«Εκλογές» νομιμοποίησης της κατοχής στο Ιράκ

Τι πραγματικά συνέβη, όμως, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να μαθευτεί, καθώς όλες οι πηγές ελέγχονται από τις δυνάμεις κατοχής και τους κουίσλινγκς που ως πρώτιστο μέλημά τους έχουν την εμφάνιση μιας εικόνας αποκατάστασης της ηρεμίας. Σε αυτόν τον στόχο πολύ πιθανά αποσκοπούσαν και οι δηλώσεις που έγιναν για υψηλά ποσοστά συμμετοχής.

Τα επίσημα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά έπειτα από αρκετές εβδομάδες, ακόμη και μήνες, ενώ ακόμη πιο αργά θα σχηματιστεί η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές. Αρκεί να λάβουμε υπόψη ότι η σημερινή «κυβέρνηση» που προέκυψε από τις «εκλογές» βίας και νοθείας του Ιανουαρίου σχηματίσθηκε τον Απρίλιο… Η μοναδική συμμετοχή επιβεβαιωμένα υψηλότερη σε σχέση με την αναμέτρηση του Ιανουαρίου ήταν αυτή του στρατού, καθώς τώρα είχαν ακροβολιστεί 90.000 περισσότεροι στρατιώτες γύρω από τα εκλογικά κέντρα για να αποτρέψουν χτυπήματα της αντίστασης, ανεβάζοντας τον αριθμό του στρατού και της αστυνομίας που κινητοποιήθηκε την ημέρα των εκλογών στις 225.000!

Παρότι τυπικά τα 15 εκατομμύρια εκλογέων καλούνται να επιλέξουν τα 275 μέλη του Κοινοβουλίου από 7.655 υποψηφίους που συμμετέχουν σε 996 λίστες, στην πραγματικότητα τα πράγματα είναι πιο απλά. Την πλειοψηφία στο νέο Κοινοβούλιο θα έχουν, όπως και πριν, οι σιίτες, με τη μοναδική διαφορά πως τώρα θα έχουν ελαφρώς μικρότερη δύναμη προς όφελος των σουνιτών που, προσερχόμενοι μαζικότερα στις κάλπες, θα εκλέξουν περισσότερους δικούς τους αντιπροσώπους. Πόσοι θα είναι αυτοί, κανείς δεν το ξέρει. Πολύ περισσότερο καθώς ανακοίνωση που κυκλοφόρησε στο Ίντερνετ από πέντε μαχητικές σουνιτικές οργανώσεις στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας καλούσε τους Ιρακινούς να μποϊκοτάρουν τις εκλογές.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει τα εκλογικά αποτελέσματα και ο Λευκός Οίκος, καθώς μια πραγματικά υψηλή συμμετοχή Ιρακινών θα μπορεί να παρουσιαστεί ως δικαίωση της στρατιωτικής επέμβασης και κατοχής, που θα διευκολύνει μάλιστα και τα σενάρια σταδιακής αποχώρησης του αμερικανικού στρατού. Όλα αυτά για το απώτερο μέλλον. Σε ό,τι αφορά το παρόν ο αμερικανικός στρατός συνεχίζει να μετράει ολοένα και περισσότερα θύματα από αριστοτεχνικές επιθέσεις της ηρωικής αντίστασης σχεδιασμένες με εξαιρετικό τρόπο. Την εβδομάδα που πέρασε ο αριθμός των νεκρών αμερικανών στρατιωτών (εξαιρουμένων δηλαδή των οπλοφόρων που εργάζονται σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας) που ανακοίνωσε επισήμως το Πεντάγωνο ότι έχουν σκοτωθεί έως τώρα στο Ιράκ (εξαιρουμένων δηλαδή των ακρωτηριασμένων ή όσων κατέληξαν στο αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο της Γερμανίας) ξεπέρασε τους 2.150.


Σχολιάστε εδώ