Κι άλλο δώρο προς τους «νταβατζήδες»!

Και άλλο δώρο της κυβέρνησης Καραμανλή στους ιδιοκτήτες της ιδιωτικής τηλεόρασης. Μειώνει το ποσοστό υπέρ του ελληνικού κινηματογράφου από 1,5% επί του τζίρου σε 1%, ικανοποιώντας ένα ακόμη αίτημα των ιδιοκτητών. Το αίτημα αυτό, όπως και η κατάργηση του ειδικού φόρου, αλλά και του αγγελιοσήμου, τέθηκε στις πρώτες συναντήσεις της ΕΙΙΤΗΣΕ με τον Θ. Ρουσόπουλο. Μέσα σε έναν χρόνο η κυβέρνηση υποχωρεί και σε αυτό το σκέλος χωρίς καν να εξασφαλίσει κάποιο αντάλλαγμα.
Στο άρθρο 67 του νομοσχεδίου περί κινηματογραφικής πολιτικής ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Καραμανλής αντικαθιστά τις παρ. 1 και 2 του άρθρου 7 του ν. 1866/1989, αναφέροντας πως «οι εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας (ΕΡΤ ΑΕ, ιδιωτικές, συνδρομητικές κ.ά.) υποχρεούνται να επενδύουν στην παραγωγή ή συμπαραγωγή κινηματογραφικών ταινιών το 1% των ακαθαρίστων εσόδων τους» ανά έτος. Το ποσό αυτό θα το διαθέτουν εφόσον έχουν κέρδη, όπως είναι λογικό, θα είναι δε και αφορολόγητο.
Ταυτόχρονα, οι «εταιρείες τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας υποχρεούνται να επενδύουν στην παραγωγή ή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ», καταβάλλοντας επίσης 1%. Με μια άλλη διάταξη, στο άρθρο 30, το ελληνικό κράτος θα παρέχει «οικονομική ενίσχυση» που θα προσδιορίζεται κατά περίπτωση για το γύρισμα ταινιών στην Ελλάδα.


Σχολιάστε εδώ