tabula rasa

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έχει γίνει πονοκέφαλος για τη Ρηγίλλης, όχι μόνο επειδή έχει εκδηλώσει την πρόθεση να κατέλθει υποψήφιος για τον δήμο Θεσσαλονίκης αλλά και επειδή οι κρυφές δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική άνοδο των ποσοστών του στη Βόρεια Ελλάδα, σε περιοχές που εθεωρούντο «κάστρα» της Νέας Δημοκρατίας.

Είναι χαρακτηριστικό πως στις εθνικές εκλογές του 2004 και στις ευρωεκλογές του ίδιου έτους το ΛΑΟΣ έλαβε στη Θεσσαλονίκη 4,4% και 7,7% αντίστοιχα, τα υψηλότερα, δηλαδή, ποσοστά που είχε πανελλαδικά, ενώ σε πρόσφατη δημοσκόπηση του τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη λαμβάνει ποσοστό 6,3% στην Αʼ Θεσσαλονίκης και αναδεικνύεται τρίτο κόμμα(!) μπροστά από το ΚΚΕ και το ΣΥΝ.

Ανάλογη είναι η εικόνα της δύναμης του ΛΑΟΣ και σε άλλους νομούς της Μακεδονίας, όπως η Πέλλα, ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης επισκέπτεται συχνά περιοχές απ’ όπου δεν έχει περάσει κανένα κορυφαίο στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος μετεκλογικά. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει κατορθώσει να εκμεταλλευτεί το θέμα της Μακεδονίας και καλύπτει τα κενά που αφήνει η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, αξιοποιώντας την υψηλή ευαισθησία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και των υπόλοιπων νομών της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας. Είναι δε γνωστή η άριστη σχέση που έχει αναπτύξει με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, Άνθιμο, οι απόψεις του οποίου για το Μακεδονικό κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, όπως φάνηκε ήδη από τον Σεπτέμβριο με την εντυπωσιακή παρέμβαση του κ. Άνθιμου κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της ΔΕΘ, εις επήκοον μάλιστα του παρόντος πρωθυπουργού και του συνόλου της κυβέρνησης.

Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ήδη ζητήσει από μεγάλο μεσιτικό γραφείο να του βρει χώρο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης για να στεγάσει το πολιτικό του γραφείο. Δεν φιλοδοξεί βεβαίως να εκλεγεί δήμαρχος, θεωρεί όμως σίγουρο ένα μεγάλο ποσοστό που θα του επιτρέψει να καταγράψει τη δυναμική του κόμματος του και να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία στη Νέα Δημοκρατία. Αν, όπως πιστεύει ο ίδιος, το ποσοστό αυτό ξεπεράσει το 15%, είναι προφανές πως ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κινδυνεύει να μην εκλεγεί από την πρώτη Κυριακή (με το 42% που απαιτείται δεδομένου ότι είχε λάβει περίπου 54% στις προηγούμενες εκλογές), και η ΝΔ να χάσει τις πολιτικές εντυπώσεις.

Η παρουσία του Γιώργου Καρατζαφέρη στη Θεσσαλονίκη δεν είναι ευκαιριακή, καθώς θεωρεί πως με άρμα την υποψηφιότητά του για το δήμο θα χτίσει μια γενικότερη πολιτική παρουσία στη Βόρεια Ελλάδα, που θα του επιτρέψει να μπει στη Βουλή, και να ανεβάσει τον μέσο όρο του εθνικού του ποσοστού. Θα μπορέσει δηλαδή να μετατρέψει το ΛΑΟΣ σε μία «Λίγκα του Βορρά» όπως έκανε ο Μπόσι στην Ιταλία, γεγονός που του επέτρεψε να παίξει ρυθμιστικό ρόλο εθνικών διαστάσεων.

Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τα σχέδια Καρατζαφέρη. Γι’ αυτό και έχουν σκεφτεί ακόμα και τη μετακίνηση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από τη νομαρχία στον δήμο Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι ο νυν νομάρχης διαθέτει σχεδόν όλα τα λαϊκά και «εθνικά» χαρακτηριστικά του προέδρου του ΛΑΟΣ και μπορεί να τον αντιμετωπίσει καλύτερα. Άλλωστε είναι γνωστό πως Ψωμιάδης και Καρατζαφέρης είναι φίλοι εκτός από ομοϊδεάτες, ενώ από την άλλη ο νομάρχης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μαλώνουν σαν τις… γάτες!

Το σχέδιο Μεϊμαράκη- Καραχάλιου για την αντιμετώπιση του Καρατζαφέρη δεν εστιάζεται μόνο στις υποψηφιότητες της Θεσσαλονίκης, αλλά εκτιμά πως χρειάζεται μια γενικότερη στροφή της κυβέρνησης προς την ιδεολογία της κοινωνικής Δεξιάς. Να δοθεί δηλαδή μεγαλύτερη σημασία και προσοχή στα λαϊκά στρώματα με εξειδικευμένες πολιτικές, να ενισχυθεί το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης και να αναδειχθεί η εθνική διάσταση της εξωτερικής πολιτικής, κάτι όμως που θα είναι δυσκολότερο εάν αναλάβει τελικά το υπουργείο Εξωτερικών η Ντόρα Μπακογιάννη, όπου η πολιτική που θα ακολουθήσει προσομοιάζει περισσότερο σε εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο με τον Γιώργο Καρατζαφέρη που έχει προκαλέσει εξειδικευμένες συζητήσεις στη Ρηγίλλης είναι ότι πρόκειται για «λάιτ» εκδοχή των γαλλικών ή αυστριακών ακροδεξιών κινημάτων, μια εκδοχή, δηλαδή, που δεν φοβίζει τους πολίτες, και προσφέρεται για ψήφο διαμαρτυρίας. Έχουν μάλιστα εκπλαγεί από την επικοινωνιακή τακτική του προέδρου του ΛΑΟΣ (την οποία επεξεργάζεται μόνος του, ενίοτε με τη βοήθεια του αδερφού του, γνωστού δημοσιογράφου, του Σπύρου Καρατζαφέρη) και ανησυχούν ιδιαίτερα από την ένταση με την οποία τον προβάλλουν τα ιδιωτικά κανάλια στα πάνελ των οποίων βρίσκεται συχνότατα.


Σχολιάστε εδώ