Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Οι οπαδοί του αχαλίνωτου ανταγωνισμού στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες δυτικές χώρες άρχισαν σοβαρά ν’ ανησυχούν από την εισαγωγική διείσδυση των ασιατικών προϊόντων και κυρίως αυτών της Κίνας και της Ινδίας και ειδικά σε προϊόντα βιομηχανίας και βιοτεχνίας. Προς το παρόν βέβαια πρόκειται για προϊόντα ελαφράς βιομηχανίας και όχι για κατασκευές τεχνολογικής αιχμής. Αυτή η συνεχώς αυξανόμενη εισαγωγική διείσδυση προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2006 με εκτεινόμενο ρυθμό, καθώς η Κίνα και η Ινδία δεν φαίνεται να χάνουν τα κοστολογικά τους πλεονεκτήματα. Και ειδικά η Κίνα, που αποτελεί την ισχυρότερη απειλή, δεν είναι διατεθειμένη να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ για μια ουσιώδη υπερτίμηση του νομίσματός της. Οι δυτικές χώρες αισθάνονται πλέον ότι χωλαίνουν στον ανταγωνισμό σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και ευρείας κατανάλωσης. Το 2006 ο ανταγωνισμός θα αρχίσει να κάμπτεται και ο προστατευτισμός θα κερδίσει έδαφος. Αυτοί που άνοιξαν τον «λάκκο» του ξέφρενου ανταγωνισμού κινδυνεύουν τώρα να πέσουν οι ίδιοι μέσα. Αρκετά ωφελήθηκαν από την υπέρμετρη κερδοφορία που τους έφερε ο χωρίς όρια ανταγωνισμός. Καιρός είναι να γνωρίσουν και τα ζόρια από τον ασιατικό ανταγωνισμό. Βλέπετε, όλα έχουν αμφίδρομη πορεία και πολλές φορές γίνονται μπούμεραγκ.

2 Δύο ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας πρέπει να προβληματίσουν όλους τους Έλληνες, άρχοντες και αρχομένους. Έτσι για να καταλάβουμε το μέγεθος της διαφθοράς που κυριαρχεί στη χώρα μας. Η μια είδηση ήρθε από το μακρινό Τόκιο και η άλλη από τη γειτονική μας Ιταλία. Ο πρόεδρος του χρηματιστηρίου του Τόκιο, Τακούο Τσουρουσίμα, υποχρεώθηκε σε παραίτηση, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στο σύστημα διαπραγμάτευσης των μετοχών. Και στην Ιταλία ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αντόνιο Φάτζιο, υπέβαλε την παραίτησή του για τον λόγο ότι, από τις ανακρίσεις που έγιναν για χρήση απόρρητων πληροφοριών σε ορισμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές, βρέθηκε ότι ο Φάτζιο έκανε χρήση απόρρητων πληροφοριών που έλαβε γνώση ως εκ της ιδιότητάς του ως κεντρικού τραπεζίτη, και απέσπασε οφέλη με χρηματιστηριακές συναλλαγές. Αυτές είναι οι ειδήσεις που πρέπει να μας προβληματίσουν. Τα παραπτώματα αυτά των αξιωματούχων της Ιαπωνίας και της Ιταλίας ενδεχομένως να είναι πταίσματα, συγκρινόμενα με το κακούργημα της μεγάλης ληστείας του δικού μας χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2000. Και όμως εδώ κανένας τότε δεν υποχρεώθηκε σε παραίτηση! Και όχι μόνο αυτόν, αλλά και η συμπεριφορά της κρατικής ΔΕΚΑ ΑΕ κατά την προεκλογική περίοδο 2000 παρέμεινε «έγκλημα χωρίς τιμωρία» καθώς βαφτίστηκε πλημμέλημα και υπέκυψε στην παραγραφή. Διαφορά μεταχείρισης! Γιατί να μην ανθεί εδώ η διαφθορά;

3 Παρέλυσε η Νέα Υόρκη από την απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Οι κάτοικοι της Ν. Υόρκης έδειξαν κατανόηση, καθώς πείστηκαν ότι η απεργία είναι το μόνο μέσο άμυνας που απέμεινε στους εργαζομένους. Από το 1980 είχαν να απεργήσουν οι εργαζόμενοι στον υπόγειο σιδηρόδρομο και στα αστικά λεωφορεία. Οι 30.000 απεργοί αντέδρασαν με τον τρόπο τους στην πρόταση της εταιρείας που εκμεταλλεύεται αυτά τα μέσα μαζικής μεταφοράς να επιμηκυνθεί ο χρόνος συνταξιοδότησης κατά μία ολόκληρη πενταετία! Η νέα τάξη πραγμάτων, αφού προπαγάνδισε τα προηγούμενα χρόνια τη «διά βίου εκπαίδευση» (το γηράσκω δ’ αεί πολλά διδασκόμενος), τώρα θέλει να επιβάλει τη «διά βίου εργασία» (το γηράσκω αεί εργαζόμενος). Απώτερος στόχος η κατάργηση της συνταξιοδότησης. Με τη σημερινή νοοτροπία οι συνταξιούχοι αποτελούν κοινωνικό βάρος. Και φυσικά ξεχνάν ότι τη σύνταξή τους οι εργαζόμενοι την έχουν πληρώσει τα χρόνια που δούλευαν. Ο 21ος αιώνας, ο αιώνας της απανθρωπιάς και της κοινωνικής αδικίας, θα μας φέρει έναν θεοσκότεινο και δυσβάσταχτο μεσαίωνα. Εκεί μας οδηγούν οι δυνάμεις ενός αντιδραστικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Οι λαοί πρέπει να προσέχουν πολύ ποιους εκλέγουν. Υπάρχουν και πολιτικοί άξιοι της εμπιστοσύνης μας, όπως υπάρχουν και συνδικαλιστές πρόθυμοι να αγωνιστούν για τα δίκαια των εργαζομένων. Προτιμήστε τους.


Σχολιάστε εδώ