ο Δαίμονας των δημαρχείων

Ο Παναγιώτης είναι ένας νέος άνθρωπος, με όραμα και αγάπη για την πόλη στην οποία μεγάλωσε και εργάζεται. Δεν ξέρω εάν καταφέρει να εκπληρώσει αυτό που θέλει, αλλά το σίγουρο είναι πως η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο έχει να προσφέρει πολλά.

Μια πολύ ωραία και δυναμική συγκέντρωση έγινε πριν από λίγες ημέρες από τον υποψήφιο δήμαρχο Κερατσινίου Παναγιώτη Μαυρίκο. Ο φίλτατος Παναγιώτης παρουσίασε το πρόγραμμά του μπροστά σε 1.000 άτομα που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του πνευματικού κέντρου στον δήμο. Ο Παναγιώτης είναι ένας νέος άνθρωπος, με όραμα και αγάπη για την πόλη στην οποία μεγάλωσε και εργάζεται. Δεν ξέρω εάν καταφέρει να εκπληρώσει αυτό που θέλει, αλλά το σίγουρο είναι πως η παρουσία του στο δημοτικό συμβούλιο έχει να προσφέρει πολλά.

Επιτέλους, ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Αιγάλεω ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο. Καθορίστηκαν οι χρήσεις γης σχεδόν σε όλη την πόλη για να μπει επιτέλους μια πολεοδομική τάξη στον ιστό της. Ο καθένας άνοιγε ό,τι μαγαζί ήθελε, όπου ήθελε και φυσικά καλά έκανε, αφού κανένας δεν του είχε πει ότι απαγορευόταν για πολλούς και διάφορους λόγους. Η γειτονιά φώναζε και το μαγαζάκι έκλεινε. Τράβαγε τα μαλλιά του ο άνθρωπος. Τώρα πλέον όλα ξεκαθαρίστηκαν. Δυστυχώς, όμως, μου έκανε πάλι εντύπωση που, για λόγους καθαρά αντιπολιτευτικούς, κάποιοι σύμβουλοι που φιλοδοξούν να επαναδιοικήσουν τον δήμο ψήφισαν αρνητικά την πρόταση του τοπάρχη Καλογερόπουλου. Δεν πειράζει όμως. Αυτή είναι η δημοκρατία, όλοι κρινόμαστε.

Επειδή τα λαμόγια που στριφογυρίζουν στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης κοντεύουν να ξεπεράσουν και τα… μυρμήγκια που κατοικούν στους αγρούς, κάθε φορά που γράφουμε ένα υπονοούμενο, χωρίς όνομα, για κάποια «δραστηριότητα» τοπάρχη, την επόμενη μέρα «σπάνε» τα τηλέφωνα στην εφημερίδα και οι δικαστικοί επιμελητές κάνουν ουρά για να επιδώσουν εξώδικη διαμαρτυρία. Όλοι βλέπουν τον εαυτό τους! Νισάφι πια. Βέβαια κατανοώ αυτούς που λόγω ευαισθησίας δεν θέλουν ούτε κατά διάνοια να εκτεθούν άδικα από κάποιον κακοπροαίρετο. Έμαθα ότι ο φίλτατος δήμαρχος Π. Φαλήρου Διονύσιος δέχτηκε αυστηρή κριτική από δημότες της πόλης του, εξαιτίας ενός κουίζ που είχα γράψει, επειδή νόμιζαν πως αφορούσε εκείνον. Σύντροφε Διονύσιε, τα έχουμε πει και άλλη φορά. Μακάρι να σου έμοιαζαν και άλλοι στο ήθος και στην εντιμότητα. Τους έχεις χαλάσει το «πανεπιστήμιο της αρπαχτής» που είχαν φτιάξει κάποιοι στον όμορφο παραλιακό δήμο που τοπαρχεύεις. Αυτή είναι όλη η ιστορία. Άσ’ τους να λένε. Έχω άποψη για σένα που δύσκολα θα την αλλάξω. Γνωριζόμαστε από την εποχή που «σχεδίαζες» τις φιλοδοξίες σου. Στείλε τα λαμόγια και τους εκβιαστές στο σκαμνί και μη φοβάσαι κανέναν. Καλή δύναμη.

Τα συντρόφια από την όμορφη Ζάκυνθο με ενημερώνουν αρκετά συχνά για τα δημοτικά πεπραγμένα του νησιού. Μου λένε, λοιπόν, ότι ο νομάρχης Διονύσιος Γασπαράτος ζήλεψε το έργο Καλατράβα και ετοιμάζεται να φτιάξει μια γέφυρα κόστους… 1 δισ. ευρώ! Αμύθητο ποσό για ένα νησί. Πρόκειται για μια γέφυρα που θα θυμίζει τις αντίστοιχες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη και το Μανχάταν. Οι κολώνες θα βρίσκονται μέσα στο νερό, σε βάθος 30 μέτρων, αφού θα ενώνει μια απόσταση ενός χιλιομέτρου. Θα στρίβει από δεξιά, κάτω από μια άλλη γέφυρα, που θα ενώνεται από πάνω με μια τρίτη στ’ αριστερά. Ο αγαπητός νομάρχης λέει ότι και μόνο από τουριστικό ενδιαφέρον θα προσελκύει πολύ κόσμο. Καλά είναι όλα αυτά, ρε παιδιά, αλλά είναι πολλά τα λεφτά. Το νησί έχει άλλες, πιο σημαντικές, ανάγκες. Νομάρχα μου, για κοίταξέ το πάλι.

Όποιος περάσει από την περιοχή της πρώην Ραδιοφωνίας στο Ίλιον, θα νομίζει ότι βρίσκεται μέσα στη χωματερή. Τα μπάζα έχουν δημιουργήσει βουνά. Μια κατάσταση απαράδεκτη που έχει οδηγήσει τους κατοίκους τής γύρω περιοχής να κυνηγούν όλη μέρα τα συμπαθή τρωκτικά, όταν αυτά αποφασίζουν να εγκαταλείψουν το βασίλειό τους και επισκέπτονται τα σπίτια τους. Η έκταση αυτή ανήκει σε καμιά δεκαριά ιδιοκτήτες. Ο δήμος διεκδικεί, ρυμοτομία δεν υπάρχει και ιδού το αποτέλεσμα. Βέβαια υπάρχουν και οι καλοί πολίτες που αρπάζουν την ευκαιρία να ξεφορτώνουν εκεί το παλιό τους στρώμα. Δημαρχάρα μου, μπορεί εσύ να μην ξαναπολιτευτείς, αλλά οι ταλαίπωροι κάτοικοι, που είχαν την ατυχία να αγοράσουν σπιτάκι εκεί, τι φταίνε;

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με τις προσφυγές που έχουν κατατεθεί από φορείς και κατοίκους για τη λειτουργία των χωματερών Φυλής, Κερατέας και Γραμματικού. Ως γνωστόν, η εισήγηση για τη Φυλή ήταν θετική, ενώ για τις άλλες δύο αρνητική. Μέχρι την επόμενη Παρασκευή όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα καταθέσουν συμπληρωματικά υπομνήματα ώστε το αρμόδιο τμήμα να λάβει την οριστική απόφαση.

Δεν αφήνει δήμο για δήμο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής η διευθύντρια της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χριστίνα Νικηταρά που να μην πραγματοποιεί εκδηλώσεις παιδείας, με πολύ σοβαρούς ομιλητές και αξιόλογα θέματα. Μου λένε οι τοπάρχες των δήμων ότι τέτοιο στέλεχος στον χώρο της εκπαίδευσης δεν έχουν ξαναδεί. Εγώ προσωπικά δεν την ξέρω τη γυναίκα. Εύχομαι να βρει και άλλους μιμητές. Κάθε εβδομάδα και ημερίδα. Το επιπλέον, όμως, σημαντικό για μένα είναι ότι όλα αυτά γίνονται χωρίς κανένα κόστος. Έξοδα μηδέν. Την αίθουσα χορηγεί ο δήμος και η αγαπητή Χριστίνα αναλαμβάνει όλα τ’ άλλα. Μπράβο!

Όποιος έχει συμβουλεύσει τον δήμαρχο Ζεφυρίου, Κώστα Παπαχρήστο, ότι η σιωπή είναι χρυσός, μάλλον τον οδηγεί σε λάθος δρόμο. Το ερώτημα το έχω ξαναθέσει, αλλά απάντηση δεν παίρνω. Αληθεύει το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου προς τον προϊστάμενό του, όπου καταγγέλλει τον δήμαρχο για πιέσεις που ασκούσε προκειμένου να κάνει τα… στραβά μάτια προς όφελος ενός εργολάβου; Η επιστολή αυτή κυκλοφορεί παντού. Την έχω στα χέρια μου. Ο περιφερειάρχης μήπως τη θέλει;

Η πρώτη υποψηφιότητα για την υπερνομαρχία Αθηνών-Πειραιώς ανακοινώθηκε επισήμως. Ο δικηγόρος Μάκης Βορίδης, με την υποστήριξη του Γιώργου Καρατζαφέρη, θα διεκδικήσει τη θέση αυτή.

Ο κίνδυνος μετάδοσης μολυσματικών ασθενειών, εξαιτίας της απερίγραπτης εικόνας που επικρατεί δίπλα από το Γ΄ʼ Νεκροταφείο στη Νίκαια, είναι πολύ μεγάλος. Μιλάω πολύ σοβαρά. Μόνο εάν δείτε από κοντά τι συμβαίνει, θα καταλάβετε τι εννοώ. Η δημοτική αρχή τού κατά τ’ άλλα αγωνιστή Μπενετάτου γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, αλλά όλως περιέργως δεν κάνει τίποτα. Ευτυχώς που υπάρχουν και κάτι τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες και κρύβουν το κατάντημα του αίσχους. Ο χώρος αυτός είχε προβλεφθεί να φιλοξενήσει τον καταυλισμό των πληγέντων από τον σεισμό του ’99, αλλά τελικά άλλαξαν τα σχέδια. Από τότε ο δήμος αποφάσισε να φιλοξενήσει τα σκουπίδια της πόλης! Ανάμεσα σε αυτήν την αισχρή κατάσταση βρίσκονται και μερικές οικογένειες τσιγγάνων. Τα παιδάκια ξυπόλυτα βλέπουν γύρω τους την περήφανη Ελλάδα και καμαρώνουν. Να μου το θυμηθείτε. Καμιά εικοσαριά ημέρες πριν από τις εκλογές θα δούμε τον δήμαρχο πάνω σε φορτηγό να παρουσιάζεται στην περιοχή ως λαϊκός ήρωας με το φτυάρι στα χέρια. Θα είναι αργά όμως.

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση για μια ακόμη φορά μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο του Κορυδαλλού. Αιτία ήταν οι καταγγελίες του δημοτικού συμβούλου Σπύρου Γαβριήλ για απευθείας αναθέσεις σε έργα που γίνονται σε σχολεία της πόλης. Ο αντιδήμαρχος Γιώργος Δημόπουλος προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: «Όλα έγιναν νόμιμα. Τα έργα ήταν επείγοντα, γιατί προχωρήσαμε σε απευθείας αναθέσεις». Πάντως, απ’ ότι μαθαίνω, αρκετοί σύμβουλοι πρόκειται να καταφύγουν στην Επιτροπή του άρθρου 7 προκειμένου να σταματήσουν τα έργα αυτά. Ρε, τι γίνεται στον κόσμο. Τα απευθείας εργάκια «πάνε σύννεφο».

Βράζει το καζάνι στη δημοτική παράταξη που διοικεί τον δήμο Κερατσινίου. Η οριστική απόφαση του τοπάρχη Δημήτρη Σαράφογλου να μην είναι ξανά υποψήφιος έχει ανοίξει την όρεξη σε αρκετούς δημοτικούς συμβούλους του, που επί χρόνια έκρυβαν τις φιλοδοξίες τους, αφού ήξεραν πως δεν είχαν καμία ελπίδα, όσο ο Δημήτριος ήταν υποψήφιος δήμαρχος. Ο Ζαχαρίας Ζούπης μού λένε ότι έχει στην πόλη τη μεγαλύτερη αποδοχή των συντρόφων του. Φυσικά, παρών θα δηλώσει και ο Κανέλλος Λάλος, όπως και ο Γιώργος Χάσκας. Πάντως, το σίγουρο είναι πως η απόφασή του επί πέντε τετραετίες δημάρχου Σαράφογλου για τον ποιον θα υποστηρίξει, κρυφά ή φανερά, θα παίξει τον καθοριστικό ρόλο για την τελική επιλογή και της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και των «πράσινων» συντρόφων.

Το κλείσιμο του γυμναστηρίου, όπου μέχρι τώρα έβρισκαν καταφύγιο στις αθλητικές τους δραστηριότητες αρκετοί κάτοικοι της Δραπετσώνας, ήταν αρκετό για να φέρει ένταση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η επίσημη δικαιολογία του δήμου είναι ότι έπρεπε να κλείσει προκειμένου να γίνουν κάποιες επιδιορθώσεις. Οι φήμες, όμως, οργιάζουν. Κάποιοι κακοπροαίρετοι λένε ότι με αυτήν την κατάσταση ωφελήθηκε ένα ιδιωτικό μεγάλο γυμναστήριο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα. Δημαρχάρα μου, είσαι έντιμος άνθρωπος. Μην αφήνεις ούτε για αστείο να κυκλοφορούν τέτοιες φήμες. Βάλε εργάτες μέρα νύχτα και φτιάξτε ό,τι πρέπει. Το γυμναστήριο πρέπει να ξαναλειτουργήσει.

Αρκετοί δήμοι, μέρες που έρχονται, ετοιμάζουν χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις. Τραγούδια, χορός, κουραμπιέδες και τα σχετικά. Η απευθείας ανάθεση «πάει σύννεφο». Μου λένε ότι στο Πέραμα θα εκταμιευτούν αρκετές χιλιάδες ευρωπουλάκια για παρόμοιο σκοπό. Βέβαια, πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης δεν είναι απαραιτήτως παράνομη. Για ένα ποσό προβλέπεται. Ήξερε τι έκανε ο νομοθέτης. Οι μεγαλύτερες παρανομίες είναι νομότυπες.

Στο Χαλάνδρι διεκδικεί το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ για να ηγηθεί, ως επικεφαλής δήμαρχος, ο Γιάννης Λαδόπουλος, ο οποίος έχει πολλές συμπάθειες και πιθανότητες να κερδίσει…

Πριν από λίγες ημέρες συνεδρίασε η γνωμοδοτική επιτροπή της περιφέρειας Ιονίων Νήσων προκειμένου να εγκρίνει τις χρηματοδοτήσεις έργων που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή. Έγινε, λοιπόν, η… μάχη της Αλαμάνας. Όλως περιέργως, οι περισσότερες χρηματοδοτήσεις αφορούν επεκτάσεις ή ανεγέρσεις ξενοδοχείων λόγω τουριστικού ενδιαφέροντος! Μιλάμε για πολλά λεφτά. Συνολικά θα δοθούν 7,5 εκατ. ευρώ. Την τελική υπογραφή θα τη βάλει βέβαια ο περιφερειάρχης! Από τώρα, βέβαια, οι ξενοδοχάδες έχουν στήσει χορό πάνω στο κρατικό χρήμα. Οι δήμαρχοι μάταια περιμένουν στην ουρά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Δεχόμαστε εργάκια πάσης φύσεως με απευθείας ανάθεση. Τραγουδάμε, χτίζουμε, καθαρίζουμε κήπους και φτιάχνουμε και μεζονέτες. Ένας ένας για να προλάβουμε όμως.


Σχολιάστε εδώ