Τι φοβάται ο Βενιζέλος

Όλες οι εκτιμήσεις συνηγορούν πως ενδεχόμενη υποψηφιότητά του αποτελεί την ισχυρότερη λύση που έχει το ΠΑΣΟΚ απέναντι στον σημερινό δήμαρχο που προς το παρόν φαντάζει ανίκητος. Ο Βενιζέλος μπορεί να ανατρέψει το σκηνικό και να κερδίσει τον δήμο, τερματίζοντας την εικοσαετή κυριαρχία της Δεξιάς στην πόλη. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που χάσει, κανείς δεν θα τον κατηγορήσει, μια και «η Θεσσαλονίκη θεωρείται η δυσκολότερη -συγκριτικά με την Αθήνα και τον Πειραιά- υπόθεση για το ΠΑΣΟΚ».

Παρ’ όλα αυτά, ο Βενιζέλος δεν θέλει ούτε και να ακούσει οποιοδήποτε επιχείρημα του μεταφέρουν συνομιλητές του πως ενδεχόμενη υποψηφιότητά του -εκτός από το γεγονός πως θα είναι ωφέλιμη για το κόμμα του- θα μπορέσει να αποβεί θετικότατη και για τις όποιες προσωπικές του επιδιώξεις.

• Αν χάσει, επειδή η διαφορά του από τον Παπαγεωργόπουλο θα είναι σίγουρα πολύ μικρότερη από τις 26 μονάδες που ήταν η διαφορά του Βούγια το 2002, θα εγγράψει μια καλή εμφάνιση, ενώ παράλληλα θα έχει εκμεταλλευτεί την ευκαιρία να δείξει τα χαρίσματα και τις προσωπικές του ικανότητες σε ρόλο επικεφαλής. Έτσι, θα επιστρέψει ενισχυμένος στην κεντρική πολιτική σκηνή και θα συνεχίσει τη διαδρομή του.

• Αν κερδίσει, δεν θα αναγορευτεί απλώς στο «νούμερο δύο» του κόμματός του, αλλά στη συνείδηση της ευρύτερης παράταξης θα καταγραφεί ως αυτός που μπόρεσε να νικήσει κάτω από τις πλέον αντίξοες συνθήκες. Έτσι, στην περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου χάσει τις επόμενες εθνικές εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα διαθέτει στη «φαρέτρα» του τον δοκιμασμένο νικητή, ενώ στην περίπτωση που ο Γιώργος γίνει πρωθυπουργός, ο ίδιος θα παραμείνει στην εφεδρεία -όπως η Ντόρα με τον Καραμανλή- έχοντας στο μεταξύ διακριτή και περίοπτη θέση, που θα του παρέχει την οικονομική άνεση και τη θεσμική δυνατότητα να ασκεί πολιτική και μάλιστα με αυτονομία από το κέντρο και τον πανίσχυρο -στην περίπτωση πρωθυπουργοποίησής του- Γιώργο Παπανδρέου.

Και ενώ αυτά συζητούνται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά στέκια της πόλης, ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν σταματά να αποκλείει κάθε περίπτωση ανάμειξής του στις δημοτικές εκλογές. Δεν αρκείται μάλιστα στην κατηγορηματική δήλωση πως δεν ενδιαφέρεται και δεν πρόκειται να δεχτεί να είναι υποψήφιος, αλλά επετέθη με σφοδρότητα σε όσους βλέπουν με καλό μάτι την υποψηφιότητά του, κατηγορώντας τους πως είναι «κουτοπόνηροι ή στενόμυαλοι» όσοι διακινούν τέτοια σενάρια. (Εννοεί προφανώς πως οι «κουτοπόνηροι» ευελπιστούν ότι με τον τρόπο αυτόν θα τον ξεφορτωθούν από την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ οι «στενόμυαλοι» αδυνατούν να αντιληφθούν πως ο ίδιος δεν χωρά στο περιορισμένο πεδίο της αυτοδιοίκησης.)

Τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας τη στάση του πρωτοκλασάτου βουλευτή τους, έλεγαν δηκτικά: «Ο Βαγγέλης είπε τι δεν θέλει. Ας πει τώρα και τι θέλει. Ποια είναι δηλαδή η συγκεκριμένη πρότασή του, να τη συζητήσουμε…».

Δήλωσε υποψήφιος ο Μπαρμπουνάκης

Η άρνηση του Βαγγέλη Βενιζέλου χαροποίησε ιδιαίτερα τους δύο «γαλάζιους» αξιωματούχους (Παπαγεωργόπουλο και Ψωμιάδη), φουσκώνοντας με αέρα τα φτερά τους.

Δεύτερο και ανησυχητικότερο για τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ότι το κενό έσπευσαν να καλύψουν, δηλώνοντας το ενδιαφέρον τους για το χρίσμα, ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης και ακολούθως η Μάρα Τοπαρλάκη. Συγκεκριμένα εκδήλωσαν την επιθυμία τους να ηγηθούν των ψηφοδελτίων της αντιπολίτευσης σε δήμο και νομαρχία αντίστοιχα.

Με δηλώσεις του ο κ. Μπαρμπουνάκης ανακοίνωσε ότι η υποψηφιότητά του έχει καθαρά κοινωνικά και αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, καθώς συνεχώς βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών και των πρωτοβουλιών που αφορούν τη Θεσσαλονίκη. Έχει επιτελέσει σημαντικό έργο ως πρόεδρος επί σειρά ετών στον Σύνδεσμο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης, με τη δημιουργία του Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, τους κινητούς σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και τα περιβαλλοντικά πάρκα Θέρμης και Δερβενίου. Ο κ. Μπαρμπουνάκης είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος (ΣΕΚΒΕ) και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης και διοργανώνει επιτυχώς εκδηλώσεις-θεσμούς, όπως το Τρένο του Βιβλίου-Πολιτισμού, το βραβείο Αίμος και το Φεστιβάλ Βιβλίου. Ο κ. Μπαρμπουνάκης είναι δημοτικός σύμβουλος από το 1991 και στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις εκλέγεται συνεχώς πρώτος δημοτικός σύμβουλος σε σταυρούς.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, μόλις ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις, δήλωσε: «Όλοι για εμένα δουλεύουν».


Σχολιάστε εδώ