Με το ψευδώνυμο Ανδρέας Στίβενσον πήγε ο Παπανδρέου στο νοσοκομείο του Βισμπάντεν!

Αντίθετα, θα συμφωνήσουμε με τον φίλο Θόδωρο Κατσανέβα ότι υπάρχουν πολλά κενά, που επιτρέπουν τη σκέψη ότι κάποιοι, ενώ γνώριζαν τον κίνδυνο που διέτρεχε ο τότε πρωθυπουργός, άφησαν να χαθεί πολύτιμος χρόνος, που αν έμπαινε νωρίτερα ο Ανδρέας σε θεραπευτική αγωγή ίσως να είχε αποφευχθεί το μοιραίο, σίγουρα θα είχε ο Ανδρέας κερδίσει χρόνια ζωής. Τον Ιούνιο του ’87 είχε πεισθεί ο Ανδρέας να υποβληθεί σε ένα πλήρες τσεκ απ. Πράγματι, με την κόρη του Σοφία, που υπεραγαπούσε, έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση για ανάπαυση, ήταν η επίσημη δικαιολογία που είχε δοθεί.

Εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι είχε μεταβεί με απόλυτη μυστικότητα στο Βισμπάντεν, στο εκεί σύγχρονο νοσοκομείο, για γενικές εξετάσεις γιατί αν διέρρεε ότι ο πρωθυπουργός έχει πρόβλημα υγείας θα προκαλείτο αναταραχή, με κίνδυνο να δημιουργηθεί πολιτική κρίση. Ήταν τέτοια η μυστικότητα, που η διεύθυνση του νοσοκομείου δεν γνώριζε τίποτε.

Ο Ανδρέας πήγε ως κοινός θνητός, ως ένας πολίτης που θέλει να υποβληθεί σε τσεκ απ, στα εξωτερικά ιατρεία! Χρησιμοποίησε μάλιστα ψευδώνυμο! Το όνομα… Ανδρέας Στίβενσον.

Εκείνες τις μέρες βρισκόταν στο Βισμπάντεν ο αξέχαστος Αλέκος Φιλιππόπουλος, διευθυντής του «Έθνους» για ένα τσεκ απ.

Τη μέρα που ο Ανδρέας περίμενε στα εξωτερικά ιατρεία στην… ουρά (!), έτυχε να επισκεφθεί τον Βισμπάντεν ο γνωστός καθηγητής Δημήτρης Τσάτσος, ο οποίος και ξαφνικά βλέπει στην ουρά τον πρωθυπουργό!

Μπαίνει στο νοσοκομείο, αναζητά τον διευθυντή τον οποίο και ενημέρωσε ότι έξω στην ουρά είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Τη συνέχεια την αντιλαμβάνεστε. Η ανωνυμία είχε πλέον χαθεί από μια σύμπτωση που δεν μπορούσε να προβλεφθεί.

Οι εξετάσεις ολοκληρώθηκαν, την ιατρική γνωμάτευση πήρε ο προσωπικός γιατρός του πρωθυπουργού, ο κ. Παραράς. Από το Βισμπάντεν ο Ανδρέας επιβιβάσθηκε στο αεροπλάνο της Ολυμπιακής Αεροπορίας, που προσγειώθηκε εκεί για να πάρει τον πρωθυπουργό και το οποίο μετέφερε την ελληνική αποστολή (υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και πολιτικούς συντάκτες) για τη Σύνοδο Κορυφής της τότε ΕΟΚ στο Αννόβερο.

Τότε, στην Αθήνα, βρισκόταν στην κορυφή της επικαιρότητας η υπόθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Αιγαίου που παραχωρούσε την εκμετάλλευση του Αιγαίου στον Κοσκωτά. Υπουργός ήταν ο Πέτρος Βάλβης. Ο πρωθυπουργός είχε ρωτηθεί στο αεροδρόμιο αν θα ζητούσε την παραίτηση του υπουργού και αν θα αποσυρθεί το νομοσχέδιο και απάντησε καταφατικά.

Στις εργασίες της Συνόδου, και ιδιαίτερα στη συνέντευξη που έδωσε ο Ανδρέας στο τέλος, φαινόταν κουρασμένος και κάποια στιγμή έδειχνε ότι κοιμόταν…

Η επιστροφή στην Αθήνα δεν έδειχνε ότι όλα αλλάζουν. Και η αφορμή ήταν όταν διέρρευσε η γνωμάτευση σε πρεσβείες και πολιτικούς, που έλεγε ο Ανδρέας έχει ζωή κατ’ άλλους δύο μήνες και κατ’ άλλους έξι. Αποδείχθηκε ότι στο νοσοκομείο είχε γίνει κάποιο λάθος, αν και τίποτε δεν αποκλείεται, ακόμα και το εσκεμμένο… μια και ο Ανδρέας είχε μπει στο μάτι πολλών.

Εκ των υστέρων μάθαμε ότι ο Παραράς κρατούσε στην τσάντα τα αποτελέσματα των εξετάσεων, αντί να χτυπήσει καμπανάκι και να μπει σε θεραπευτική αγωγή ο Ανδρέας. Η γνωμάτευση μιλούσε για βλάβη στην καρδιά σε ποσοστό 50%! Όταν ο Ανδρέας, μετά την εξέτασή του από τον Δημήτρη Κρεμαστινό στο τέλος Αυγούστου οδηγήθηκε στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο η ζημιά είχε φθάσει στο 80%!

Το γιατί ο κ. Παραράς κράτησε τη γνωμάτευση είναι η μεγάλη απορία. Θυμίζουμε ότι ο γιατρός είχε στενή φιλία με τον Μένιο.

Έτσι έχουν τα πράγματα. Όλα αυτά τα ζήσαμε. Απλώς θα θυμίσουμε ότι ο Ανδρέας στο επίσημο ταξίδι του στο Όσλο και από κει στη Φλωρεντία, όπου ανακηρύχθηκε καθηγητής τού εκεί πανεπιστημίου, είχε σωριασθεί δύο φορές, μία μέσα στα ανάκτορα της Νορβηγίας, την ώρα που πήγαινε να χαιρετίσει τον βασιλιά, και την άλλη μέσα στο ασανσέρ του ξενοδοχείου όπου έμενε στη Φλωρεντία! Τότε επέστρεψε, μόλις τελείωσε η τελετή, στην Αθήνα, ενώ το πρόγραμμα προέβλεπε επίσκεψη στη Ραβέννα. Η δικαιολογία στους πολιτικούς συντάκτες που τον συνόδευαν ήταν ότι είχε δολοφονηθεί ο αρχηγός των Αρμενίων και φοβόντουσαν αντιδράσεις…

Μ.Κ.


Σχολιάστε εδώ