Μποναμάς στον ξάδερφο!

• Κάποτε, κάπου, ένας συμβολαιογράφος, αδερφός κάποιου Συμβούλου Επικρατείας, μάλλον αντιπροέδρου, ο οποίος παράλληλα ήταν και ξάδερφος άλλου Συμβούλου Επικρατείας, μάλλον αντιπροέδρου επίσης (!), ζήτησε ένα μικρό δωράκι απ’ τους συγγενείς του.
• Είπαμε, ένα μικρό δωράκι, ύψους μόνο 56 εκατομμυρίων δραχμών ή 164.357,47 ευρώ, ψιλοπράγματα δηλαδή!
• Για να μπορέσουν τα αδέρφια, ξαδέρφια και… λοιποί συγγενείς να κάνουν αυτό τον μποναμά στον αδερφό, τον ξάδερφο κ.λπ. έπρεπε να κάνουν κάτι απλό: να βαφτίσουν μια κρατική εταιρεία, σύμφωνα ακόμα και με πιστοποίηση απ’ το υπουργείο Οικονομικών, σε… μη κρατική, μάλλον, για να ακριβολογούμε, σε ιδιωτική!
• Αυτό λοιπόν και έκανε. Προσέφυγε στα αδέρφια, ξαδέρφια κ.λπ. και δικαιώθηκε. Η κρατική εταιρεία βαφτίστηκε ιδιωτική -παρά την αντίθετη θέση του υπουργείου Οικονομικών, επαναλαμβάνουμε!- ο αδερφός, ο ξάδερφος κ.λπ. πήραν τον μποναμά των 56 εκατομμυρίων δραχμών και… έζησαν αυτοί καλά και μεις…
Εμείς; Εμείς, αφήστε το καλύτερα…

Εσείς θα πείτε τώρα: Ωραίο το παραμύθι, αλλά… παραμύθι. (Κι όμως δεν είναι παραμύθι… )

Αποκλείεται να συμβαίνουν τέτοια πράγματα και μάλιστα στην Ελλάδα, θα πείτε… Αμ δε!
Όχι, δεν αποκλείεται. Θα σας το αποδείξουμε αυτό σήμερα με στοιχεία και μη αμφισβητούμενα ντοκουμέντα.
Συγκρατήστε αυτά τα ονόματα:
• Θ. Χαλαζωνίτης του Μ., συμβολαιογράφος.
• Κίμων Χαλαζωνίτης του Μ., αδερφός του προηγούμενου, πρώην αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.
• Κίμων Χαλαζωνίτης του Γ., ξάδερφος των προηγούμενων, νυν αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Και πάμε…

Πώς βάφτισαν την ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ιδιωτική εταιρεία!

Η ιστορία μας ξεκίνησε το 1998.Τότε η γνωστή ΕΚΟ-ΕΛΔΑ προέβη σε αγορά μετοχών. Το συμβόλαιο το ανέθεσε στον συμβολαιογράφο, Θ. Χαλαζωνίτη. Μέχρις εδώ τίποτα το περίεργο.

Τα περίεργα ξεκινούν μετά. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νόμο, όταν ένας συμβολαιογράφος είναι συμβαλλόμενος με κρατική εταιρεία, τότε η αμοιβή του κατατίθεται στον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο, αφού αφαιρεθεί το μέρος των εξόδων του.

Τα έσοδα απ’ αυτό ο Σύλλογος στο τέλος κάθε χρόνου τα διαθέτει για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων, ενοικίων κ.λπ. και για να επιτελέσει κοινωνικό έργο προς συμβολαιογράφους, οι οποίοι περνούν δύσκολα (βοήθεια οικονομική, ενίσχυση κ.λπ.).

Όπερ και έπραξε και ο Θ. Χαλαζωνίτης. Κατέθεσε το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του στον Σύλλογο, σύμφωνα με τον νόμο. Πρόεδρος τότε στον Σύλλογο ήταν ο Ηλ. Κωτσάκης, ο οποίος θεωρείτο -και ήταν- πραγματικός κέρβερος. Στα δύο χρόνια που ήταν πρόεδρος ο Χαλαζωνίτης δεν τόλμησε να ζητήσει πίσω την αμοιβή του, ή έστω να τη διεκδικήσει. Μόλις όμως ανέλαβε πρόεδρος ο κ. Στασινόπουλος, όλως περιέργως (για να μην πούμε τίποτα άλλο…) ο συμβολαιογράφος κατέθεσε εξώδικο και αγωγή στο 3μελές Διοικητικό Πρωτοδικείο ζητώντας πίσω την αμοιβή του με το επιχείρημα ότι η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ δεν είναι κρατική, αλλά ιδιωτική εταιρεία! Μάλιστα, αυτό το θυμήθηκε έπειτα από δύο χρόνια!

Η αγωγή απερρίφθη, αφού το Διοικητικό Πρωτοδικείο έκρινε ότι δεν είναι αρμόδιο και η αρμοδιότητα ανήκει στα πολιτικά Δικαστήρια.
Σε εκείνην τη δίκη παρέστη ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος για να υπερασπίσει τα δικαιώματά του.

Ο Θ. Χαλαζωνίτης προσέφυγε ύστερα απ’ αυτό ασκώντας έφεση στο Διοικητικό Εφετείο. Εκεί όλως περιέργως (για να μην πούμε τίποτα… κακό) δεν παρέστη δικηγόρος εκ μέρους του συλλόγου. Το Εφετείο πήρε απόφαση ότι είναι αρμόδιο. Προχώρησε στην κρίση της υπόθεσης επί της ουσίας και εξέδωσε απόφαση, σύμφωνα με την οποία:
• Το συμβόλαιο δεν αποτελεί συμβόλαιο με κρατική, αλλά με ιδιωτική εταιρεία! Ως εκ τούτου, ο Χαλαζωνίτης πρέπει να πάρει τα λεφτά του πίσω…

Ο «Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Εφετείων Αθηνών – Πειραιώς – Αιγαίου και Δωδεκανήσων» προσέφυγε κατά της απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας αναίρεση.
Αυτά το 2003.

Ο εισηγητής της υπόθεσης, κ. Σκαλτσούνης, υποστήριξε ότι το συμβόλαιο δεν είναι κρατικό! Εμείς δεν θέλουμε να υπαινιχθούμε ότι αυτή η εισήγηση σχετίζεται με τον αντιπρόεδρο (τότε) του Σ.τ.Ε., αδελφό του συμβολαιογράφου, ή με τον εξάδελφό του αργότερα.

Επισημαίνουμε πάντως πως η βοηθός του κ. Σκαλτσούνη, η κυρία Λαμπροπούλου, είχε αντίθετη άποψη. Αλλά κυρίως επισημαίνουμε τα εξής καταπληκτικά, απίστευτα και όμως… αληθινά:
• Μόλις ο Σύλλογος πληροφορήθηκε την εισήγηση, κατέφυγε τον Σεπτέμβρη του 2004 στο υπουργείο Οικονομικών, απευθύνοντας την ερώτηση αν η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ υπάγεται στις ΔΕΚΟ, αν είναι με δυο λόγια κρατική εταιρεία.
• Το υπουργείο Οικονομικών απαντά ότι είναι ΔΕΚΟ. Και μάλιστα παραπέμπει στις εισηγητικές εκθέσεις του προϋπολογισμού του 2000 και 2001 «μεταξύ των επιχειρήσεων περιλαμβάνεται και η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε. καθώς και η θυγατρική της εταιρεία ΕΚΟ-ΕΛΔΑ ΑΒΕΕ». Παραθέτει μάλιστα και τον σχετικό πίνακα των προϋπολογισμών.
• Με υπόμνημά του τότε ο Σύλλογος προς το Σ.τ.Ε. παραθέτει την απάντηση του υπουργείου Οικονομικών, τους πίνακες κ.λπ.
• Όμως ο κ. Σκαλτσούνης παρ’ όλα αυτά επιμένει! Όχι, ισχυρίζεται. Η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ δεν είναι κρατική εταιρεία ή ΔΕΚΟ ή εν πάση περιπτώσει ευρύτερος δημόσιος τομέας. Δεν παʼ να λέει ό,τι θέλει το υπουργείο Οικονομικών! Κάποιοι μιλούν για… επιμονή βασιζόμενη στις γνωριμίες με… αδέρφια, ξαδέρφια κ.λπ. του συμβολαιογράφου. Εμείς τα θεωρούμε κακόβουλα, αλλά…
• Ω του θαύματος! Το αρμόδιο τμήμα του Σ.τ.Ε. με την 3491 απόφασή του του 2005 κρίνει ότι η ΕΚΟ-ΕΛΔΑ είναι ιδιωτική εταιρεία και όχι κρατική! Και καλεί τον Σύλλογο να επιστρέψει στον αδερφό, τον ξάδερφο κ.λπ. το ποσό που, σύμφωνα με τον νόμο, είχε καταθέσει στον Σύλλογο, και μάλιστα εντόκως!
• Προφανώς, ο συμβολαιογράφος Χαλαζωνίτης τα έχει μεγάλη ανάγκη αυτά τα λεφτά. Έτσι, στις 6.12.2005 η δικηγόρος, κυρία Θεοδ. Χατζάρα, του δικηγορικού γραφείου του κ. Μαντζουράνη, καλεί τον Σύλλογο να «συμμορφωθεί εκουσίως με το διατακτικό της υπ’ αρ. 3149/ 2003 απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Αθήνας, ήτοι να καταβάλει στον ως άνω δικαιούχο κ. Θεόδωρο Χαλαζωνίτη το ποσό των ευρώ 164.357,44 νομιμοτόκως από την επίδοση της αγωγής».

Έτσι, αγαπητοί αναγνώστες, έχει η… πραγματικότητα, όχι η ιστορία. Δίδαγμα; Αν έχεις όχι… τύχη, αλλά αδέρφια, ξαδέρφια κ.λπ. που να ενδιαφέρονται για σένα, διάβαινε!
Αυτοί χρειάζονται.

Εμείς λέμε λοιπόν μετά απ’ τα παραπάνω, ότι μετά από δικαστές, δικηγόρους, Άρειο Πάγο, πλέον η καμπάνα της κάθαρσης χτυπά και για το Σ.τ.Ε. Έτσι δεν είναι, κύριε Παπαληγούρα; Ή μήπως έχετε αντίρρηση;
Ιδού —νέον— πεδίον δόξης λαμπρόν. Ελπίζουμε ότι ούτε αυτή τη φορά θα διαψεύσετε προσδοκίες και περί Δικαίου αίσθημα. Τολμήστε. Έχετε δείξει ότι και θέλετε και μπορείτε!

Στον ίδιο σύλλογο

Τέλος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έπαιξε ρόλο στη σκανδαλώδη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το γεγονός ότι βρέθηκαν να συμμετέχουν στην κρίσιμη εποχή στο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Νομικών η «ΘΕΜΙΣ» ο πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου κ. Στασινόπουλος, ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας, ο καθηγητής κ. Γ. Στράγκας, η αδελφή του, Ηλιόπουλου-Στράγκα, και ο νυν υφυπουργός Υγείας Ν. Κωνσταντόπουλος (αν και άλλοι λένε ότι ήταν ο Νίκος Αγγελόπουλος, υφυπουργός Απασχόλησης).


Σχολιάστε εδώ