Επικαιρότητα

Μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη!

1 Γκουαντανάμο, μυστικές φυλακές της CIA και βασανιστήρια και στην Ευρώπη! Ο σάλος γύρω από τις έκνομες δραστηριότητες της CIA επί ευρωπαϊκού εδάφους συνεχίζεται αμείωτος με πλήθος αποκαλύψεων. Ο χορός των σχετικών δημοσιευμάτων, που τον άνοιξε η παγκόσμιας εμβέλειας εφημερίδα «Ουάσινγκτον Ποστ» καλά κρατεί και πολλά θα δουν το φως της δημοσιότητας. Το νεότερο στοιχείο είναι ότι μια τέτοια μυστική φυλακή της CIA, ακριβές αντίγραφο αυτής του Γκουαντανάμο, λειτουργεί και στο Κόσοβο στην αμερικανική βάση Καμπ Μπόνστιλ. Η βάση αυτή λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, της KFOR, που δρα στο Κόσοβο για τη διατήρηση της ειρηνικής συμβίωσης μεταξύ Σέρβων και Αλβανών που ζουν στην περιοχή αυτή. Στη μυστική φυλακή της αμερικανικής αυτής βάσης προσάγονται από διάφορες χώρες ύποπτοι για διάπραξη τρομοκρατικών πράξεων, οι οποίοι καθώς φαίνεται υποβάλλονται σε βασανιστήρια για να ομολογήσουν την ενοχή τους. Και στη συνέχεια μεταφέρονται αεροπορικώς στις ΗΠΑ. Ενδεικτικές είναι και οι καταγγελίες του διορισμένου από τον ΟΗΕ συνηγόρου του πολίτη στο Κόσοβο, του Μάρεκ Αντόνι Νοβίτσκι, ο οποίος δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι αμερικανικές εγκαταστάσεις στη βάση Καμπ Μπόνστιλ λειτουργούν χωρίς πολιτική ή δικαστική εποπτεία και πρόσθεσε ότι οι Αμερικανοί απαγόρευσαν επανειλημμένως την είσοδο στην Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων που τη συγκρότησε το Συμβούλιο της Ευρώπης. Στο μεταξύ, στις 8 Δεκεμβρίου του 2005 το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, το οποίο συγκροτείται από λόρδους δικαστές, απεφάνθη ότι «η βρετανική δικαιοσύνη δεν μπορεί επ’ ουδενί λόγο να κάνει αποδεκτά στοιχεία που αποσπάστηκαν με τη χρήση βασανιστηρίων». Με το δεδομένο ότι στη Βρετανία απαγορεύονται τα βασανιστήρια και συνεπώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν στοιχεία προϊόντα βασανισμών η απόφαση αυτή των λόρδων δικαστών αφορά τα στοιχεία που λαμβάνονται σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και από οποιαδήποτε μυστική (ή φανερή) υπηρεσία. Είναι μια απόφαση που σαφώς καταδικάζει τους βασανισμούς στις μυστικές φυλακές τις οποίες διατηρεί η CIA σε διάφορες χώρες. Αρκεί όμως αυτή η απόφαση για να σταματήσουν οι παράνομες δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που ανενόχλητες αλωνίζουν σε όλες τις χώρες του πλανήτη; Φτάνει η κατακραυγή και η αγανάκτηση της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης για να σταματήσουν να λειτουργούν μυστικές φυλακές με αμερικανούς βασανιστές και βασανιζόμενους ευρωπαίους πολίτες; Η αμερικανική ηγεσία φαίνεται ότι δεν δίνει σημασία σε τέτοιου είδους αντιδράσεις!

2 Το πρόβλημα τώρα δεν είναι για την ηγεσία των ΗΠΑ. Η Ουάσινγκτον ελάχιστα (ή καθόλου) ενδιαφέρεται για την κοινή γνώμη και μάλιστα της Ευρώπης. Αρκεί ότι με τις ενέργειες των εν Ευρώπη αμερικανικών υπηρεσιών εξυπηρετούνται τα ζωτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Το πρόβλημα είναι αποκλειστικά της ηγεσίας της Ευρώπης και κυρίως των ηγετών της ΕΕ, οι οποίοι ασφαλώς γνώριζαν τη δραστηριότητα της CIA και όμως την ανέχονταν. Και οι ηγέτες ορισμένων από τις 10 νέες χώρες μέλη της ΕΕ ενδεχομένως και να βοηθούσαν τη CIA με αυτές τις παράνομες δραστηριότητες. Και δεν είναι μόνο οι ηγέτες των εξαθλιωμένων άλλοτε κομουνιστικών χωρών που ενδίδουν στις πιέσεις των ΗΠΑ για υποβοήθηση ή ανοχή της παρανομίας. Είναι και ηγέτες μεγάλων χωρών της «ΕΕ -15». Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την υπόθεση του γερμανού υπηκόου Χαλέντ ελ Μάσρι που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα απαγωγής και βασανισμών από άνδρες της CIA και ήταν πρόθυμος να δώσει συνέντευξη Τύπου. Τελικά, ο «ύποπτος» Μάσρι αφέθηκε ελεύθερος έπειτα από πολύμηνη κράτηση και με τη δικαιολογία ότι «επρόκειτο για λάθος». Και η νεόκοπη καγκελάριος της Γερμανίας, η κ. Μέργκελ, αντί να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτήν την προσβλητική για ευρωπαίο πολίτη συμπεριφορά των Αμερικανών, απάντησε με χάρη: ήταν σφάλμα! Και το 2003 όταν απήχθη ο Μάσρι, ο τότε καγκελάριος Σρέντερ δεν προέβη σε καμία ενέργεια για να προστατεύσει έναν γερμανό υπήκοο που συνελήφθη επί ευρωπαϊκού εδάφους. Γιατί άραγε; Πού είναι η δυνατή φωνή του Σρέντερ, του Σιράκ και των άλλων ηγετών της ΕΕ; Δεν γνώριζαν οι ευρωπαίοι ηγέτες τις δραστηριότητες της CIA στην Ευρώπη; Αδύνατον. Οι μυστικές υπηρεσίες των ευρωπαϊκών χωρών δεν κατάλαβαν τίποτε απολύτως και δεν ενημέρωσαν τις κυβερνήσεις τους; Είναι αδύνατον να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Όλοι τα γνώριζαν με λεπτομέρεια και όλοι τα προσπερνούσαν με αδιαφορία για το καλό της «παράταξης» που στηρίζει τη «νέα τάξη πραγμάτων».
Όλα αυτά δείχνουν ότι η Ευρώπη συμπεριλαμβανομένης και της ΕΕ είναι πολιτικά ανύπαρκτη και γι’ αυτό δικαιολογημένα η ηγεσία των ΗΠΑ δρα μέσα στην Ευρώπη σαν αφέντης και δεν σέβεται την ανεξαρτησία των ευρωπαϊκών κρατών ούτε τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν υπάρχει ηγεσία, για να μας προστατεύσει! Και όσο διευρύνεται η ΕΕ τόσο θα γίνεται ασθενέστερη η ηγεσία της.


Σχολιάστε εδώ