XΡΗMAτιστήριο

→ To ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στη συνεργασία «ING -Πειραιώς» ήταν γνωστό, το θέμα είναι γιατί προσπαθούν να πείσουν ότι για μια ακόμη φορά ωφελημένη είναι η πλευρά Σάλλα!

→ Το 2005 μπορεί να χαρακτηριστεί χρονιά όπου οι εξαγορές και οι συγχωνεύσεις εταιρειών διεθνώς εκτοξεύθηκαν στα ύψη αγγίζοντας τα 3 τρισ. δολ.!

→ Τι μπορεί να μάθει κανείς, από την αντιπαράθεση των «ΔΕΗ» και «ΕΛΠΕ», σχετικά με το μονοπωλιακό καθεστώς στην ημερήσια αγορά ενέργειας; Έτσι απλά η πρώτη από τα 80 ευρώ που έδινε, ελέω των δεύτερων, προσφέρει μόνο με 28 ευρώ!

→ Ανεξάρτητα από την τμηματική αύξηση των αντικειμενικών αξιών, αυξήσεις έχουμε στους φόρους μεταβίβασης, μεγάλης περιουσίας και κληρονομιών, καθιστώντας έτσι την ιδιοκατοίκηση από χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους σχεδόν απαγορευτική. Τώρα γιατί ανακοινώθηκαν μόνο οι ανώτατες και κατώτατες τιμές, είναι ένα άλλο θέμα!

→ Πρόεδροι, διοικητές, τραπεζίτες, κρατικοί αξιωματούχοι και πολλά άλλα στελέχη της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αναμένεται να «παρελάσουν» από την ιστορική αίθουσα της Σοφοκλέους για την πρώτη συνεδρίαση του 2006! Πρώτοι στα πανηγύρια, τελευταίοι στην ανάληψη ευθυνών.

→ Άντε πάλι μ’ αυτές τις εκτιμήσεις-αξιολογήσεις των διεθνών επενδυτικών οίκων για τα πιστωτικά μας ιδρύματα, ούτε «λάστιχο» να ήταν! Σειρά είχε ο «Fitch» για την «Εμπορική».

→ Επιβεβαιωθήκαμε και από την «Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή»! Ο λόγος για τα δημοσιεύματά μας σχετικά με την καθυστέρηση μεταξύ αρχικών ανακοινώσεων και τελικού νομοσχεδίου περί αγοράς ακινήτων, γεγονός που προκάλεσε κερδοσκοπικά παιχνίδια.

→ Νόμιμες μπορεί να είναι, ποιος άφησε όμως «ορθάνοιχτο» και αυτό το «παράθυρο»; Ο λόγος για κάποιες κυπριακές ΑΧΕΠΕΥ, οι οποίες δραστηριοποιούνται ενεργά στην χώρα μας, με χαμηλότερη φορολογία, τιμολογιακή πολιτική και ίδια κεφάλαια. Πληροφορούμαστε ότι πίσω από αυτές κρύβονται έλληνες μεγαλοδικηγόροι, οι οποίοι μερίμνησαν για «πάρτη» τους, καθώς τα γραφεία τους συμμετέχουν σε νομοπαρασκευαστικές επιτροπές! Τώρα όσον αφορά τα σεμνά και ταπεινά στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών ή πολύ άσχετα είναι ή απλά πολύ διαπλεκόμενα.

→ Οι σημειώσεις και οι παρατηρήσεις των ορκωτών ελεγκτών στον ισολογισμό της εταιρείας «ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ» είναι όλα τα «λεφτά», ειδικά δε αυτές στις οποίες γίνεται αναφορά για αναζητούμενες απαιτήσεις και δικαστικές διαμάχες!

→ «Eurobank», «Πειραιώς» και «Citibank» κατέχουν την αρνητική πρωτιά των περισσότερων διαταγών πληρωμής κατά οφειλετών για το 2005! Για να δούμε αν οι καταναλωτές, θα κρίνουν τελικά εκ του αποτελέσματος.

→ Για νέες διώξεις ακούμε, τους παρατρεχάμενους της κ. Μπουρμπούλια δεν τους βλέπουμε πουθενά! Κύριε Σανιδά, για κοιτάχτε και λίγο προς «Αγροτική» πλευρά, ειδικά δε κάποιες δικαστικές υποθέσεις της χρηματιστηριακής της εταιρείας, εκεί όπου ως νομικός σύμβουλος εμφανίζεται ο ερωτικός σύντροφος της πρώην ανακρίτριας.

→ Άντε πάλι μ’ αυτό το μπάχαλο των συγκεντρωτικών καταστάσεων, πελατών προμηθευτών; Να δούμε πώς τελικά θα βρεθούν αυτοί που απέκρυψαν τα μεγάλης αξίας τιμολόγια; Ίσως όμως αυτός να είναι και ο σκοπός, να μη βρεθούν!

→ Αυτή είναι η πραγματική κατάσταση της αγοράς, αυτή είναι η πραγματική μας οικονομία! Η αξία των ακάλυπτων επιταγών και των απλήρωτων συναλλαγματικών για κάθε εργάσιμη ημέρα του 2005 ξεπερνούσε κατά πολύ τα 800.000 ευρώ. Και όλα αυτά όταν τον Οκτώβριο οι οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών στις τράπεζες ανήλθαν σε 131,1 δισ. ευρώ, ενώ η πιστωτική επέκταση παρέμεινε σχεδόν σταθερή.

→ Πιστεύετε ότι ο κ. Καπράλος θα αρνηθεί την επιστροφή χρημάτων στους βασικούς μετόχους της «ΕΧΑΕ», δηλαδή στις τράπεζες; Μπα, ο Πρόεδρος του ΧΑ αποφεύγει τέτοιου είδους κακοτοπιές.

→ Λέτε διεθνώς να ελπίζουν σε μια καλή χρηματιστηριακά χρονιά; Τι άλλο να σημαίνουν οι 115 αρχικές δημόσιες εγγραφές μετοχών, που περιμένουν την εισαγωγή τους μέσα στο 2006;

→ Με ποιον τρόπο οι εργολάβοι, οι οποίοι έχουν πληρώσει ΦΠΑ 217, θα συμψηφίσουν τις απώλειες που θα προκύψουν από τις πωλήσεις ακινήτων σε αγοραστές που απαλλάσσονται της καταβολής ΦΠΑ;

→ Αν δεν υπήρχαν σκοπιμότητες, ίσως και να συμφωνούσαμε με τις αλλαγές που μελετά το οικονομικό επιτελείο σχετικά με την έξοδο των επιχειρήσεων που είναι εγκλωβισμένες στο Χρηματιστήριο! Είναι όμως λογικό να μελετώνται τέτοιες ρυθμίσεις, χωρίς την οποιαδήποτε πρόβλεψη προστασίας των μικρομετόχων;

→ Λέτε ο «Dow Jones» να επιβεβαιώσει για μια ακόμη φορά το ράλι του κατά την περίοδο του Άη-Βασίλη; Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα δηλαδή!

→ Δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους λόγους για τους οποίους οι πιστοποιήσεις που λαμβάνονται κατόπιν διαγωνισμών της «Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς» πρέπει να είναι ανεξάρτητες απ’ αυτές των «RFE» και «ΕΙΣΧΥ». Τόσος κόπος και χρήμα για το τίποτα;

→ Κάθε πέρσι και καλύτερα! Οι δύο όψεις της χριστουγεννιάτικης αγοράς προκαλούν, καθώς οι «μεγάλοι» αυξάνουν τους τζίρους τους, ενώ οι «μικροί» παρουσιάζουν πτώση κίνησης που ξεπερνά το 25%.

→ Είναι δυνατόν οι αρμόδιοι της «ΑΛΤΕ» να πίστευαν ότι την παραμονή των Χριστουγέννων θα μπορούσε να υπάρξει η απαραίτητη απαρτία, ώστε να πραγματοποιηθεί η γενική της συνέλευση; Ε, όχι δα!

→ Εκ του αποτελέσματος θα κρίνουμε το πρόστιμο που επιβλήθηκε από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας στην εταιρεία «Intracom» και αυτό γιατί εφεσιβάλλεται με αποτέλεσμα οι αρχικές «τυμπανοκρουσίες» να μετατρέπονται συνήθως σε απλά «καμπανάκια».

→ Ποιες είναι αυτές οι σοβαρές οργανωτικές αδυναμίες, οι οποίες οδήγησαν στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας της «Ευρωανάλυσις ΑΧΕΠΕΥ»; Τουλάχιστον οι πελάτες της έχουν κάθε έννομο συμφέρον να μάθουν. Έτσι δεν είναι;

→ Το μοντέλο κλαδικής κατάταξης «ICB» του ΧΑ, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από τις 2 Ιανουαρίου του 2006, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων υπερκλάδους, απλούς κλάδους και υποκλάδους! Δεκαεπτά νέοι δείκτες «FTSE» θα απεικονίζουν τις επιμέρους κατηγορίες της Σοφοκλέους, με τιμή εκκίνησης τις 5.000 μονάδες.

→ Το ακούσαμε και αυτό! Οι εταιρείες πιστωτικών καρτών μελετούν την αύξηση των ελάχιστων μηναίων καταβολών, προκειμένου οι καταναλωτές να ελέγξουν τα χρέη τους.

→ Όταν σε σημαντικές θέσεις του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν τοποθετηθεί δικά σας στελέχη, είστε τουλάχιστον υποχρεωμένοι να υπερασπίζετε ακόμα και το κυβερνητικό δόγμα περί επανίδρυσης του κράτους. Έτσι δεν είναι, κύριοι της Αlpha Bank;

→ Πού είναι τώρα όλοι αυτοί οι ανεγκέφαλοι με τα μεγαλόπνοα σχέδια για την αγορά των παραγώγων στην Ελλάδα; Παρά το εορταστικό κλίμα των διεθνών αγορών εμείς εδώ από πλευράς όγκου συναλλαγών κινούμαστε στα «ρηχά»!

→ Πραγματικές αυξήσεις; Ούτε για αστείο, εφόσον η όποια άνοδο στα εισοδήματά εκμηδενίζεται, τόσο από τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας όσο και από τον φόρο παρακράτησης.


Σχολιάστε εδώ