Αιρετικά

Διότι το καλοκαίρι του 2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Γιατί όχι λοιπόν, να μη γίνει το ίδιο και το 2008… Το προχωρήσαμε λίγο παραπάνω και φτάσαμε στα τελικά του Euro, που θα γίνει σε δύο χρόνια στα γήπεδα της Αυστρίας. Και αυτό διότι η κλήρωση μας επιτρέπει να κάνουμε όνειρα.

Η Εθνική μας τέθηκε επικεφαλής στο 1ο γκρουπ δυναμικότητας, ως κάτοχος του τροπαίου, με αποτέλεσμα να αποφύγει στα προκριματικά τις Ολλανδία, Πορτογαλία, Αγγλία, Τσεχία, Γαλλία και Σουηδία.

Οι αντίπαλοί μας στον 3ο όμιλο είναι για όλα τα γούστα, μια και η πρωταθλήτρια Ευρώπης έχει να αντιμετωπίσει τις εξής ομάδες: Τουρκία, Νορβηγία, Βοσνία, Ουγγαρία, Μολδαβία, Μάλτα.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο πρώτοι των επτά ομίλων προκρίνονται στην τελική φάση μαζί με τις διοργανώτριες Αυστρία και Ελβετία, οι οποίες και περνάνε απευθείας, ενώ, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε έως τώρα, δεν υπάρχουν μπαράζ πρόκρισης. Το ακριβές πρόγραμμα των αγωνιστικών θα καταρτιστεί μέσα σε διάστημα 90 ημερών, κατόπιν συνεννόησης των ίδιων των ομάδων.

«Οι πιθανότητες για μας είναι καλές. Δεν μας φοβίζει κανένας αντίπαλος, θα προετοιμαστούμε κατάλληλα και αυτό που είναι σημαντικό είναι το τι θα κάνουμε εμείς, όχι οι αντίπαλοι, το πώς θα αγωνιστούμε απέναντι σε όλους τους αντιπάλους». Αυτά ήταν τα λόγια του Ότο Ρεχάγκελ μετά την κλήρωση και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες είναι από τη φύση τους αισιόδοξοι και να εξακολουθήσουν να είναι». Αυτό που έχει πάντως ξεχωριστή σημασία είναι η τιμή που επιφυλάσσουν στον Ότο Ρεχάγκελ οι ελβετοί διοργανωτές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο επίσημο διαφημιστικό του Euro 2008, ο γερμανός τεχνικός θα είναι από τα σημαίνοντα πρόσωπα της κλήρωσης, όντας ουσιαστικά ο τεχνικός ηγέτης του εθνικού συγκροτήματος που φέρει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Κι ο Αντώνης Νικοπολίδης κι ο Τραϊανός Δέλλας συμφώνησαν ότι οι Σκανδιναβοί είναι επικίνδυνοι, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φόβητρο. Ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού είπε: «Μοιάζει με το γκρουπ που είχαμε στο Μουντιάλ. Θα εξαρτηθεί από την κατάσταση που θα βρεθούμε. Έχουμε καλή ομάδα και πιστεύω ότι μπορούμε να περάσουμε, αρκεί να μην έχουμε απώλειες βαθμών στα ”εύκολα” παιχνίδια». Από την πλευρά του ο Δέλλας τόνισε: «Είναι διαφορετικό το ποδόσφαιρο που παίζουν οι Νορβηγοί, αλλά σίγουρα δεν αποτελούν την μεγάλη δύναμη του παρελθόντος. Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι όλα θα εξαρτηθούν από εμάς». Ο Κώστας Κατσουράνης είπε: «Δεν υπάρχουν εύκολες και δύσκολες κληρώσεις. Πρέπει να δείξουμε το καλό μας πρόσωπο σε όλους τους αγώνες και να έχουμε σταθερή απόδοση για να περάσουμε στο EURO», ενώ ο Γιώργος Καραγκούνης ανέφερε: «Πιστεύω ότι η Τουρκία και η Ελλάδα είναι τα φαβορί για την πρόκριση. Κατά τη γνώμη μου είμαστε οι πιο δυνατές ομάδες του ομίλου». Ο Άγγελος Χαριστέας από την πλευρά του επεσήμανε: «Κατά τη γνώμη μου η αγωνιστική μας κατάσταση και το πρόγραμμα των αγώνων θα καθορίσουν κατά πολύ το μέλλον μας σε αυτή τη διοργάνωση».

Το μεγάλο… παραμύθι

Αυτή η υπόθεση του Πάουλο Κόστα κρύβει πολύ παρασκήνιο. Ο Πορτογάλος ήρθε στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου δέκα ημέρες, έχοντας λάβει τη δέσμευση από τους επιτελείς του «δικεφάλου» ότι θα υπογράψει συμβόλαιο. Δεν του είπαν μάλιστα ότι η συνεργασία θα λήξει το καλοκαίρι, αλλά ότι θα είναι για δύο-δυόμισι χρόνια. Μετά λοιπόν τις πρώτες δύο προπονήσεις και τα μηνύματα ενθουσιασμού που δέχθηκε από τους επιτελείς της ΠΑΕ, του επανέλαβαν ότι θα μείνει στην ομάδα. Υπό αυτές τις συνθήκες ο Κόστα έψαχνε για ένα καλό σπίτι. Και δεν του είπαν κάτι τέτοιο οι δημοσιογράφοι, αλλά οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ. Οπότε; Το θέμα είναι καθαρά οικονομικό. Ο ΠΑΟΚ διανύει πολύ χαλεπούς καιρούς, και σε περίπτωση που γίνουν κεκλεισμένων των θυρών τα μεγάλα ντέρμπι θα γίνει το «κραχ». Πώς τα φέρνει πάντως η ζωή! Τη στιγμή όπου το χρηματιστήριο διανύει εποχές ανάλογες με αυτή της προηγούμενης πενταετίας ο ΠΑΟΚ δεν πάει καλά. Συνήθως αυτά ήταν αλληλένδετα.

Η μεγάλη φυγή

Γλίτωσε και ο Πέτζα. Οι Σακραμέντο Κινγκς έχουν πάρει τη κατηφόρα εδώ και δύο τρία χρόνια, και ο Στογιάκοβιτς έστω και καθυστερημένα φεύγει από την ομάδα. Η Ιντιανάπολις θα είναι ο επόμενός του σταθμός. Ο ίδιος ήθελε να φύγει πριν από περίπου δύο χρόνια όταν τα αποδυτήρια των Κιγνκς μετατράπηκαν σε ρινγκ. Τότε αποφασίστηκε να φύγει ο Ουέμπερ και όχι ο Πέτζα. Πάντως, οι πιθανότητες κατάκτησης ενός τίτλου και πάλι είναι ελάχιστες για τον Στογιάκοβιτς, καθώς η εποχή που οι Πέισερς κυριαρχούσαν στην Ανατολή έχει περάσει ανεπιστρεπτί. Το μαγαζί του Πέτζα στη Θεσσαλονίκη πάντως πάει μια χαρά και αποτελεί δημοσιογραφικό και αθλητικό στέκι. Εκεί θα στήσει το στρατηγείο του όταν έρθει να αγοράσει την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

Το πείραμα

Το μυαλό ίσως πάει σε ταινία γερμανικής παραγωγής βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα που προκάλεσε σάλο όταν προβλήθηκε για πρώτη φορά στους κινηματογράφους. Επί της ουσίας αναφερόμαστε στο πείραμα που γίνεται στην ποδοσφαιρική ομάδα του Άρη με την ίδρυση της λέσχης φίλων Άρη το οποίο επίσης είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα.

Σε πρώτη φάση έχουν γραφτεί περίπου 400 μέλη και τα μηνύματα που στέλνονται από την ΠΑΕ Άρης – που ουσιαστικά κινεί τις διαδικασίες – είναι άκρως αισιόδοξα για το μέλλον. Δεν θα κάνουμε τους κριτές των πάντων και ούτε θα μπούμε σε διαδικασία να νικήσουμε τον χρόνο και τα γεγονότα. Η είδηση έχει να κάνει με την αίσθηση που προκάλεσε η αδιαφορία των παραδοσιακών παραγόντων του συλλόγου, καθώς δεν δείχνουν τη διάθεση να μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία. Ίσως το συγκεκριμένο γεγονός να μη δίνει πολλές προοπτικές στην ιστορία γιατί πάντα είναι απαραίτητη η παρουσία των «λεφτάδων». Και αυτή η μερίδα των ανθρώπων δεν σκοπεύει να μπει σ’ αυτή την υπόθεση, γιατί θεωρεί ότι θα βγει ωφελημένη η τωρινή διοίκησης της ΠΑΕ. Από την άλλη, αυτοί οι παραδοσιακοί παράγοντες πόσο βοήθησαν τον σύλλογο τα τελευταία χρόνια; Είναι λοιπόν ριψοκίνδυνη κάθε είδους πρόβλεψη, αλλά και λογικό να υπάρχουν αμφιβολίες. Λίγο πολύ όμως θα φανεί άμεσα κατά πόσο θα προχωρήσει αυτή η ιστορία όπως επίσης και κατά πόσο θα ωφεληθεί ο σύλλογος. Γιατί; Όσο περισσότεροι εμπλέκονται σε μια ιστορία τόσο δυσκολότερο είναι να βγει άκρη. Και ο Άρης έχει περάσει τόσα πολλά, που οποιοσδήποτε άλλον σύλλογος στη θέση θα είχε διαλυθεί στη θέση του.

Άλλο όνομα ίδια φάτσα

Αυτός ο Κένι Τέιλορ που ήρθε στον Άρη μοιάζει απίστευτα με τον Φρίμαν που αγωνίστηκε στους «κίτρινους» στο ξεκίνημα της χρονιάς. Οι διοικούντες ελπίζουν να μην του μοιάζει και σε αγωνιστικό επίπεδο. Το παλικάρι πάντως πέρασε πολλά στη ζωή του. Ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο Μπέιλορ στο Τέξας, κι έπειτα αναγκάστηκε να μετακομίσει σε άλλο. Το Μπέιλορ «έκλεισε» γιατί έγινε μια δολοφονία ενός συμπαίκτη του, την οποία απέκρυψε το πανεπιστήμιο για περίεργους λόγους. Έπειτα από έρευνα βρέθηκε ο δολοφόνος, ο οποίος καταδικάστηκε σε 35ετη κάθειρξη, και αποκαλύφθηκε ότι ο προπονητής της ομάδας ήταν ο άνθρωπος που προσπαθούσε να κουκουλώσει το όλο ζήτημα. Ο Τέιλορ πάντως βγήκε ευνοημένος από αυτή την υπόθεση, καθώς πήγε σε καλύτερο πανεπιστήμιο (Τέξας).

Όλα τα βλέμματα στο «Ολύμπικο»

Τα βλέμματα στο Καμπιονάτο στρέφονται στο Ολύμπικο, όπου η Ρόμα υποδέχεται τη Λιβόρνο, με τις δύο ομάδες να βαδίζουν χέρι χέρι στη βαθμολογία. Οι Ρωμαίοι βρίσκονται σε εξαιρετική κατάσταση, καθώς προέρχονται από πέντε σερί νίκες και μέσα στην έδρα τους έχουν το πάνω χέρι. Οι φιλοξενούμενοι περνούν περίοδο αγωνιστικής κάμψης, μετρώντας τρεις σερί ισοπαλίες, όμως στα εκτός έδρας παραμένουν επικίνδυνοι. Η έδρα θα παίξει σημαντικό ρόλο στην αναμέτρηση αυτή, στην οποία ο άσος έχει το προβάδισμα. Πέντε βαθμούς πίσω από τη Ρόμα έχει μείνει η Κιέβο που βλέπει να απομακρύνεται ο στόχος της Ευρώπης. Παίζει εντός με τη Ρετζίνα και η νίκη αποτελεί μονόδρομο για την ομάδα του Πέπε Πιλόν. Μέσα στο Μπεντεγκόνι έχει χάσει μόλις μία φορά φέτος και η Ρετζίνα δεν δείχνει ικανή να της κάνει τη ζημιά. Ο άσος έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο.

Συνεχίζουμε με την Ισπανία. Σε εκπληκτική κατάσταση βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η Βαλένθια που έχει σκαρφαλώσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Υποδέχεται στο Μεστάγια τη Σαραγόσα και έχει το προβάδισμα για την κατάκτηση των τριών βαθμών. Η φιλοξενούμενη ομάδα παρουσιάζει μεγάλη αστάθεια φέτος, κάτι που φάνηκε μετά την εντός έδρα ήττα στο ματς με την Ατλέτικο Μαδρίτης.

Τέλος, στην Ολλανδία θα παίξουμε τον άσο του Άγιαξ. Ο «Αίας» βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση το τελευταίο διάστημα και έχει ξεκινήσει την αντεπίθεσή του. Την προηγούμενη αγωνιστική χρειάστηκε και τον παράγοντα τύχη, αφού με δύο γκολ στα τελευταία λεπτά κατάφερε να κλέψει τη νίκη από την Τβέντε. Αυτή την αγωνιστική υποδέχεται την Ουτρέχτη και τα πράγματα είναι πιο εύκολα για την ομάδα του Ντάνι Μπλιντ. Η φιλοξενούμενη ομάδα είναι αρκετά μαχητική φέτος, όμως δύσκολα θα κάνει την έκπληξη μέσα στο Άμστερνταμ.

Μπέος – «Πάνθηρες», πονοκέφαλος για τον Ολυμπιακό

• Τον σταυρό τους κάνουν στον Ολυμπιακό για την κόντρα που υπάρχει στη Νέα Σμύρνη ανάμεσα στους «Πάνθηρες» και τον Αχιλλέα Μπέο. Το αυριανό ματς των δύο ομάδων ξυπνά δυσάρεστες μνήμες στους παράγοντες του Ολυμπιακού που έχασαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ λόγω της τιμωρίας για τα επεισόδια στον περσινό αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων. Τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης στριφογυρίζουν στο μυαλό των «ερυθρολεύκων».

• Για τον λόγο αυτόν πραγματοποίησαν τις τελευταίες μέρες πολλές συσκέψεις με τους επικεφαλής των οργανωμένων οπαδών της ομάδας. Στη Νέα Σμύρνη θα βρεθούν περισσότεροι από 3.000 οπαδοί του Ολυμπιακού και έγιναν οι σχετικές συστάσεις να προσέχουν πολύ τη συμπεριφορά τους.

• Η εντολή είναι σαφής: Ακόμα και αν προκληθούν, να μην απαντήσουν, γιατί θα υπάρχει κίνδυνος να υποδεχθεί ο Ολυμπιακός την ΑΕΚ στο ντέρμπι του τίτλου χωρίς οπαδούς στις κερκίδες. Κάτι που θα κάνει ακόμα πιο δύσκολη την αποστολή του και ενδεχομένως να ευνοήσει τους «κιτρινόμαυρους».

• Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες μέρες υποβόσκει κόντρα ανάμεσα στους παράγοντες της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού με αφορμή τα εισιτήρια του αγώνα στο Φάληρο. Οι «κιτρινόμαυροι» ζητούν εισιτήρια, αλλά οι «ερυθρόλευκοι» αρνούνται να τους δώσουν, επειδή δεν πήγαν οι δικοί τους οπαδοί στο ΟΑΚΑ.

• «Ευτυχώς που έχουν πρόβλημα οι «Πάνθηρες» με τον Μπέο και δεν θα πάνε στο γήπεδο», λένε στον Πειραιά. Εκεί ακριβώς ποντάρουν για να αποφύγουν ενδεχόμενη τιμωρία. Διότι δεν πιστεύουν ότι μπορεί να μείνουν ήσυχοι οι οπαδοί τους, αν κάτι δεν πάει καλά στον αγωνιστικό χώρο.

• Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί η στάση του Μπέου. Για πρώτη φορά ο Αχιλλέας αποφεύγει να οξύνει τα πνεύματα. Έτσι, ο αγώνας μπορεί να κυλήσει ομαλά, αν και η ηρεμία ίσως και να είναι πιο επικίνδυνη από την ένταση.

• Όσο ο Γιάννης Ταραλίδης δεν παίρνει ευκαιρίες τόσο μπαίνει στο… στόχαστρο μικρομεσαίων ομάδων του ελληνικού πρωταθλήματος για να τον αποκτήσουν έστω και με τη μορφή δανεισμού. Δεν το βλέπουμε, διότι ο Σόλιντ έχει σε εκτίμηση τις ποδοσφαιρικές ικανότητες του «ερυθρόλευκου» χαφ.

• Το θέμα είναι ότι και ο Μπάγεβιτς εκτιμά τον Ταραλίδη. Αλλά ούτε ο Ντούσκο τον χρησιμοποιούσε. Πώς γίνεται αυτό, μόνο οι δύο προπονητές έχουν τη δυνατότητα να το εξηγήσουν.

• Ανανέωσε ο Πάντος, ενώ το καλοκαίρι ντύνεται στα ερυθρόλευκα ο 30χρονος πολωνός, ακραίος αμυντικός της Άντερλεχτ, Ζεβλάκοφ. Γιατί κάτι μας λέει ότι ορισμένοι παίκτες στο Ρέντη δεν πρέπει να αισθάνονται πολύ καλά; Εδώ που τα λέμε, βέβαια, με αυτούς που έχει σήμερα ο Ολυμπιακός δεν πέτυχε πολλά πράγματα στην Ευρώπη.

• Το ίδιο, όμως, ισχύει και για την Άντερλεχτ. «Γιατί λοιπόν με τον Ζεβλάκοφ να πάμε καλύτερα;», ρωτούσε με εύλογη απορία ένας από τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού που αισθάνεται ανασφάλεια για τη θέση του.

• Οι… κακές γλώσσες στον Ολυμπιακό λένε ότι ορισμένοι παίκτες θα… χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο που έσκαβαν τον λάκκο του Ντούσαν Μπάγεβιτς. Διότι τώρα με τον Σόλιντ μπορεί να πάνε σε… άλλη γη.

• Ο Καστίγιο θέλει να αποδείξει ότι αξίζει πολλά, τουλάχιστον πολλά περισσότερα από όσα πιστεύουμε οι περισσότεροι. Και είναι αποφασισμένος να το δείξει εμπράκτως, αρχής γενομένης από τον αγώνα της Δευτέρας με τον Πανιώνιο στη Νέα Σμύρνη.

• Σημείωση: Να ξέρετε, δεν είναι ο Γκονζάλες ο παίκτης που «φλερτάρει» ο Ολυμπιακός από την Παιανία, όπως υποστήριξε ο… εχθρός της γάτας. Αν και εδώ που τα λέμε, η προσέγγιση έγινε!

• Έμαθα και τι άλλο ειπώθηκε. Διότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε κρούση και για εμπορική συνεργασία. Ήταν το… τυράκι. Τόσο για τον Έκι όσο και για τους οπαδούς!

Γένεσις

Το μοντέλο που εφαρμόζεται στο ποδόσφαιρο αποκλείεται στη παρούσα φάση να γίνει και στο μπάσκετ. Ο Παπαπέτρου θέλει να αγοράσει μεγαλύτερο ποσοστό στην ΚΑΕ από αυτό του 14%. Λέγεται ότι μπορεί να γίνει αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να διευθετηθεί το ζήτημα χωρίς προβλήματα και διαπραγματεύσεις. Καλό πάντως και αυτό που δήλωσε ο Θανάσης Τζεβελέκης. «Ήθελα να ήμουν στην εκδήλωση της ίδρυσης της λέσχης φίλων Άρη για να ήμουν το πρώτο εγγεγραμμένο μέλος». Ok., πρόεδρε…


> Ρεκόρ προσέλευσης φιλάθλων στη φετινή χρονιά αναμένεται να σημειωθεί την Κυριακή στο Καυταντζόγλειο που θα φιλοξενήσει το ντέρμπι Ηρακλής – ΑΕΚ. Το γεγονός αυτό θέλουν να εκμεταλλευτούν από εισπρακτικής πλευράς οι άνθρωποι της «κυανόλευκης» ΠΑΕ.

> Αρωγός σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Βασίλης Χατζηπαναγής, ο οποίος θα αποτελέσει πόλο έλξης στην μπουτίκ μισή ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα.
Ο «Βάσια» θα υπογράψει αυτόγραφα, τη συλλεκτική φανέλα που είχε φορέσει για πρώτη φορά στον Ηρακλή, τα DVD με τις μαγικές στιγμές στην καριέρα του, αλλά και θα συνομιλήσει με τους πολυπληθείς θαυμαστές του.

> Συμβολή, πάντως, θα έχει και ο Κατσουράνης, διότι οι οπαδοί του Ηρακλή έχουν ετοιμάσει και φανέλες της ομάδας τους με τον αριθμό 21 και το όνομα του αρχηγού της ΑΕΚ για να πικάρουν τους παράγοντες της ομάδας τους. Πραγματικό πανηγύρι.

> Μέχρι τότε οι οπαδοί θα υποδεχθούν άλλον «Μεσσία». Το όνομα αυτού Τόμας Πεσίρ.
Είναι ο τσέχος παίκτης που έφεραν στον Ηρακλή για να καλύψουν το κενό του Παντελή Καπετάνου στην επιθετική γραμμή.

> Είναι μια φτηνή μεταγραφή και λύση ανάγκης, αφού η διοίκηση Σπανουδάκη δίνει -σωστά- προτεραιότητα στην υλοποίηση του προγράμματος εξυγίανσης της «κυανόλευκης» ΠΑΕ.
Το παραδέχεται και ο Κωφίδης ότι είναι ρίσκο η επιλογή του Πεσίρ, αφού έχει ελάχιστες συμμετοχές φέτος στη Σλάβια Πράγας, αλλά δεν έχει να επιδείξει και κάτι εξαιρετικό στην καριέρα του.

> Γι’ αυτό θα αποκτηθεί ως δανεικός μέχρι το καλοκαίρι με οψιόν ανανέωσης της συνεργασίας από την πλευρά του Ηρακλή.
Αν μείνει έως το καλοκαίρι. Αν και στον Ηρακλή όλα μπορούν να συμβούν.

> Είναι καλά δασκαλεμένος ο Δημήτρης Πετκάκης από τον μάνατζέρ του, Πασχάλη Παπαδόπουλο. Έχει πάρει το μήνυμα από τη διοίκηση της Καλαμαριάς ότι μετά την άρνηση στην πρόταση ανανέωσης του συμβολαίου του, αν δεν παραχωρηθεί στη παρούσα μεταγραφική περίοδο, θα μείνει στο περιθώριο μέχρι το καλοκαίρι.

> Γι’ αυτό προσπαθεί μέσω της ιστοσελίδας του μάνατζέρ του να ανασκευάσει τις δηλώσεις του.
«Μετά την εξασφάλιση της παραμονής του Απόλλωνα είμαι στη διάθεση της διοίκησης να συζητήσουμε το ενδεχόμενο ανανέωσης της συνεργασίας μας», επισημαίνει ο νεαρός παίκτης.


Σχολιάστε εδώ