Αν γίνονταν μερικές μικρές μεταρρυθμίσεις

Το ίδιο έγινε άλλες δύο φορές! Τι σημαίνει αυτό και πολλά άλλα παρεμφερή που συμβαίνουν στην έρημη αυτή χώρα; Ότι οι κακοποιοί στη χώρα μας είναι… καλοί άνθρωποι, θέλουν να… αγιάσουν, αλλά δεν τους αφήνει το προκλητικό σε απουσία από παντού ελληνικό κράτος!

Λοιπόν ας σοβαρευτούμε. Καλές είναι οι μεγάλες ή οι περιβόητες μεταρρυθμίσεις για τις οποίες συνεχώς ακούμε επί δεκαετίες, αλλά ματαίως τις βλέπουμε. Έτσι η χώρα μας έχει καταντήσει ένα απέραντο «ξέφραγο αμπέλι», χωρίς ελέγχους, χωρίς κυρώσεις, χωρίς φύλακες να γρηγορούν.

Είναι λοιπόν επείγουσα ανάγκη να γίνουν στη χώρα μας και πολλές άλλες μικρές μεταρρυθμίσεις και τομές, που σίγουρα θα άλλαζαν την εικόνα της χώρας, θα ικανοποιούσαν το κοινωνικό αίσθημα και το αντίστοιχο κοινωνικό αίτημα και μάλιστα χωρίς κανένα σχεδόν δημοσιονομικό κόστος. Η πρόσφατη πρόταση, για παράδειγμα, του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, να τεθεί σε δημόσια συζήτηση το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων έως και 7 Κυριακές τον χρόνο πριν από τις δύο μεγάλες γιορτές, δηλαδή του Πάσχα και των Χριστουγέννων, καθώς και κατά τη διάρκεια των χειμερινών και καλοκαιρινών εκπτώσεων επιβεβαιώνει, με την απήχηση που είχε, τη διαπίστωση αυτή. Είναι και η πρόταση αυτή μια μικρή μεταρρύθμιση. Είναι όμως ανάγκη να προωθηθούν και πάμπολλες άλλες μικρές μεταρρυθμίσεις. Ποιες είναι αυτές; Ο καθένας μας θα μπορούσε να απαριθμήσει όλες εκείνες τις περιπτώσεις ή τα «κεκτημένα» που τον ενοχλούν καθημερινώς, που τον ταλαιπωρούν καθημερινώς, που τον απογοητεύουν καθημερινώς, που τον κάνουν να πληρώνει φόρους χωρίς κανένα σχεδόν ανταποδοτικό όφελος. Ενδεικτικά παραθέτουμε μερικές απ’ αυτές που καθημερινώς είναι προκλητικά ορατές διά γυμνού οφθαλμού και ψυχικής δοκιμασίας:

• Οι λεωφορειολωρίδες στην Αθήνα έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη γρηγορότερη και ανετότερη μετακίνηση των επιβατών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, τρόλεϊ). Υπάρχουν όμως στο Παγκράτι, για παράδειγμα, δύο σημαντικές οδικές αρτηρίες, δηλαδή η οδός Υμηττού και η οδός Φιλολάου, που είναι μάλιστα και όρια του «δακτύλιου» και έχουν γραμμές λεωφορείων και τρόλεϊ, αλλά έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο διπλό ή και τριπλό ακόμη πάρκινγκ ΙΧ και φορτηγών αυτοκινήτων!

• Η ταλαιπωρία αυτή γίνεται «κόλαση», όταν οι δύσμοιροι οδηγοί ΙΧ και άλλων αυτοκινήτων «πέσουν», σε ώρες και μάλιστα αιχμής, σε απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων να μαζεύουν τα σκουπίδια!

• Οι συνοικίες της Αθήνας, οι οικισμοί της Αττικής, οι πόλεις, οι κωμοπόλεις και όλα τα χωριά στην περιφέρεια είναι σχεδόν χωρίς αστυνόμευση, με αποτέλεσμα να «χορεύουν οι ποντικοί» και οι κακοποιοί. Η κατάσταση αυτή γίνεται σχεδόν απελπιστική τα Σάββατα και τις Κυριακές, όταν διεξάγονται ποδοσφαιρικοί αγώνες, όπου το σύνολο σχεδόν των αστυνομικών δυνάμεων διατίθεται για την αντιμετώπιση των χούλιγκαν!

• Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι μας ματαίως περιμένουν στα χωριά τους δημόσιους υπαλλήλους, γεωπόνους, κτηνιάτρους και γεωτεχνικούς, για να τους ενημερώσουν για θέματα αρμοδιότητάς τους.

• Τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας έχουν εξελιχθεί σχεδόν σε χώρους «χαβαλέ», με αποτέλεσμα τις αναγκαίες γνώσεις να αποκτούν τα παιδιά μας στα απογευματινά ή βραδινά… φροντιστήρια, αφού τίποτε σχεδόν δεν ελέγχεται, τίποτε δεν αξιολογείται, τίποτε δεν τιμωρείται!

• Ενώ η διαφθορά στον δημόσιο τομέα τσακίζει κόκαλα, τα Πειθαρχικά Συμβούλια δεν λειτουργούν, οι θεσμοί δεν εφαρμόζονται και οι κυρώσεις δεν επιβάλλονται!

• Στα χωριά μας «κάνουν άσπρα μάτια» για να δουν γιατρό ή να έχουν ένα ευπρεπές «περιφερειακό ιατρείο», το οποίο θεσμοθετήθηκε πριν από χρόνια, αλλά πουθενά δεν… λειτουργεί!

• Η χώρα μας είναι ένας απέραντος αρχαιολογικός χώρος, όπου κάνουν αισθητή την παρουσία τους μόνο σχεδόν οι τυμβωρύχοι και οι αρχαιοκάπηλοι, αφού… απαγορεύονται οι ανασκαφές!

• Παλιά σχολεία με σπάνια αρχιτεκτονικά στοιχεία καταρρέουν, ενώ θα μπορούσαν να γίνουν εστίες πολιτισμού και φύλαξης της ντόπιας παράδοσης και κληρονομιάς!

Θα μας πείτε: Καλά όλα αυτά και όσα άλλα μπορείτε να προσθέσετε εσείς στον κατάλογο. Αυτό δεν τα βλέπουν ή δεν τα γνωρίζουν οι αρμόδιοι; Βεβαίως, τα γνωρίζουν, αλλά οι μεταρρυθμίσεις που ωφελούν την κοινωνία, τους πολλούς, τη χώρα θέλουν αρετήν και τόλμην…


Σχολιάστε εδώ