Ατασθαλίες στα ταμεία εμπόρων σε Λιβαδειά – Βόλο

Τα πρώτα αποτελέσματα των επιθεωρήσεων αυτών αφορούν τις περιοχές Βόλου και Λιβαδειάς. Σύμφωνα με τα οποία επιμελητές εισπράξεων των Ταμείων φέρονται να έχουν υπεξαιρέσει χρηματικά ποσά τα οποία αφορούν σε εισφορές ασφαλισμένων χωρίς να έχουν επικολλήσει τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια τα αντίστοιχα ένσημα, παρ’ όλο που τα χρήματα είχαν εισπραχθεί κανονικά.

Ήδη με εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης η διοίκηση του ΤΑΕ προχώρησε στην καταγγελία των συμβάσεων εργασίας των συγκεκριμένων επιμελητών. Στην περίπτωση μάλιστα του ΤΑΕ Βόλου μετά από μηνυτήρια αναφορά ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του συγκεκριμένου επιμελητή εισπράξεων, ενώ στο ΤΑΕ Λιβαδειάς, πάλι με εντολή του υπουργού υποβλήθηκε στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών Λιβαδειάς μηνυτήρια αναφορά κατά του τοπικού επιμελητή εισπράξεων στις 13/12/2005. Συγκεκριμένα: Στην περίπτωση του ΤΑΕ Λιβαδειάς:

Ο υπό κατηγορία επιμελητής, όπως δήλωσε ο ίδιος, σε 24 ασφαλισμένους καταχράστηκε εισφορές ύψους 300.000 ευρώ, πλέον πρόσθετων τελών, στο διάστημα Ιουνίου 1997 – Οκτωβρίου 2005.
Στους πιο πάνω ασφαλισμένους ο επιμελητής εξέδωσε βεβαιώσεις μη οφειλών για ΔΟΥ, βεβαιώσεις απαλλαγής φόρου εισοδήματος λόγω εισπράξεως ασφαλιστικών εισφορών και παράλληλα προέβη σε θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας για χρήση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης επιδομάτων τοκετού κ.λπ. Η έρευνα που συνεχίζεται με εντατικό ρυθμό στρέφεται και στην διερεύνηση ενδεχομένου ο εν λόγω επιμελητής να έχει εκδώσει και πλαστές συντάξεις.
Στο Βόλο έχει καταγγελθεί ήδη η σύμβαση εργασίας του τοπικού επιμελητή εισπράξεων, ο οποίος βαρύνεται για την τέλεση των αδικημάτων της πλαστογραφίας, κατάχρησης ενσήμων, ψευδούς βεβαίωσης και ενδεχομένως υπεξαίρεσης εις βάρος των ασφαλισμένων του τομέα που του είχε ανατεθεί. Ταυτόχρονα, κατά του ίδιου επιμελητή υποβλήθηκε μηνυτήρια αναφορά και ζητήθηκε η δέσμευση όλων των λογαριασμών που τηρεί στις τράπεζες, καθώς και απαγόρευση εξόδου από την χώρα.

Επίσης, έχει ήδη ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του, ενώ στο υποθηκοφυλακείο Βόλου συγκεντρώνονται όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη λήψη ασφαλιστικών μέτρων για την συντηρητική κατάσχεση κάθε περιουσιακού του στοιχείου προκειμένου να διασφαλιστεί όσο γίνεται η ζημιά του ταμείου από ψευδείς βεβαιώσεις που χορηγούσε για παροχή νοσηλίων σε μη δικαιούχους ασφαλισμένους.

Με σκοπό να συγκεντρωθούν όσο γίνεται περισσότερα στοιχεία συγκροτήθηκε ήδη ειδική επιτροπή από υπαλλήλους του ΤΑΕ, οι οποίοι βοηθούν τους επιθεωρητές στον έλεγχό τους και εξετάζουν εκτός των άλλων τους φακέλους συνταξιοδότησης της περιοχής Μαγνησίας, τις θεωρήσεις βιβλιαρίων ασθενείας, τις χορηγήσεις νοσηλίων σε ασφαλισμένους της περιοχής καθώς και βεβαιώσεις που έχουν χορηγηθεί προς άλλες υπηρεσίες, όπως π.χ. εφορίες κ.λπ.

Την επόμενη εβδομάδα ο υπουργός Π. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνάντηση με τον διοικητή του ΤΑΕ, Γ. Μάραγκα, προς τον οποίον στρέφεται και η έντονη δυσαρέσκεια της πολιτικής ηγεσίας για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης που παρατηρούνται στο ταμείο και όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο υπουργός πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να κατοχυρωθούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ασφαλισμένων εμπόρων σε Βόλο και Λιβαδειά, που έχουν πληγεί από τις παράνομες ενέργειες των συγκεκριμένων επιμελητών.


Σχολιάστε εδώ