ο Δαίμονας των δημαρχείων

Είναι βέβαιο ότι κάποιος από την τράπεζα έκανε τη «βρωμοδουλειά». Δεν ξέρω πού βρήκε τόσα λεφτά ο Βασίλης, αλλά η άποψη που έχω εγώ είναι ότι πρόκειται για έναν σοβαρό και έντιμο άνθρωπο. Μου δημιουργεί, πάντως, απορία γιατί ακόμη ο θιγόμενος δεν έχει υποβάλει μήνυση στο υποκατάστημα. Αν κυκλοφορούν τέτοια έγγραφα, φανταστείτε τι άλλο υπάρχει. Πάντως, επειδή το έψαξα λίγο το θέμα, έμαθα ότι το τελευταίο διάστημα ο Βασίλης Ηλιάκης μάζεψε από φίλους του δανεικά χρήματα προκειμένου να αγοράσει ένα σπίτι, γι’ αυτό και ο λογαριασμός του δείχνει συνεχείς καταθέσεις. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι και άφησαν τα υπονοούμενά τους.

Επεισοδιακή ήταν η αναβολή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Μοσχάτου. Οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζήτησαν να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να συζητηθεί η παράνομη, κατά την άποψή τους, είσπραξη τελών ρύπανσης. Το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό. Πολλοί δημότες κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, επειδή δεν πληρώνουν το τέλος ρύπανσης. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι όλα τα τέλη πρέπει να έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, πράγμα που για το συγκεκριμένο δεν γίνεται. Σημασία έχει ότι οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας δεν προσήλθαν και συμβούλιο δεν έγινε. Το Μοσχάτο είναι «πνιγμένο» στις βιοτεχνίες. Είναι βέβαιο συνεπώς ότι κάτι πρέπει να γίνει με την περιβαλλοντική ρύπανση. Φυσικά αυτό το «κάτι» δεν είναι η κατάσχεση της περιουσίας των δημοτών.

Για τα καλά έχει «ανάψει τις μηχανές» ο Δημήτρης Μαραβέλιας σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητά του για τη μάχη των δημοτικών εκλογών στο Χαϊδάρι. Κάθε μέρα κάνει συναντήσεις προκειμένου να δημιουργήσει, όσο μπορεί, ευρύτερα αποδεκτό ψηφοδέλτιο. Ο νυν δήμαρχος Ντηνιακός παραμένει κομματική εγγύηση για την παράταξή του, γεγονός που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να τον αμφισβητεί.

Επίτιμος δημότης του δήμου Αιγάλεω έγινε ο κύπριος αγωνιστής πολιτικός Βάσος Λυσσαρίδης, σε κοινή εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος μαζί με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Όταν το θέμα αυτό τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την ανακήρυξη, όλοι οι σύμβουλοι ήταν σύμφωνοι πλην… ενός! Έπειτα από μια αγόρευση με στόμφο και ύφος χιλίων καρδιναλίων, ο «αντιφρονών» δημοτικός σύμβουλος, που θέλει να γίνει δήμαρχος, είπε ότι αυτή «η εκδήλωση κρύβει σκοπιμότητες!». Τι σκοπιμότητες, βρε παλικάρι μου, ανακάλυψες πάλι; Όταν τιμάς ήρωες, δεν υπηρετείς σκοπιμότητες. Υπηρετείς το καθήκον σου. Είναι κρίμα να θυσιάζονται τα πάντα στον βωμό της αντιπολιτευτικότητας.

Οκτώ εκατομμύρια ευρώ θα στοιχίσει τελικά η απαλλοτρίωση των χώρων του πρώην λατομείου στον Κορυδαλλό, προκειμένου να μπορέσει η διοίκηση του δήμου να φτιάξει το αθλητικό κέντρο που έχει σχεδιάσει, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να υλοποιήσει. Πριν από λίγες μέρες ο δήμαρχος της πόλης Στέφανος Χρήστου κατάφερε να εξασφαλίσει αρκετά χρήματα, που δόθηκαν στους ιδιοκτήτες, γεγονός που επιτρέπει πλέον στη διοίκηση του δήμου να είναι κοντά στην επίτευξη των σχεδιασμών της. Μιλάμε για μια έκταση 150 στρεμμάτων. Το τι προβλέπει ο σχεδιασμός δεν περιγράφεται. Αν όλα πάνε σύμφωνα με τη μακέτα, ίσως γίνει το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο που υπάρχει στην Αττική.

Τους έχουν μουρλάνει στους ελέγχους οι νομάρχες Σγουρός και Μίχας. Οι επιτήδειοι που μέχρι σήμερα αλώνιζαν, ειδικότερα με τις «περίεργες» εισαγωγές ακατάλληλων προϊόντων, έχουν χάσει τον ύπνο τους. Οι αρχιτοπάρχες Πειραιά και Αθηνών έχουν καταφέρει το ακατόρθωτο. Πηγαίνουν ξημερώματα οι ίδιοι επιτόπου με τα συνεργεία της νομαρχίας, όπου μπορείτε να φανταστείτε. Αποθήκες, σφαγεία, βιομηχανίες, εργοστάσια. Έχουν χάσει τον ύπνο τους οι βολεψάκηδες του παρελθόντος. Φυσικά την αϋπνία τους απέκτησαν και αρμόδιοι υπάλληλοι που αρκετοί εξ αυτών κατά τη διάρκεια των ελέγχων… έπιναν καφεδάκι με τους ελεγχόμενους. Τέρμα αυτά.

Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Σε κάθε συνέδριο της ΚΕΔΚΕ, όπου μαζεύονται άπαντες, τοπάρχες, ανθυτοπάρχες, βουλευτές, υπουργοί και όλος ο καλός κόσμος, οι φωτογράφοι είναι πάντα παρόντες, γιατί ξέρουν ότι θα βγάλουν το μεροκάματό τους με το παραπάνω. Ο κάθε πονεμένος τρέχει δίπλα στον επώνυμο πολιτικό για να βγάλει μερικές φωτογραφίες και μετά γυρίζει δεξιά και αριστερά για να διαφημίσει τις υψηλές γνωριμίες του. «Κοίτα με πόσους είχα συνομιλίες για το χρίσμα!». Αυτή είναι η επόμενη πρότασή τους. Με μερικούς είναι πράγματι να γελάς. Με κάποιους άλλους, όμως, τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, αφού μετά «πουλάνε» παραγοντιλίκι με το… αζημίωτο σε άλλους ταλαίπωρους και φιλόδοξους που θέλουν να σώσουν την πόλη τους. Θέλετε ονόματα;

Φίρμα έγινε ο Χιωτάκης στην Κηφισιά με τη συμμετοχή του στη «Ζούγκλα» του φίλτατου Μάκη. Ένα απευθείας εργάκι έδωσε ο άνθρωπος και έγινε ολόκληρο θέμα. Σιγά τώρα. Εδώ έβγαλε λεύκωμα ο δήμος, πληρώνοντας 80.000 ευρώ, για να διαφημίσει τα πεύκα και τις παλιές οικογένειες της πόλης. Μια και ο λόγος για την αρχοντούπολη, να σας πω και για τα εκλογικά. Το ΠΑΣΟΚ καταλήγει στην υποψηφιότητα του Πάνου Μπόζου, ενώ ακούστηκε και το όνομα του πολιτικού μηχανικού Νίκου Παναγιώτου που είχε εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος με τη ΝΔ. Ο Βασίλης Βάρσος, ο πρώην δήμαρχος, τελικά θα είναι αντάρτης «γαλάζιος» υποψήφιος. Πριν από λίγες μέρες έκανε και τα εγκαίνια του εκλογικού του κέντρου. Όσον αφορά τον Συνασπισμό και το ΚΚΕ, θα έχουν δικούς τους υποψήφιους που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Η χαρά της διαπλοκής είναι η βροχούλα που πέφτει στην Αθήνα. Τρίβουν τα χέρια τους οι… αρχιδιαπλεκομενομιζαδόροι τοπάρχες και εργολάβοι. Οι απευθείας αναθέσεις για καθαρισμούς ρεμάτων «πάνε σύννεφο». Η κονόμα είναι καλή. Λόγω του επείγοντος τα κονδύλια ψηφίζονται σε μια στιγμή. Τον νου σας, συντρόφια.

Το στρατόπεδο Λάμπρου στην Κάντζα Παλλήνης είναι ένας από τους ελάχιστους χώρους πρασίνου που έχουν απομείνει στην περιοχή. Η έκταση αυτή ανήκει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η διοίκηση του δήμου από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τις τύχες της πόλης είχε ζητήσει από τον αρμόδιο υπουργό να παραχωρηθεί προς όφελος των δημοτών. Ξαφνικά, λοιπόν, το υπουργείο ενημέρωσε την πολεοδομία της περιοχής ότι εκεί θα ανεγερθούν διαμερίσματα για τη φιλοξενία αξιωματικών. Στον δήμο χτύπησε συναγερμός. Σε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που έγινε τις προηγούμενες μέρες αποφασίσθηκε κάθε μορφής κινητοποίηση προκειμένου να αποφευχθεί η κατασκευή των διαμερισμάτων. Η αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου γέμισε από κόσμο που φυσικά αντιδρούσε σε οποιαδήποτε προσπάθεια τσιμεντοποίησης. Δήμαρχε, τρέχα παντού. Κάνε παραστάσεις. Ξεσήκωσε τον κόσμο. Κλείσε τους δρόμους. Αν μπορείς, προκάλεσε σεισμό. Μόνο έτσι θα μπορέσεις να καταφέρεις κάτι. Εγώ είμαι δίπλα σου.

Ολοκληρώθηκε επιτέλους το αποχετευτικό έργο στον δήμο Μαρκόπουλου. Δύο εκατομμύρια ευρώ στοίχισε όλο το έργο. Ένα σύγχρονο δίκτυο θα δώσει επιτέλους ανάσα στους κατοίκους της περιοχής. Βέβαια στην ευρύτερη περιοχή το πρόβλημα παραμένει πολύ έντονο. Από το συνολικό κόστος του έργου ο δήμος έβαλε από τα ταμεία του περίπου 650.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα ήταν από κοινοτικά κονδύλια που δόθηκαν από τη νομαρχία και την περιφέρεια.

Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων για την υποτυπώδη λειτουργία του Κέντρου Υγείας στα Σπάτα συνεχίζονται. Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τούντας έστειλε επιστολή στο υπουργείο Υγείας, στην οποία είναι αρκετά καυστικός σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει η μονάδα υγείας στην περιοχή. «Αν έχουμε γνωστή την καθαρίστρια, μπορεί να καταφέρουμε να πάρουμε σειρά για εξετάσεις», λέει ο Τούντας. Γιάννη, για τράβα μέχρι τον Νικήτα. Μήπως ο άνθρωπος δεν ξέρει τι συμβαίνει. Μη χάνεις άλλο χρόνο με παρατρεχάμενους.

Εγώ τα έχω γράψει πολλές φορές. Η λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου στον δήμο Βουλιαγμένης διεκδικεί μια σελίδα στο οπισθόφυλλο του βιβλίου Γκίνες. Ο πρόεδρος κάνει ό,τι θέλει. Δίνει τον λόγο όπου θέλει και σταματάει τη συζήτηση κάθε θέματος όποτε θέλει. Αυτή τη φορά δεν τα λέω εγώ. Έστειλε μια επιστολή ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ελευθερίου που όχι μόνο επιβεβαιώνει τις δικές μου παρατηρήσεις, αλλά προσθέτει κι άλλες. Αγαπημένοι μου φίλοι, αυτά συμβαίνουν όταν κάποιοι θεωρούν δεδομένη την… αυτοκρατορία τους. Αν αυτό δεν αλλάξει, τότε άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Τώρα που το θυμήθηκα, αυτές οι ρημάδες οι παράνομες καντίνες στην παραλία του Καβουριού πότε θα αποκτήσουν τουαλέτα; Μάχη γίνεται κάθε καλοκαίρι ποιος θα προλάβει χοντρόκορμο δέντρο. Ντροπή πια.

Ο Άγγελος Αποστολάτος όταν ήταν δήμαρχος Βούλας, πριν από αρκετά χρόνια, είναι αλήθεια ότι είχε κάνει σοβαρό έργο στην πόλη. Αποφάσισε να ασχοληθεί με την κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά δεν τα κατάφερε. Τώρα σήκωσε ξανά τη σημαία της διεκδίκησης της δημαρχιακής εξουσίας. Την προηγούμενη Κυριακή μάζεψε φίλους και γνωστούς σε ένα ξενοδοχείο της περιοχής και επανέλαβε ότι «δεν θα κάνει πίσω», όσο και αν πιέζεται από τη Ρηγίλλης, προκειμένου να μη διασπαστεί το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο. Ο φίλτατος Άγγελος ξέρει πολύ καλά τη δυσαρέσκεια που έχει συγκεντρώσει ο νυν τοπάρχης Μάντεσης και ελπίζει σε πολλά κομματικά οφέλη. Για να δούμε.

Το γεγονός ήταν απαράδεκτο. Κάποιοι εγκάθετοι υποστηρικτές του δημάρχου Νίκαιας, Στέλιου Μπενετάτου, αποδοκίμαζαν με απαράδεκτο τρόπο οποιονδήποτε σύμβουλο προσπαθούσε να μιλήσει και είχε άποψη αντίθετη από αυτήν του δημάρχου. Αναφέρομαι στον απολογισμό που έκανε ο δήμαρχος στην αίθουσα εκδηλώσεων για τα πεπραγμένα της προηγούμενης χρονιάς. Βέβαια ο δήμαρχος αρκετές φορές ήταν επικριτικός απέναντι στους εγκάθετους ταραξίες, αλλά η «δουλειά» γινόταν. Δεν ξέρω εάν τελικά ο δήμαρχος έχει ουσιαστική ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε, αλλά σίγουρα αυτό που έγινε δεν ήταν λογοδοσία πεπραγμένων. Σκληροπυρηνική κομματική συγκέντρωση ήταν.

Έπιασε τόπο το σχόλιό μας την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με την παράνομη λειτουργία του κυριακάτικου παζαριού στον Ασπρόπυργο. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε, έπειτα και από τις διαμαρτυρίες των εμποροβιοτεχνών της περιοχής, να μη δώσει άδεια παράτασης στο παζάρι. Μπράβο, δήμαρχε. Ακουγόντουσαν πολλά που σε εξέθεταν.

Οι συμμαχίες πάνε κι έρχονται εν όψει εκλογών στον δήμο Ν. Ηρακλείου. Οι δημοτικοί σύμβουλοι που έχουν αποχωρήσει από την παράταξη Μαστοράκου «πουλάνε» τις ψήφους τους έναντι καλών συμφωνιών. Το τι ακούγεται δεν περιγράφεται.

Διαβάζω διάφορα δημοσιεύματα που γράφουν ότι ο τοπάρχης Αμαρουσίου, φίλτατος Τζανίκος, έχει αποφασίσει να μην είναι ξανά υποψήφιος. Αναγκάζομαι, λοιπόν, επειδή θέλω να έχετε άριστη πληροφόρηση, να επανέλθω επ’ αυτού. Κατ’ αρχάς ο Τζανίκος δεν είναι δήμαρχος. Είναι «φαινόμενο» για την αυτοδιοίκηση. Το Μαρούσι ίσως είναι ο μόνος δήμος που είναι γνωστός εκτός Ελλάδας, λόγω της 16χρονης δραστηριότητάς του από τη θέση του πρώτου πολίτη. Αν θα είναι ξανά υποψήφιος δεν μ’ ενδιαφέρει, αλλά είναι βέβαιο ότι η δική του «γραμμή» θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο για το ποιος θα είναι ο επόμενος δήμαρχος. Αυτό αφορά και τη ΝΔ. Εκεί, βέβαια, έχουν πάρει χαμπάρι ότι η προηγούμενη επιλογή τους δεν τραβάει πια και προσπαθούν να βρουν ένα πρόσωπο που θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό και από διαφορετικές παρατάξεις. Το όνομα του γιατρού Γιώργου Πατούλη μαζί με εκείνο του πρώην βουλευτή Παπαδημητρίου απασχολούν έντονα τους επιτελάρχες της Ρηγίλλης. Αυτά για να ξέρετε.

Έξι έχουν μαζευτεί οι υποψήφιοι για το χρίσμα του δημάρχου στο Μενίδι που ζητούν το «πράσινο» φως από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι Μ. Τζαφέρος, Καίτη Παπανίκα, Κούλης Μουστακάτος, Σπύρος Βρεττός, Γιάννης Κασσαβός και Τάκης Παπανίκας. Φυσικά κάθε φιλοδοξία είναι σεβαστή και θεμιτή. Γι’ αυτό είμαι εγώ εδώ, για να τις καταγράφω.

Πρόβλημα για τον κ. Τρίγκα στους Αγίους Αναργύρους προκαλεί η παρουσία του κ. Γιάτσιου αφού είναι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, αλλά ταυτόχρονα είναι τοποθετημένος και πρόεδρος σε νοσοκομείο της Θράκης. Η δυσλειτουργία του δημοτικού συμβουλίου είναι εμφανής, διότι ο κ. Γιάτσιος και «αδιάβαστος» είναι σε πολλά θέματα, αλλά και οι συνεδριάσεις γίνονται όποτε δεήσει ο… Προφήτης Ηλίας.Έτσι, λοιπόν, σεμνά και ταπεινά ο νεαρός πρόεδρος «τσιμπάει» τους δύο μισθούς με συνέπεια να εκθέτει όχι μόνο την παράταξή του αλλά και τους κομματικούς «πάτρωνες» που τον επέβαλαν στους Αγίους Αναργύρους.

Τη δεύτερη συνέλευση για τις διαδικασίες υποψηφιότητας δημάρχων πραγματοποίησε την περασμένη Δευτέρα η Δημοτική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ Αργυρούπολης. Μετά από άψογες διαδικασίες, ευρύ δημοκρατικό διάλογο, με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή και στις δύο συνελεύσεις, τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες από τη σχετική εγκύκλιο του ΠΑΣΟΚ διαδικασίες, οι οποίες ανέδειξαν ως μοναδικό υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ στην Αργυρούπολη τον Δ. Ευσταθιάδη. Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Τσαρπαλής απέφυγε να θέσει υποψηφιότητα, δηλώνοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ και θα συνεχίσει να πορεύεται ως ανεξάρτητος.

…Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Σας ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια, αλλά προπαντός για τις πληροφορίες που μου δίνετε. Μαζί γράφουμε το «ΠΑΡΟΝ» κάθε Κυριακή.


Σχολιάστε εδώ