Γέμισαν την Ευρώπη με «Νταχάου»!

Οι δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα ο επίτροπος Ασφάλειας και Δικαιοσύνης, Φράνκο Φρατίνι, αντανακλούν πλήρως την αγανάκτηση που κυριαρχεί στη Δυτική Ευρώπη τις δύο τελευταίες εβδομάδες για τις μεθοδεύσεις των Αμερικάνων. Από το Βερολίνο, συγκεκριμένα, όπου βρισκόταν ο ιταλός επίτροπος, προειδοποίησε πως οι χώρες που θα αποδειχθεί ότι φιλοξενούσαν στο έδαφός τους τα «Νταχάου» της CIA θα στερηθούν το δικαίωμα ψήφου στο Ευρωκοινοβούλιο! Πρόκειται για ένα μέτρο που δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, και τώρα, ακόμη και αυτή η επίκλησή του φανερώνει την έκταση των ανησυχιών που υπάρχουν. Εξ ίσου σοβαρή ήταν και η αντίδραση του βρετανού υπουργού Εξωτερικών, Τζακ Στρο, που εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε επιστολή τη Δευτέρα στην αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, από την οποία ζητούσε εξηγήσεις αρχικά για τον τρόπο με τον οποίο εξασφάλισαν άδειες τα αεροπλάνα της CIA ώστε να σταθμεύσουν σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια, και για το αν υπάρχουν επίσης μυστικές φυλακές της CIA στην Ευρώπη. Οι ΗΠΑ, όπως αναμενόταν, δεν διέψευσαν το γεγονός (και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, αφού πολλές φορές κατά το παρελθόν χαρακτήρισαν αναγκαιότητα την παραβίαση των διεθνών συνθηκών ώστε να είναι νικηφόρος ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας), αλλά ζήτησαν λίγο χρόνο για να απαντήσουν συγκεκριμένα.

Το Πεντάγωνο κατ’ επανάληψη στο παρελθόν έχει αναφέρει ότι από την 11η Σεπτέμβρη του 2001 μέχρι τώρα έχει συλλάβει τον απίστευτο αριθμό των 83.000 ατόμων, ενώ κρατάει σε διάφορες φυλακές ανά τον κόσμο περισσότερους από 14.500 συλληφθέντες. Αναμφισβήτητα, πρόκειται για συλλήψεις και κρατήσεις που είναι αυθαίρετες και χωρίς αποδείξεις για την ενοχή των κρατουμένων, καθώς αν η Ουάσινγκτον είχε στοιχεία για την ανάμειξη των υπόπτων σε τρομοκρατικές ενέργειες θα τους οδηγούσε στη δικαιοσύνη, όπου θα καταδικάζονταν αμέσως.

Στο εσωτερικό των δυτικοευρωπαϊκών χωρών οι αντιδράσεις που καταγράφηκαν ήταν πολύ οξύτερες. Αρχικά, όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις που φάνηκαν από τις αποκαλύψεις να εμπλέκονται δήλωσαν άγνοια. Ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αλεξάντερ Κβασνιέβσκι, δήλωσε ότι «τέτοιες φυλακές δεν υπάρχουν στο έδαφος της Πολωνίας, ούτε υπήρξαν». Αντίστοιχη δήλωση έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας. Άγνοια επίσης δήλωσαν και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που φέρονται να ήξεραν και να διευκόλυναν τις θηριωδίες της κυβέρνησης Μπους, επιτρέποντας στα «Γκουαντανάμο Εξπρές» όπως έχουν χαρακτηριστεί τα συγκεκριμένα αεροπλάνα της CIA, να χρησιμοποιούν ελεύθερα τα αεροδρόμιά τους. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ρεπορτάζ των Νιου Γιορκ Τάιμς, από τον Νοέμβριο του 2001 μέχρι το καλοκαίρι του 2005 έγιναν περίπου 300 τέτοιες πτήσεις από 26 αεροσκάφη της CIA στις ακόλουθες 21 χώρες: Ισλανδία, Ιρλανδία, Αγγλία, Ολλανδία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, Ελβετία, Γερμανία, Κροατία, Τσεχία, Σουηδία, Πολωνία, Εσθονία, Ουγγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ, Τουρκία, Μάλτα, Ελλάδα και Κύπρο. Εντυπωσιάζει αρχικά ότι σε αυτή τη λίστα της ντροπής δεν συμπεριλαμβάνονται μόνο χώρες που είναι μόνιμα προσδεμένες στο άρμα της αμερικανοκρατίας και διακρίνονται για τη ροπή τους στον απολυταρχισμό όπως η Εσθονία, η Πολωνία, η ΠΓΔΜ και η Τσεχία. Εντάσσονται και χώρες που έχουν κρατήσει αποστάσεις από τον αυταρχικό κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση Μπους στο πλαίσιο της αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας, και ανέκαθεν φημίζονταν για το σεβασμό που επιδείκνυαν στη διεθνή νομιμότητα και τις πολιτικές ελευθερίες. Ο λόγος γίνεται για χώρες όπως η Γαλλία, η Σουηδία και η Ελβετία. Σε ορισμένες χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Σουηδία διατάχθηκε έρευνα από τις κυβερνήσεις τους ώστε να διερευνηθεί αν πράγματι στάθμευσε στα αεροδρόμιά τους αεροπλάνο του τρόμου, και σε περίπτωση που αυτό διαπιστωθεί τότε, όπως είπαν, θα αποδοθούν ευθύνες.

Ένοχη σιωπή στην Ελλάδα

Υπάρχουν όμως και άλλες χώρες όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος που επέλεξαν να σιωπήσουν, ομολογώντας μεν την ενοχή τους, αφήνοντας όμως πλήθος αναπάντητων ερωτημάτων για τη νομιμότητα της εμπλοκής τους σε ενέργειες που παραβιάζουν κατάφωρα διεθνείς συνθήκες προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Αντίθετα με τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπαδόπουλου που επέλεξαν τη σιωπή, πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις καταδίκασαν τα αμερικάνικα «Νταχάου» που έχουν φυτρώσει σε όλη τη Γη, ώστε όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία να μεταφέρονται και να βασανίζονται εκεί όπου η νομοθεσία δεν απαγορεύει τα βασανιστήρια. Το υπουργείο Εξωτερικών της Δανίας, για παράδειγμα, ζήτησε από τη CIA να πάψει να χρησιμοποιεί όχι μόνο τα αεροδρόμιά της, αλλά και τον εναέριο χώρο της όταν πραγματοποιεί πτήσεις για «σκοπούς που είναι ασύμβατοι με τις διεθνείς συνθήκες». Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας δήλωσε πως αν επιβεβαιωθεί ότι πράγματι χρησιμοποιήθηκε ισπανικό έδαφος για τη μεταφορά κρατουμένων της CIA, αυτό θα ήταν «πολύ σοβαρή και απαράδεκτη πράξη».

Υψηλότερου επιπέδου έρευνες έχουν ξεκινήσει στην Γερμανία και την Ιταλία -πρέπει να σημειωθεί, δε, ότι ο πρωθυπουργός της τελευταίας είναι από τους σταθερότερους συμμάχους του Μπους στην Ευρώπη. Το αντικείμενο των δικαστικών ερευνών αφορά βεβαιωμένες απαγωγές που έγιναν στις δύο αυτές χώρες από πράκτορες της CIA, που αφού συνέλαβαν τους υπόπτους τους οδήγησαν στη συνέχεια εκτός ευρωπαϊκού εδάφους, όπου κρατούνταν και βασανίζονταν επί μήνες. Στην Ιταλία έχει διαταχθεί η απέλαση των 22 αμερικανών πρακτόρων που συμμετείχαν σε απαγωγές, ενώ στη Γερμανία θεωρείται βέβαιο ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των πρακτόρων της CIA.

Τα αίσχη των Αμερικάνων είναι βέβαιο ότι θα επισκιάσουν την επίσκεψη της αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, στην Ευρώπη που ξεκινάει αύριο, τροφοδοτώντας νέο κύμα αντιαμερικανισμού.

Κράτος «Μεγάλος Αδελφός»

Και στις ΗΠΑ όμως οι αντιδράσεις απέναντι στο εφιαλτικό δίκτυο παρακολουθήσεων που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μπους λαμβάνουν νέες διαστάσεις. Αφορμή είναι η πρόθεση της Ουάσινγκτον να ανανεώσει την ισχύ του τρομονόμου, γνωστού και ως Πάτριοτ Άκτ, που η ισχύς του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Απέναντί τους αυτή τη φορά οι νεοσυντηρητικοί δεν βρήκαν μόνο τις οργανώσεις υπεράσπισης των πολιτικών ελευθεριών, αλλά τον πιο αταλάντευτο σύμμαχο που διαθέτουν – τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις! Πράγματι. Σύμφωνα με ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Γουόλ Στριτ Τζέρναλ της προηγούμενης Δευτέρας, 28 Νοεμβρίου, το αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, η Εθνική Ένωση Βιομηχάνων, και ορισμένες άλλες εθνικής εμβέλειας ενώσεις επιχειρήσεων ζήτησαν να πάψουν να είναι υποχρεωμένες οι εταιρείες μέλη τους να παρέχουν στην Ουάσινγκτον όλα αυτά τα βουνά από χαρτιά που ζητούν συνεχώς. Τα επιχειρήματα που επικαλούνται οι εργοδοτικές ενώσεις δεν αφορούν την παραβίαση της ελευθερίας, αλλά το τεράστιο κόστος που απαιτεί η συμμόρφωση με τις διατάξεις του τρομονόμου και ανέρχεται ακόμη και στο 15% των ετήσιων δαπανών για ορισμένους κλάδους όπως είναι οι τράπεζες, και δευτερευόντως την εχεμύθεια που πρέπει να καλύπτει πολλές, πέρα για πέρα νόμιμες, εμπορικές πράξεις.
Ακόμη και έτσι όμως, μέσα από τις αιτιάσεις τους διακρίνεται ένα πραγματικά αποκρουστικό πέπλο χαφιεδισμού που έχει επικαθίσει σε όλη την Αμερική, παρεισφρέοντας σε κάθε αρμό της, με αποτέλεσμα τα πάντα να είναι γνωστά σε ένα κράτος «Μεγάλο Αδελφό».

Ο αντιδημοκρατικός κατήφορος του Μπους, πάντως, αμφισβητήθηκε και άλλη μια φορά εκ των έσω τις τελευταίες εβδομάδες. Συγκεκριμένα, από τον ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Τζον Μακ Κέιν, που πολέμησε στο Βιετνάμ και είχε πιαστεί αιχμάλωτος από τους Βιετκόνγκ, και τώρα κατέθεσε στη Γερουσία πρόταση να απαγορευτεί η χρήση βασανιστηρίων από τον αμερικάνικο στρατό, συμπεριλαμβανομένης και της CIA. Πρόταση που υιοθετήθηκε από τη Γερουσία με ψήφους 90 υπέρ και 9 κατά, παρά τις επίμονες αντιρρήσεις του αντιπροέδρου Ντικ Τσένι που αντέτεινε ότι έτσι θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα του αμερικάνικου στρατού…


Σχολιάστε εδώ