Το «κλειδί» Ρουσόπουλου για τη συγκέντρωση

Το ερώτημα είναι προς ποια κατεύθυνση θα γίνει και ποιους όρους θα χρησιμοποιήσει για να αντιμετωπίσει τη συγκέντρωση.
Πώς θα ορίσει τη δεσπόζουσα θέση μιας επιχείρησης; Τα κριτήρια συγκέντρωσης θα είναι ανά κατηγορία μέσου (δηλαδή π.χ. πόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς θα έχει ένας όμιλος) ή συνολικά σε όλες τις κατηγορίες των Μέσων;
Αν ισχύσει το πρώτο, τότε είναι σίγουρο πως οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν επιπλέον δύναμη. Αν συμβεί το δεύτερο, τότε είναι σίγουρο πως οι επιχειρηματίες θα δυσκολευτούν περισσότερο, αν και είναι πολύ πιθανό να τοποθετήσουν παρένθετα πρόσωπα σε όσες εταιρείες δεν μπορούν να ελέγξουν.
Δεύτερο κρίσιμο ζήτημα αποτελούν οι ανεξάρτητες αρχές. Το υφιστάμενο ΕΣΡ θεωρείται αναξιόπιστο, ενώ το τελευταίο κρούσμα με τη Διεθνή Αμνηστία, με την απαγόρευση μετάδοσης των μηνυμάτων της ως κοινωνικών, προκάλεσε ερωτηματικά για τη δράση ορισμένων μελών της.
Πώς θα γίνει η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, όταν τα μέλη του, με εξαίρεση την περίπτωση Κόκκαλη, αδυνατούν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα των ΜΜΕ; Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, πάλι, έχει ήδη πάρα πολλή δουλειά και χωρίς ενίσχυση δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει για τα μίντια.
Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες
Στα δύο χρόνια ο υπουργός Επικρατείας προτείνει ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης των μίντια. Ως τώρα συνέταξε:
• Το νομοσχέδιο για τον επαρχιακό Τύπο. Σε συνδυασμό με διατάξεις με τον νόμο περί συγκέντρωσης ίσως η ΝΔ κερδίσει τους επαρχιακούς ιδιοκτήτες ΜΜΕ.
• Το νομοσχέδιο για το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο.


Σχολιάστε εδώ