Κλούβιο αβγό η κυβέρνηση!

Συγκεκριμένα, εκφράζουν οργή, αλλά και θυμό, για την εικόνα της κυβέρνησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θυμίζει κλούβιο αβγό που αν σπάσει θα βρωμίσει ο τόπος».
Τα στελέχη αυτά εκφράζουν την αγανάκτησή τους για πολλούς υπουργούς, που, όπως λένε, δεν έχουν την ικανότητα να διαχειριστούν ακόμα και τα πολιτικά αυτονόητα πράγματα, ενώ εκφράζονται μάλλον υποτιμητικά για τις επιλογές που έχουν γίνει σε θέσεις κλειδιά.
Υποστηρίζουν μάλιστα ότι έχει υπάρξει ενημέρωση προς την κατεύθυνση που έπρεπε για τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και έχουν προειδοποιήσει για τις πιθανές εστίες αποκάλυψης και νέων σκανδάλων.

Κορυφαίο κομματικό στέλεχος έλεγε μάλιστα ότι στον πρωθυπουργό έχει κατατεθεί συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση, με συγκεκριμένα ονόματα ανθρώπων που κατέχουν θέσεις-κλειδιά και πρέπει να αντικατασταθούν.
Κριτική ασκείται και για τη λειτουργία του Μεγάρου Μαξίμου, που, όπως υποστηρίζεται, το τελευταίο διάστημα παρουσιάζει συμπτώματα παραλυσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται η ανάγκη ενίσχυσης του Γραφείου του Πρωθυπουργού, αφού δεν μπορεί δύο άνθρωποι (Αγγέλου-Ρουσόπουλος) να προλαβαίνουν τα πάντα.

Τα στοιχεία που δείχνουν να προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στη Ρηγίλλης είναι αυτά της ταχύτατης φθοράς υπουργών που έχουν ειδικό πολιτικό βάρος, αλλά και το ότι σε όλες σχεδόν τις ποιοτικές μετρήσεις κυριαρχεί το στοιχείο εκείνο που δείχνει ότι τα όποια περιθώρια ανοχής του εκλογικού σώματος απέναντι στην κυβέρνηση έχουν εξαντληθεί.
Παράλληλα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ότι οι μετακινήσεις ψηφοφόρων από τη ΝΔ προς το ΠΑΣΟΚ καταγράφονται σε 5 με 6 στους 10 από κείνους που στις εκλογές του 2004 ψήφισαν τη ΝΔ, ενώ από πλευράς ΠΑΣΟΚ οι μετακινήσεις είναι αμελητέα ποσότητα… Οι μετακινήσεις πάντως είναι αυτές που δείχνουν ότι το ΠΑΣΟΚ κερδίζει.

Την ίδια στιγμή δείχνουν να λαμβάνουν σοβαρά υπ’ όψιν τις εκτιμήσεις δημοσκόπων που υποστηρίζουν ότι με δεδομένες τις τάσεις που καταγράφονται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, η πραγματική διαφορά με το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στη μία μονάδα, δηλαδή κάτω από το όριο του στατιστικού λάθους.
Βεβαίως στο κυβερνών κόμμα υπάρχουν και στελέχη, μερικά απο αυτά μάλιστα είναι σε θέση να συνομιλούν συχνά με τον πρωθυπουργό, που βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Τα στελέχη αυτά υποστηρίζουν ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο κακή όσο φαίνεται.
Και αυτό όχι γιατί το ΠΑΣΟΚ και ο Γ. Παπανδρέου εξακολουθούν να δείχνουν αδυναμία στο να καρπωθούν τα οφέλη απο την πτώση της δημοτικότητας της κυβέρνησης. Αλλά γιατί εκτιμούν, και όπως δείχνουν τα στοιχεία βάσιμα, ότι σε μια κακή για την κυβέρνηση συγκυρία ο Κ. Καραμανλής εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων, άρα και τη δυνατότητα να διαμορφώνει το πολιτικό σκηνικό.

Υπενθυμίζουν παράλληλα ότι η κυβέρνηση Σημίτη κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας βρέθηκε αντιμέτωπη με δημοσκοπήσεις πολύ χειρότερες, έχασε ευρωεκλογές με 3% και στο τέλος κατάφερε, έστω και οριακά, να κερδίσει τις εκλογές. Το μπαλάκι πλέον βρίσκεται, όπως τονίζουν, στα χέρια του πρωθυπουργού.
«Μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό στην κυβέρνηση αλλά και στις ΔΕΚΟ, προκειμένου στο μέσον της τετραετίας να δώσει το σύνθημα για μια νέα πορεία, με αιχμή του δόρατος τις μεταρρυθμίσεις. Μένει να δούμε το εύρος των κινήσεων και την αποτελεσματικότητά τους, σε μια περίοδο που θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, ενδεχομένως και των εθνικών.


Σχολιάστε εδώ