Συμμαχία ακόμη και με Πάγκαλο για να φάνε τον Βενιζέλο!

Τα παραπάνω μας τόνισε στενός συνεργάτης του Γ. Παπανδρέου, όταν τον ρωτήσαμε γιατί ο Γιώργος «κλάδεψε» τον Βενιζέλο και τοποθέτησε επικεφαλής για τη διαδικασία της αναθεώρησης του Συντάγματος εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τον Θ. Πάγκαλο. Και είναι -τα παραπάνω-απολύτως ενδεικτικά των πραγματικών προθέσεων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έναντι του υπ’ αριθμόν ένα (αυτοχρισθέντος) δελφίνου. Σε κάθε περίπτωση πάντως η σπουδή και η πρεμούρα του Γιώργου να δώσει το χρίσμα στον Πάγκαλο, ενώ γνώριζε πολύ καλά ότι τη θέση αυτή τη διεκδικούσε ο Βενιζέλος, ούτε θα μείνει χωρίς απάντηση και άνοιξε νέο ασκό του Αιόλου στο ΠΑΣΟΚ.

Μένεα πνέων ο Βενιζέλος θεωρείται σίγουρο πως προετοιμάζει την απάντησή του. Άλλωστε ο τέως υπουργός έχει δείξει ότι πάντα απαντά σε κινήσεις μείωσής του. Και τέτοια ακριβώς κίνηση θεωρεί την παράκαμψή του. Θεωρούσε πως αυτός δικαιούται να «καθοδηγήσει» εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ τη διαδικασία. Και με τις συνεχείς παρεμβάσεις του στα ΜΜΕ είχε σπεύσει να στείλει στον Γιώργο το μήνυμα.
Ε, ο Γιώργος το πήρε και… τον άδειασε!

Μπορεί λοιπόν ο Βενιζέλος να λέει τώρα πως θα… στηρίξει την επιλογή του αρχηγού του, ότι θα παραμείνει πιστός εκφραστής του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης και συνεργάτες του να διαβεβαιώνουν ότι «δεν θα σηκώσει το γάντι», αλλά όλα τούτα μόνο της στιγμής είναι. Ξέρει άλλωστε καλά τα παιχνίδια τόσο της επικοινωνίας όσο και του πολιτικού τάιμινγκ. Και θεωρείται βέβαιο ότι απάντηση θα δοθεί. Και θα είναι καίρια… Γεγονός είναι, πως ακόμα και πρωτοχρονιάτικα το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος «πέτυχαν» να επαναφέρουν την εσωστρέφεια, την εσωκομματική αντιπαράθεση, τις κόντρες, τα μαχαιρώματα και να μετατρέψουν ακόμα και το ζήτημα της αναθεώρησης σε πρόβλημα «συμβίωσης» του αρχηγού με τον δελφίνο…

Βέβαια ο Γιώργος επικαλείται επιχειρήματα για το «άδειασμα» Βενιζέλου. Όπως το ότι τα έκανε μούσκεμα στην αναθεώρηση του 2001, όταν ήταν επικεφαλής απ’ τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και άρα μια νέα τοποθέτησή του στην ίδια θέση θα δημιουργούσε προβλήματα στη Χαρ. Τρικούπη… Επικαλούνται δε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την «πατάτα» του ασυμβίβαστου των βουλευτών και το ζήτημα του «βασικού μετόχου», για το οποίο μάλιστα αρθρογράφησε όταν ετέθη εκ νέου το θέμα απ’ τη σημερινή κυβέρνηση. Και επιπροσθέτως διατυπώνουν την εκτίμηση πως με την κίνησή του ο Γιώργος θέλησε να… προφυλάξει τον Βενιζέλο! Επίσης ο ίδιος συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μας επισήμανε ότι ο Γιώργος ήθελε να απεμπλακεί απ’ τη λογική των συνταγματολόγων. Ακριβώς γι’ αυτό «άδειασε» και τον Α. Λοβέρδο, ο οποίος επίσης διεκδικούσε τη θέση που τελικά απονεμήθηκε στον Πάγκαλο…

Δεν φαίνεται πάντως τα παραπάνω επιχειρήματα να πείθουν τον Βενιζέλο και το περιβάλλον του. Στελέχη προσκείμενα στον πρώην υπουργό χαρακτήριζαν την απόφαση του αρχηγού βλακώδη, που θέλει να τον μειώσει, αλλά πετυχαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και εξέφραζαν μάλλον ρητορικά το ερώτημα «γιατί φοβάται να τον αξιοποιήσει, ενώ μπορεί και πρέπει να το κάνει;», υπονοώντας ότι τον φοβάται..

Νέα επιχείρηση «ανανέωσης» α λα Γιώργο!

Αλλά το νέο επεισόδιο στις σχέσεις Γιώργου – Βενιζέλου αναδεικνύει και μια άλλη σοβαρή πτυχή του εσωκομματικού προβλήματος του ΠΑΣΟΚ. Δηλαδή την απόφαση του Γιώργου να αδειάσει όλα τα μη αρεστά σ’ αυτόν στελέχη με το επιχείρημα της ανανέωσης, αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον δεν μπορεί να την επικαλεστεί στο όνομα του… Πάγκαλου. Ουσιαστικά θέλει να περάσει το μήνυμα ότι λειτουργεί ως απόλυτος ηγεμόνας. Χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα όργανο, τοποθετεί όποιον θέλει, όπου θέλει, όποτε θέλει. Ακόμα και το «δικαίωμα» να… αυτοαναιρείται έχει παραχωρήσει στον εαυτό του. Για παράδειγμα η αντικατάσταση του Γ. Βαλασόπουλου απ’ τον Π. Γερουλάνο αυτό ακριβώς δείχνει. Τον Π. Γερουλάνο ο Γιώργος τον είχε απομακρύνει απ’ το στενό του περιβάλλον αμέσως μετά τις εκλογές. Και τον Γ. Βαλασόπουλο τον είχε τοποθετήσει με τιμές διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Ε, τώρα επανέφερε τον Γερουλάνο και «σούταρε» τον Βαλασόπουλο! Κατά τα άλλα κατηγορεί τον Καραμανλή για… αυταρχισμό!

Βέβαια συνεργάτης του Γιώργου επιχείρησε να δικαιολογήσει αυτή την αλλοπρόσαλλη επιλογή με το επιχείρημα ότι έβαλε σε μια καίρια και ευαίσθητη θέση «επιτέλους έναν αφοσιωμένο για να ξέρει με ποιον έχει να κάνει, ένα στέλεχος που ξέρει ότι δεν θα τον προδώσει και που μπορεί να μάθει, έστω και αν χρειαστεί να περάσουν 1-2 χρόνια»…

Ο κύκλος των… χαμένων στελεχών

Πάντως και στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τα οποία δεν εμπλέκονται άμεσα στη διαμάχη Γιώργου-Βενιζέλου, δεν κρύβουν την ανησυχία τους ότι:
– Όλο και μικραίνει ο κύκλος των στελεχών που ο αρχηγός αξιοποιεί.
– Με την κίνησή του ο Γιώργος έδειξε να παίζει «σφιχτή άμυνα και να φοβάται».
– Έδειξε ακόμα και τον αποκλεισμό του σε ένα στενό κύκλο, αποκομμένο.
– Σπρώχνει σε σύγκρουση.
– Ξέχασε τι έλεγε γι’ αυτόν ο Πάγκαλος, πόσα του έσουρε και ποιες παρενέργειες είχαν. Και μπορεί τώρα να θεωρεί ότι ο Πάγκαλος έχει την μπάλα στα πόδια του, αλλά ποιος μπορεί να προβλέψει πότε και πώς θα γίνει η επόμενη ανεξέλεγκτη… έκρηξή του;

Στην πολιτική μετρά η πρόσθεση και ο πολλαπλασιασμός και όχι η αφαίρεση και η διαίρεση, που εν τέλει τις επιλέγει ο Γιώργος.
Και τελικά λένε ότι… κερδισμένη απ’ αυτόν τον νέο κύκλο αντιπαραθέσεων θα βγει η κυβέρνηση.


Σχολιάστε εδώ