Πανελλαδική απεργία την Τετάρτη

Παράλληλα, όξυνση της αντιπαράθεσης στους κόλπους των συνδικάτων εξαιτίας των ξεχωριστών εκδηλώσεων που διοργανώνονται την Τετάρτη, μέρα της γενικής απεργίας, αναμένεται από όλες τις συνδικαλιστικές δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση), τη στιγμή που φαίνεται ότι αποκτά διάρκεια ο συντονισμός δράσης μεταξύ των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά:
Δεινή πολιτική δοκιμασία αναμένει την κυβέρνηση αλλά και τους εργοδότες αυτή την εβδομάδα, με τη γενική απεργία της Τετάρτης που οργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα -κινητοποίηση που θα παραλύσει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, αφού στηρίζεται από το σύνολο των συνδικαλιστικών παρατάξεων (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ – ΠΑΜΕ – Αυτόνομη Παρέμβαση) και έχει τη συμπαράσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Έντονες, όμως, πολιτικές και συνδικαλιστικές τριβές θα σημειωθούν και στους κόλπους των συνδικάτων, καθώς για άλλη μια φορά την πανελλαδική απεργία θα «σφραγίσει» η διοργάνωση δύο συλλαλητηρίων, δύο πορειών, αλλά και η σύγκρουση που υποβόσκει εξαιτίας της ιδεολογικής περιχαράκωσης του ΠΑΜΕ και του «κατηγορώ» που απευθύνει τόσο προς τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ όσο και προς την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ για την τροπή που παίρνουν σε βάρος των εργαζομένων οι εισοδηματικές πολιτικές, οι εργασιακές σχέσεις και το Ασφαλιστικό.

Στις καταγγελίες του ΠΑΜΕ θα απαντήσουν την Τετάρτη οι ομιλητές του συλλαλητηρίου της ΓΣΕΕ που δεν θα αφήσουν στο απυρόβλητο την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά και τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ (κυρίως από ΔΑΚΕ και Αυτόνομη Παρέμβαση) για δρομολόγηση και κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος του βιοτικού επιπέδου μισθωτών και συνταξιούχων.
Για την Αθήνα έχουν οργανωθεί δύο συλλαλητήρια.

• Στο Πεδίον του Άρεως στη 1 το μεσημέρι από τις δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

• Στις 11 το πρωί στην πλατεία Δημαρχείου από το ΠΑΜΕ, επίσης με συμμετοχή των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Οι διαδηλωτές μετά το τέλος των συγκεντρώσεων θα πραγματοποιήσουν πορείες προς τη Βουλή και τα υπουργεία Οικονομίας και Απασχόλησης, ενώ η ίδια εικόνα των ξεχωριστών εκδηλώσεων θα υπάρχει και στις άλλες μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Κοινά στοιχεία και των δύο κινητοποιήσεων, η επίθεση ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 και η απόρριψη του ως αντικοινωνικού και αντιαναπτυξιακού, η χορήγηση ουσιαστικών αυξήσεων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα (αίτημα που θα απευθυνθεί σε κυβέρνηση και βιομηχάνους), η ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών για κατάργηση των θεσμοθετημένων εργασιακών σχέσεων, η τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και η αύξηση του αφορολόγητου ορίου, η απόσυρση του νομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ, η χρηματοδοτική ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής προστασίας -και ειδικότερα του ΙΚΑ- η ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων κ.λπ.

Η αντιπαράθεση στον εσωσυνδικαλιστικό χώρο θα εκδηλωθεί με ένταση κυρίως από την πλευρά του ΠΑΜΕ στη λειτουργία και στις αντιδράσεις των άλλων συνδικαλιστικών παρατάξεων έναντι των μέτρων που υλοποιούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Όπως χαρακτηριστικά, επισήμως, αναφέρει το ΠΑΜΕ, η πλειοψηφία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ «έχει μεγάλες ευθύνες για τα προβλήματα των εργαζομένων» και καταγγέλλει τις τρεις παρατάξεις ότι «στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική, τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις επιλογές των βιομηχάνων…».

Η «πρόκληση» δεν θα μείνει αναπάντητη, απαντούν οι ηγεσίες των άλλων παρατάξεων που με τη σειρά τους καταγγέλλουν ότι, ενώ τα προβλήματα και οι επιθέσεις που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι πρωτοφανείς, «το ΠΑΜΕ επιλέγει να αποδυναμώσει τις κινητοποιήσεις και αντιδράσεις με ξεχωριστές εκδηλώσεις, υπονομεύοντας τυπικά και ουσιαστικά την ενότητα του συνδικαλιστικού κινήματος, τις πιο κρίσιμες ώρες της μάχης που δίνεται κατά κυβέρνησης και εργοδοτών…».

Το πόσο η ρήξη στο εσωτερικό των συνδικάτων θα αποδυναμώσει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και θα «καλύψει» την αντίσταση κατά των οικονομικών και κοινωνικών επιλογών της κυβέρνησης, απομένει να αποδειχθεί τη μέρα της γενικής απεργίας.


Σχολιάστε εδώ