Κύκλος εσωστρέφειας

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η εσωστρέφεια τείνει να πάρει χαρακτηριστικά χρόνιου νοσήματος. Αρκεί η παραμικρή αφορμή για το πολιτικό προσωπικό του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να το ρίξει στην γκρίνια, στη πολυγλωσσία, στην αντιλογία και στα αιχμηρά εσωκομματικά καρφώματα. Το φαινόμενο το «ζήσαμε» σε όλο του το… μεγαλείο, πότε με αφορμή τις αναφορές του κ. Παπανδρέου στην «ανανέωση», πότε με αφορμή την εικόνα του κόμματος στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή, πότε με αφορμή την «πρωτοβουλία» Βενιζέλου στην υπόθεση της αναθεώρησης του Συντάγματος, και πότε με αφορμή την αμοιβαία «αντιπάθεια» συνεργατών του κ. Παπανδρέου και κορυφαίων στελεχών, που εκδηλώνεται με υπονομευτικές «διαρροές».

•Έτσι το ΠΑΣΟΚ κατά τακτά χρονικά διαστήματα και σχεδόν εκ του μηδενός μπαίνει σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, που αποδυναμώνει την εικόνα του κόμματος εξουσίας, και αποσαθρώνει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης, αφού εμφανίζεται ασύντακτο: σαν στρατός άτακτων. Και το ερώτημα είναι: μπορεί το ΠΑΣΟΚ να βγει από τον κύκλο της εσωστρέφειας; Κατά τη γνώμη μας μπορεί, εάν βρεθούν και θεραπευτούν οι αιτίες της νόσου. Μια αιτία ασφαλώς είναι οι φιλοδοξίες των στελεχών και οι διαγκωνισμοί μεταξύ τους στη διεκδίκηση «ρόλων». Μια άλλη αιτία είναι οι χαλαροί πολιτικο-ιδεολογικοί δεσμοί του πολιτικού προσωπικού του κόμματος – εδώ υπάρχει θεραπεία και είναι η διαμόρφωση μιας πειστικής και συνεκτικής πρότασης εξουσίας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Μια άλλη αιτία (ίσως η πιο καθοριστική) είναι η «ισοπέδωση» του στελεχικού δυναμικού του κόμματος. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να αποσαθρώσει την «παλιά» ιεραρχική διάταξη του κόμματος, ώστε να έρθουν στο προσκήνιο «νέες δυνάμεις», τοποθέτησε στο ίδιο ιεραρχικό επίπεδο ανόμοια πολιτικά μεγέθη. Έτσι, η «βίαιη» ισοπέδωση ικανών και έμπειρων στελεχών με άπλερα και άπειρα στελέχη δεν επέτρεψε στον κ. Παπανδρέου να διαμορφώσει και να παρουσιάσει μια γενικής αποδοχής ηγετική ομάδα που θα λειτουργούσε και ως συνεκτικός ιστός στο ΠΑΣΟΚ, ενώ ταυτόχρονα η «βίαιη» ισοπέδωση έγινε τροφοδότης της εσωστρέφειας.

•Προφανώς η λύση είναι: ο κ. Παπανδρέου πρώτον να διαμορφώσει και να παρουσιάσει την πρόταση εξουσίας του ΠΑΣΟΚ και δεύτερον να συγκροτήσει μια ευέλικτη ηγετική ομάδα με την οποία να σχεδιάζει και να διαβουλεύεται.


Σχολιάστε εδώ