Μίζες α λα Μιζάν στη ΔΕΗ

Ο κ. Παλαιοκρασσάς στη συνέντευξη που έδωσε για τα έργα της ΔΕΗ «φωτογράφησε» τη ΜΕΤΚΑ ως «εθνικό προμηθευτή» της. Ερευνήσαμε παραπέρα το θέμα, για να δούμε κατά πόσο ισχύει και πώς η ΜΕΤΚΑ αναρριχήθηκε στην αξιοζήλευτη αυτή θέση, επί «βασιλείας» Νέζη. Θέση την οποία εξακολουθεί όχι μόνο να διατηρεί, μέχρι σήμερα, αλλά και να επαυξάνει.

Το επιτελείο του κ. Νέζη, μέσω του οποίου γινόταν η… μπουγάδα, απετελείτο από τον κ. Πανέτα, τον κ. Μιζάν και μερικά ακόμη στελέχη της Διεύθυνσης Μελετών και Κατασκευών Θερμοηλεκτρικών Έργων (ΔΜΚΘ). Και ο μεν κ. Πανέτας αναρριχήθηκε στη θέση του γενικού διευθυντή Παραγωγής το 2000, χωρίς να ξέρει τίποτα από παραγωγή ρεύματος, αφού ήταν στη διανομή, ελέω της συζύγου του στελέχους του ΠΑΣΟΚ και στενής συνεργάτιδος του κ. Γεννηματά, που σήμερα είναι διευθύντρια στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο κ. Μιζάν, αφού υπηρέτησε πιστά τη διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ, ως υπεύθυνο «πρώτο βιολί» του Νέζη, με άριστα στην τέχνη των φωτογραφικών διαγωνισμών, που καθιέρωσαν τη ΜΕΤΚΑ ως «εθνικό προμηθευτή» της ΔΕΗ, τον Φεβρουάριο του 2004 έγινε και νεόκοπος Νεοδημοκράτης, μέλος της ΟΔΕ Παραγωγής και Εμπορίου στον Τομέα Ανάπτυξης. Βλέπετε, αναμενόταν να αρχίσει το μοίρασμα θέσεων στη ΔΕΗ. Νονοί της αλλαξοπιστίας ήταν ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και ο σύγαμβρός του κ. Κοντός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Απασχόλησης, μετά από πρόταση εργατοπατέρων της ΔΕΗ, με τους οποίους θα ασχοληθούμε αργότερα. Φαίνεται λοιπόν ότι ο κ. Μιζάν, που προσφάτως χρίστηκε Νεοδημοκράτης, παρείχε υπηρεσίες στην πολιτική ηγεσία μέσω των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ, ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης. Για τα προσόντα του αυτά, το 2001, λέγεται ότι προοριζόταν από την τότε πασοκική διοίκηση της ΔΕΗ (ή τη ΜΕΤΚΑ άραγε;) για τη θέση του γενικού διευθυντή Παραγωγής, θέση που θα την κατείχε ήδη, αν δεν είχε παρέμβει ο κ. Έξαρχος, ο οποίος γνώριζε πολύ καλά τον χαρακτήρα και τις μεθόδους λειτουργίας του κ. Μιζάν. Ποιος ξέρει και εδώ τι σύγκρουση συμφερόντων υπήρχε;

Όμως από τη νευραλγική θέση του διευθυντή Θερμοηλεκτρικών Έργων εξακολούθησε να δίνει γην και ύδωρ προς το τότε κατεστημένο, φροντίζοντας να απομακρύνει από τις θέσεις τους τρία καταξιωμένα στελέχη της Διεύθυνσης όπου αυτός προΐστατο, μόνο και μόνο επειδή αυτά τα στελέχη ήταν εμπόδιο στο όργιο της διαπλοκής που ενορχήστρωνε η διοίκηση Νέζη. Τότε ήταν που ο κ. Μιζάν, εκτελώντας εντολές Νέζη, τοποθέτησε σε καίριες θέσεις της ΔΕΗ στελέχη πιστά στο σύστημα και κουμπάρους της ΜΕΤΚΑ, αλλά και σε καίριες θέσεις της ΜΕΤΚΑ τις κόρες και τους γιους τους.

Συγκεκριμένα το 2001 ο κ. Μιζάν τοποθέτησε στις θέσεις-κλειδιά των υπευθύνων Έργων Β. και Ν. Ελλάδος αντίστοιχα τους δύο κουμπάρους του γενικού διευθυντή της ΜΕΤΚΑ κ. Γ. Πάλλα, κ. Λ. Λαμπρόπουλο, νονό και των δύο δίδυμων παιδιών του κ. Πάλλα, και κ. Χρ. Αργυριάδη, που ο κ. Πάλλας είναι νονός της κόρης του. Βλέπετε η μαφία της διαπλοκής δεν λειτουργεί χωρίς νονούς.

Οι κύριοι αυτοί είχαν και έχουν τον απόλυτο έλεγχο όλων των έργων της ΔΕΗ που αφορούν τη ΜΕΤΚΑ. Ενέχονται σε δύο από τις υποθέσεις που παρέπεμψε ο κ. Παλαιοκρασσάς στον Εισαγγελέα αλλά και σε άλλες που διώκονται αυτεπαγγέλτως. Αν θέλετε επιβεβαίωση των συγγενικών αυτών δεσμών της ιδιότυπης μαφίας, περιμένετε τις επόμενες προαγωγές και τοποθετήσεις, λένε οι καλώς γνωρίζοντες τα πράγματα της ΔΕΗ. Αυτό πάντως που γνωρίζουμε εμείς είναι ότι οι κουμπαριές είναι το αγαπημένο κριτήριο της ηγεσίας του ΥΠΑΝ για τοποθετήσεις σε ανώτατα πόστα.

Εκτός αυτών όμως ο κ. Μιζάν προσέλαβε τον αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου κ. Κακαρά, ως σύμβουλο για έργα του Σταθμού του Αγίου Δημητρίου, όπου η ΜΕΤΚΑ με μεθοδεύσεις του κ. Μιζάν ανέλαβε το έργο αναβάθμισης των ηλεκτροστατικών φίλτρων των Μονάδων 1-4. Κατά διαβολική σύμπτωση ο κ. Κακαράς ήταν ταυτόχρονα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΕΤΚΑ και εκπρόσωπος ξένου οίκου που δίνει μέρος του μηχανολογικού εξοπλισμού του έργου, το οποίο εκτελεί η ΜΕΤΚΑ στον Άγιο Δημήτριο. Και η υπόθεση ευρίσκεται στη Δικαιοσύνη.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο κ. Μιζάν ανέθετε εργασίες που αφορούσαν τα έργα που είχε αναλάβει η ΜΕΤΚΑ σε στελέχη της Διεύθυνσής του που είχαν πολύ στενή και άμεση σχέση με την υπόψη εταιρεία. Συγκεκριμένα η κόρη του βοηθού διευθυντή και αριστερού χεριού του κ. Μιζάν, κ. Λ. Γεωργούλη, ονόματι Λώρα, από το 2003 είναι υπάλληλος της ΜΕΤΚΑ σε καίριο πόστο. Πώς μετά από αυτό να μην απειλήσει ο καημένος ο κ. Γεωργούλης μέσα στο δικαστήριο τον πραγματογνώμονα που είχε υπολογίσει τη ζημία που υπέστη η ΔΕΗ από την ανάθεση της Μονάδας του Λαυρίου V στη ΜΕΤΚΑ, αφού του έθιξε την… οικογένειά του. Υπάλληλος επίσης της ΜΕΤΚΑ είναι και η αδελφή της μηχανικού κ. Μπονατάκη Ευαγγελία, που είναι το δεξί χέρι του κ. Γεωργούλη και του κ. Μιζάν στις συμβάσεις των έργων που κατασκευάζει η ΜΕΤΚΑ.

Αυτοί όμως δεν είναι οι μόνοι. Φαίνεται ότι η Γενική Διεύθυνση Παραγωγής, επί εποχής Νέζη, υπό τον κ. Πανέτα, είχε στελεχωθεί σε μεγάλη έκταση και από τους φίλους της ΜΕΤΚΑ. Εκτός από τους παραπάνω υπάρχουν και αρκετά άλλα στελέχη της καίριας αυτής Γενικής Διεύθυνσης που έχουν την οικογένειά τους στη ΜΕΤΚΑ, όπως ο κ. Μαυρογόνατος (την κόρη του Μαρία), η κ. Μπουτοπούλου (την κόρη της Ελένη), ο κ. Μπαλάσης (τον γιο του Αγγελή) και άλλοι.
Από τις πληροφορίες που συγκεντρώσαμε γύρω από την ομολογουμένως αιμομικτική σχέση που έχουν δημιουργήσει τα στελέχη της ΔΕΗ με τον κυρίαρχο ανάδοχο των έργων της, προκύπτει ότι η ΜΕΤΚΑ δεν κάνει δημόσιες σχέσεις μόνο με τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ, αλλά και με τα εργοτάξια, όπου και εκεί συμβαίνουν παράξενα πράγματα, για τα οποία θα επανέλθουμε λίαν συντόμως.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι από τη θέση πλέον του γενικού διευθυντή Παραγωγής, ο όψιμος «Νεοδημοκράτης» κ. Μιζάν προωθεί για τη νευραλγική θέση του διευθυντή ΔΜΚΟ τον βοηθό διευθυντή κ. Γεωργούλη, για να μη χαθεί και αυτό το πόστο από την οικογενειακή δύναμη της ΜΕΤΚΑ.

Μπράβο, λοιπόν, στην κυβέρνησή μας που τόσο αποφασιστικά χτυπάει τη διαπλοκή και ταυτόχρονα προχωράει στην εξαγγελθείσα ανασύσταση του κράτους με τα στελέχη των εργολάβων.
Και ο πρωθυπουργός πλέον δεν έχει καμία αμφιβολία στο ερώτημα αν η διαπλοκή αναφέρεται μόνο στο παρελθόν ή και στο παρόν.


Σχολιάστε εδώ