XΡΗΜΑτιστήριο

Την προηγούμενη Δευτέρα η Σοφοκλέους κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί, με αποτέλεσμα ο γενικός δείκτης τιμών να κλείσει στις 3.482,08 μονάδες, παρουσιάζοντας πτώση 0,77%, ενώ η αξία των συναλλαγών κυμάνθηκε στα 172 εκατομμύρια ευρώ. Την επομένη επικράτησαν ανοδικές τάσεις, καθώς εν μέσω θετικού κλίματος στην Ευρώπη ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,65%, στις 3.504,86 μονάδες. O FTSE/ASE 20 ενισχύθηκε κατά 0,51%, ο FTSE/ASE Mid 40 σημείωσε άνοδο 0,15% και ο FTSE/ASE Small Cap 80 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,45%. Ακολούθησε μία ακόμη συνεδρίαση, κατά την οποία επικράτησαν πτωτικές τάσεις, με το ενδιαφέρον -μετά και την υποβάθμιση των επενδυτικών συστάσεων της Deutsche Bank- να επικεντρώνεται στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία «έκανε βουτιά» 5,53%, στα 17,42 ευρώ. Ο γενικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,38%, στις 3.491,56 μονάδες, όταν από το σύνολο των μετοχών 87 ενισχύθηκαν, 183 υποχώρησαν και 126 παρέμειναν αμετάβλητες.

Ο κ. Σταύρου, ορκωτός και μάρτυρας στην υπόθεση της ΔΕΚΑ, για την οποία κατέθεσε ότι «…δεν βρήκαμε καμία ένδειξη προσυνεννόησης… κάναμε έλεγχο κάθε μέρα και δεν υπήρξε κάποιο στοιχείο…», είναι άραγε το ίδιο πρόσωπο με τον συνονόματο ελεγκτή της Κεφαλαιαγοράς και μάρτυρα στην υπόθεση των χρηματιστηριακών συναλλαγών τού πρώην διοικητή της Αγροτικής Π. Λάμπρου, για την οποία κατέθεσε ότι «…από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας περί κεφαλαιαγοράς…»; Βρε, κάτι συμπτώσεις.

Ασάφειες, αδικίες και ερωτηματικά ανακύπτουν από την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2006! Ποια είναι τα μη τακτικά έσοδα ύψους 1,1 δισ. ευρώ; Γιατί χρησιμοποιήθηκαν εκ νέου χρηματοοικονομικά εργαλεία μόχλευσης; Ποιες θα είναι οι νέες αυξήσεις στους έμμεσους φόρους που επιβαρύνουν τα ποτά και τα τσιγάρα, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης Πετρελαίου, τη φορολογία ακινήτων και εισοδημάτων; Όλα αυτά όταν ο δημόσιος δανεισμός θα φτάσει τα 40 δισ. ευρώ, ενώ τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων θα διανεμηθούν τόσο για τη μείωση του χρέους όσο και για άλλες υποχρεώσεις.

Αληθεύουν οι πληροφορίες που θέλουν τον κ. Κουμεντάκη και την κ. Μπουρμπούλια να προσπαθούν από κοινού και με κάθε μέσο και τρόπο να κατευθύνουν τις μαρτυρίες μεγαλοστελεχών της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ κατά συγκεκριμένων προσώπων; Αναφερόμαστε στην υπόθεση των Αθηναϊκών Συμμετοχών.

Αν ο κ. Βουρλούμης δεν είχε ζητήσει κρατική ενίσχυση για την εθελουσία του ΟΤΕ, μπορεί και να μιλούσαμε για απαράδεκτες κυβερνητικές παρεμβάσεις σε μια εισηγμένη ΑΕ, τώρα όμως; Και όλα αυτά όταν για μια ακόμη χρονιά δεν θα διανεμηθεί μέρισμα… Μάνατζερ να σου πετύχουν.

Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου λόγω μη πραγματοποίησης της αποφασισμένης αύξησης; Σαν πολύ περίεργα δεν μας τα λένε εκεί στη Φάνκο; Πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε την προώθηση προγράμματος χρηματοδοτικής υποστήριξης!

Αν είναι δυνατόν! Οι δικηγόροι επιμένουν και ζητούν να εξαιρεθούν από τη διάταξη του νομοσχεδίου για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που τους καθιστά υπόχρεους σε αναφορές ύποπτων συναλλαγών.

Μόνο χριστουγεννιάτικο δώρο προς τους δανειολήπτες δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει άμεσα τα επιτόκια! Για τον έλεγχο του πληθωρισμού, γι’ αυτόν γίνονται όλα, σύμφωνα με τον κ. Τρισέ!

Ελπίζουμε σε έναν ήπιο χειμώνα, μήπως και σωθούμε από τις υψηλές τιμές του «μαύρου χρυσού»! Πάντως, μετά την πτώση της θερμοκρασίας στις ΗΠΑ και παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του ΟΠΕΚ, οι τιμές ανέκαμψαν από τα χαμηλά πενταμήνου. Είναι δε γεγονός ότι στις αυξήσεις αυτές οφείλεται και η επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στη χώρα μας.

Οι περισσότερες εισηγμένες οι οποίες έχουν ως βασικούς μετόχους τραπεζικά ιδρύματα μελετούν την επιστροφή κεφαλαίου. Γιατί άραγε; Μεταξύ αυτών και η ΕΧΑΕ!

Γιατί οι μεταβιβάσεις μεγάλων μετοχικών πακέτων εισηγμένων εταιρειών να μην έχουν κανέναν περιορισμό στην τιμή; Για τα μικρά, πάντως, πακέτα ισχύουν τα ίδια!

Καλά, πού ήταν τόσο καιρό το Ελεγκτικό Συνέδριο; Πρώτη φορά μαθαίνει σχετικά με τις πρακτικές σύστασης λογαριασμών εκτός προϋπολογισμού; Δεν έχει ξανακούσει για τις αποκλίσεις βεβαιωθέντων και εισπραχθέντων εσόδων; Κάλλιο αργά παρά ποτέ!

Δυσμενείς προμηνύονται οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, καθώς οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων τους μιλούν για σημαντική μείωση μεγεθών με ταυτόχρονη άνοδο των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Για τις αυξήσεις είναι βέβαιοι, τους απασχολεί μόνο ο τρόπος που θα τις παρουσιάσουν! Ο λόγος για τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. Και κάτι ακόμα, πόσα χρήματα λαμβάνει ο κ. Μέργος ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου; Όσα και ο προκάτοχός του κ. Μωυσής; Μπα, δεν νομίζουμε!

Aπό το κτηματολόγιο στο περιουσιολόγιο, από εκεί στο ηλεκτρονικό φορολογικό φακέλωμα και να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η παρακολούθηση των προσωπικών μας δεδομένων.

«…Η προμήθεια που χρεώνεται είναι μικρότερη ή και μηδενική…»! Άλλη μια εσκεμμένη ασάφεια από την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τις πάγιες εντολές εξόφλησης λογαριασμών.

Γιατί η Ένωση Αναλογιστών Ελλάδος ένιωσε την ανάγκη να προβεί σε ανακοινώσεις σχετικά με το έργο και την αξιοπιστία των μελών της;

Δεν τους φτάνουν οι προμήθειες που λαμβάνουν, θέλουν να αποφασίζουν και για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν από το ελληνικό Δημόσιο. Μήπως να τους χρίσουμε και υπουργούς Οικονομίας; Ο λόγος για τις επενδυτικές τράπεζες που δραστηριοποιούνται ενεργά στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του «Τειρεσία», στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου η αξία των απλήρωτων επιταγών και ακάλυπτων συναλλαγματικών ξεπέρασε τα 1,386 δισ. ευρώ, όταν στο σύνολο του περασμένου έτους άγγιξε τα 1,193 δισ. ευρώ! Κατά τα άλλα, όλα καλά για την κυβέρνηση.

Λέτε να υπάρχουν εισηγμένες επιχειρήσεις που, αν και πληρούν τα κριτήρια εισαγωγής στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, να θελήσουν τελικά να τοποθετηθούν στη μεσαία;

Τα απογοητευτικά αποτελέσματα της Adecco υποχρέωσαν τον διευθύνοντα σύμβουλό της σε παραίτηση. Εδώ, στη χώρα μας, τα αντίστοιχα στελέχη όσο πιο δυσμενή οικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν τόσο πιο πολύ εδραιώνονται στη θέση τους.

Λέτε να επιζητούν εκ νέου και μάλιστα εκβιαστικά την επιστροφή των μικροεπενδυτών στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση; Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσουμε την τοποθέτηση της μεσαίας μαζί με τη μικρή;

Όταν, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η μέση μηνιαία καταναλωτική δαπάνη των ελληνικών νοικοκυριών ανέρχεται στα 1.792,28 ευρώ, τότε πώς να μην υπάρχουν συμπολίτες μας που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας;

Μετά το ΙΚΑ σειρά παίρνει το ΤΕΒΕ για να ρυθμίσει τις οφειλές των ασφαλισμένων του, κυρίως αυτών που δεν πληρώνουν τις ρυθμίσεις τους! Αν δεν έχεις να ζήσεις, λες να σε νοιάζει πού χρωστάς;

Κάτι δεν μας αρέσει στη συλλογή και ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών μεταξύ κρατών-μελών σχετικά με τους τόκους των καταθέσεων.

Το θέμα δεν είναι να ξεκινάς κάτι γενικά και αόριστα, αλλά να μπορείς να το τελειώνεις με στοιχεία και μαρτυρίες. Ο λόγος για τη νέα αυτεπάγγελτη δικαστική έρευνα σχετικά με τη συμφωνία συμμετοχής της Gredit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής! Καλά, ο κ. Προβόπουλος πού ήταν τόσο καιρό; Δεν γνώριζε τίποτε επί του θέματος; Έπρεπε να παρέμβει από μόνη της η Δικαιοσύνη; Πάντως, αν και καθυστερημένα, ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι ο όρος επαναγοράς των μετοχών στην τιμή του 2000 δεν είναι σύμφωνος με την ελληνική νομοθεσία!

Για ποιον λόγο μια ΑΕ επιθυμεί, με ανακοίνωσή της στον Τύπο, να ευχαριστήσει μια ασφαλιστική εταιρεία για έγκαιρη αποζημίωση; Δεν είναι αυτονόητο ή μήπως κρύβεται από πίσω διαφήμιση;


Σχολιάστε εδώ