ολυμπιακή. Αλλά μέσα στο πλαίσιο ενός σοβαρού σχεδιασμού πρέπει αυτό να αξιοποιηθεί. Να μη μείνει ανεκμετάλλευτο, μια επιτυχία δίχως συνέχεια.

Ας αντιληφθούν άπαντες, και πρώτα φυσικά οι άμεσα εμπλεκόμενοι, ότι όλα αυτά έπρεπε να είχαν ξεκινήσει χθες!


Σχολιάστε εδώ