Από κόσκινο περνάει ο Γιώργος τους βουλευτές του!

Τελευταίο τέτοιο παιχνίδι στο εσωκομματικό μέτωπο ήταν η εικόνα που παρουσίασαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην ψήφιση του προϋπολογισμού, στη Βουλή.

Η γκρίνια, η μιζέρια που αναδείχθηκε, η άμυνα αντί της επίθεσης από μερίδα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και τα όσα έλεγαν στους δημοσιογράφους, στα πηγαδάκια των διαδρόμων για την κακή προετοιμασία του ΠΑΣΟΚ, ήταν άνευ προηγουμένου. Όλα αυτά είχαν άσχημο αντίκτυπο στους συνεργάτες του Γιώργου…

Στην τυχαία συνάντηση της στενής συνεργάτιδας του Γιώργου, Ρεγγίνας Βάρτζελη, με τον Αλέκο Παπαδόπουλο, που μαζί με τους Ρέππα, Πετσάλνικο και Καστανίδη σχεδίασε τη βασική αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ έξω από την αίθουσα της Βουλής πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού τα σημάδια της απογοήτευσης ήταν εμφανή.

Μάλιστα ακούστηκε η κ. Βάρτζελη να κάνει παράπονα στον Αλέκο, πως το κλίμα που είχε δημιουργηθεί από τους βουλευτές δεν ήταν το καλύτερο και δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή.

«Έχω τους λόγους μου να πιστεύω κάτι τέτοιο, γιατί ξέρω τι έχει συμβεί», ήταν η απάντηση της κ. Βάρτζελη, όταν ο κ. Παπαδόπουλος της είπε πως είναι λάθος να πιστεύουν ορισμένοι ότι σκόπιμα οι βουλευτές προκάλεσαν άσχημο κλίμα και αρνητικές εντυπώσεις την ημέρα όπου θα μιλούσε ο Παπανδρέου.

Ο πρώην υπουργός ήταν ένας από αυτούς που διέκριναν ανοργανωσιά στην αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος και το συζητούσε με άλλους συναδέλφους του, δίχως όμως να πει οτιδήποτε δημόσια, όπως έκανε ο Ανδρέας Λοβέρδος, για τον οποίο δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε βέβαια το αυτονόητο σε κάποια συνέντευξη σε ραδιόφωνο που έδωσε, μιλώντας για όχι καλή προετοιμασία και αυτό ήταν που στοίχισε τη σχέση του με τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου. Ο ίδιος πάντως λέει ότι όλα αυτά τα χρόνια στηρίζει την προσπάθεια του Γιώργου και πως δεν περίμενε να τον αδειάσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Είναι αρκετοί πάντως αυτοί που θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ κινήθηκε πρόχειρα στη συζήτηση του προϋπολογισμού στη Βουλή. Δεν υπήρξαν ούτε αντανακλαστικά ούτε κινήσεις αιφνιδιασμού ούτε τίποτα. Μια «φλατ» αντιπολίτευση και μια ομιλία Γιώργου, που έπειτα απ’ όλα αυτά που συνέβησαν παρασκηνιακά στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν πρόσθεσε τίποτα.

Ήταν άλλη μια χαμένη μάχη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ορισμένοι βουλευτές θεώρησαν ότι δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε και δεν εντάχθηκαν στο «βαρύ πυροβολικό» για να σηκώσουν τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Ένας απ’ αυτούς, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που για μια ακόμη φορά επιβεβαίωσε κατηγορηματικά την κόντρα που έχει με τον Χάρη Καστανίδη.

Οι δύο τους φαίνεται πως έχουν εσωκομματικό μέτωπο στη Θεσσαλονίκη και ο ανταγωνισμός τους που είναι έντονος στη συμπρωτεύουσα, κλιμακώθηκε και στη Βουλή, καθώς ο κ. Βενιζέλος θεωρεί, λίγο ως πολύ, υπεύθυνο τον Χ. Καστανίδη για το ότι δεν κατάφερε να μιλήσει επί του προϋπολογισμού, μια και αυτός χειρίστηκε την υπόθεση με την πρόεδρο της Βουλής για το ποιος θα μιλήσει πριν αρχίσουν οι ομιλίες των υπουργών και των αρχηγών των κομμάτων.

Ο κ. Καστανίδης επανήλθε και φτάνοντας την επομένη στη Θεσσαλονίκη, στην έδρα δηλαδή των δύο μονομάχων, κατηγόρησε τον κ. Βενιζέλο για γκρίνια και μιζέρια.

Είπε δηλαδή ότι στην πολιτική υπάρχουν αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και αυτοί που βρίσκονται πίσω και μιζεριάζουν. Το μήνυμα το πήρε φυσικά ο κ. Βενιζέλος, που απάντησε πως το αποτέλεσμα ήταν ότι μέσα σε οκτώ ώρες δεν βρέθηκε τρόπος για να μιλήσει στη Βουλή, ενώ παράλληλα φρόντισε να εξαιρέσει από τα πυρά του την κ. Μπενάκη, η οποία τον κάλεσε στο τηλέφωνο για να του δώσει εξηγήσεις και ο κ. Βενιζέλος πείστηκε από την πρόεδρο της Βουλής, με αποτέλεσμα να τα βάλει με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους.

Αυτό το κλίμα έχει ενοχλήσει τα ηγετικά κλιμάκια του ΠΑΣΟΚ. Ιδίως ορισμένοι από τους συνεργάτες του κ. Παπανδρέου σημείωναν με ειρωνικό τρόπο πως δεν έγινε και τίποτα που δεν μίλησε ο Βενιζέλος στη Βουλή. Ευθεία ήταν η υποβάθμιση του ρόλου του κ. Βενιζέλου και με άμεση αναφορά στο πρόσωπό του: «Ο Βενιζέλος θα έριχνε την κυβέρνηση αν μιλούσε…».

Έτσι, έπειτα από συζητήσεις που έγιναν, ο κ. Παπανδρέου κατέληξε ότι δεν θα αφήσει όλα αυτά να παραμείνουν ως έχουν και είναι αποφασισμένος να θέσει τέρμα σ’ αυτά.

Αμέσως μετά τις γιορτές ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αναφερθεί σε αυτά τα φαινόμενα που απαξιώνουν τις προσπάθειές του και θα φωτογραφήσει πρόσωπα και καταστάσεις, οι οποίες δεν συμβάλλουν στον κοινό στόχο, που είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.

Θα τους κατηγορήσει πως με την πρακτική τους ορισμένοι δεν θέλουν το ΠΑΣΟΚ να βγει νικηφόρο και γι’ αυτό θα τους προειδοποιήσει κάνοντας λόγο για περιορισμό της ανοχής αυτών των φαινομένων.

Το πιθανότερο είναι όλα αυτά να ειπωθούν στη διήμερη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ανάλογα με αυτό που είχε γίνει το καλοκαίρι στο Λαύριο, όπου θα τεθούν όλοι προ των ευθυνών τους.

Οι κινήσεις και οι αποφάσεις του κ. Παπανδρέου στο εσωκομματικό μέτωπο έχουν χρονικό ορίζοντα τα μέσα Φεβρουαρίου, αφού πρώτα, όπως λένε οι συνεργάτες του, μελετήσει με μεγάλη προσοχή τις κινήσεις του απέναντι σε πρόσωπα που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο βρέθηκαν με αρνητικό τρόπο στην επικαιρότητα.


Σχολιάστε εδώ