Τα «λαμπρά» κόλπα του Λάμπρου

Αρνούνται ακόμη και σήμερα κατηγορηματικά ότι ήταν εκείνοι που έσπρωχναν τον κόσμο να παίξει στο Χρηματιστήριο, με την παρότρυνση για εύκολο κέρδος, ενώ ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στο βιβλίο του περίπου λέει στον κοσμάκη που τους πίστεψε και έχασε «ας πρόσεχε», γιατί δεν ήξερε να παίζει, ενώ στα αυτιά του ίδιου κόσμου ακόμη ηχούν τα βαρύγδουπα «πάμε για 7.000 μονάδες» ή τα δήθεν βαρυσήμαντα άρθρα περί του «κόμματος του χρηματιστηρίου»… Ξέρει όμως και τα παιχνίδια που παίχθηκαν, αλλά και τα «λαμπρά» κόλπα του κ. Λάμπρου που τότε πρωτοστατούσε.

Το «ΠΑΡΟΝ» αποκαλύπτει σήμερα ένα έγγραφο-σοκ που είναι το πρακτικό από μια συνεδρίαση της επενδυτικής επιτροπής της Αγροτικής Τράπεζας, στην οποία συμμετείχαν όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας καθώς και ο τότε διοικητής της, Πέτρος Λάμπρου, από το οποίο αποδεικνύεται ότι παραμονές των Χριστουγέννων του 1999, όταν η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου είχε αρχίσει, έπαιρναν αποφάσεις με βάση την εκτίμηση -αυτά έλεγαν και τα πίστευε ο κόσμος- ότι «μετά από 4 μήνες, τον Απρίλιο του 2000 -δηλαδή ακριβώς τότε που έγιναν οι βουλευτικές εκλογές!- ο δείκτης θα φθάσει τις 7.000 μονάδες», ότι «δεν πρόκειται να πέσει κάτω από τις 4.700» και μάλιστα προγραμμάτιζαν παρέμβαση στο Χρηματιστήριο με στόχο τις πέντε τελευταίες μέρες του χρόνου (1999) η Αγροτική, που ως γνωστόν έκανε παιγνίδι για λογαριασμό της τότε κυβέρνησης στο Χρηματιστήριο, να καταγράψει υπεραξίες για το χαρτοφυλάκιό της τουλάχιστον 259 δισ. δραχμές, τη στιγμή που οι εγκλωβισμένοι έχαναν τα λεφτά!

Μέσα από το πρακτικό αυτό -ιδιαίτερα για όσους ξέρουν να διαβάζουν- φαίνεται ξεκάθαρα πως οι «μακρυχέρηδες» της ΑΤΕ τζόγαραν τα χρήματα των αγροτών, καλλιεργούσαν ως άλλα «παπαγαλάκια» την αισιοδοξία, όταν το Χρηματιστήριο βούλιαζε και οι «εγκλωβισμένοι» έψαχναν για σανίδα σωτηρίας, και διαφήμιζαν ουσιαστικά το «κόμμα του Χρηματιστηρίου»…

Η 4η, λοιπόν, συνεδρίαση της επενδυτικής επιτροπής της Αγροτικής πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του ΔΣ της Τράπεζας την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 1999 και ώρα 9:15 με παρόντα όλα τα μέλη της… Παρών ο πρωτομάστορας του όλου εγχειρήματος, ο τότε διοικητής του ομίλου της Αγροτικής Πέτρος Λάμπρου, που έκανε όλο το παιγνίδι των διορθωτικών κινήσεων του Χρηματιστήριου για λογαριασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και σήμερα έχει ανοιχτές υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη.

Ακολουθεί από κοντά ο ειδικός με την πολυετή χρηματιστηριακή πείρα κ. Μιχάλης Βόττας, ο οποίος μοσχοπούλησε-φόρτωσε την πρώην εταιρεία του Vottas International, και νυν Αγροτική Asset-Χρηματιστηριακή, στον όμιλο που διοικούσε ο κ. Λάμπρου, ενώ κατά τη θητεία του στην Αγροτική ΑΧΕΠΕΥ έφερε μαζί του τον φίλο, πρώην συνεργάτη και ερωτικό σύντροφο της Μπουρμπούλια, κ. Σ. Κουμεντάκη!, ο οποίος κλήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση.

Από κοντά ο αρμόδιος υποδιοικητής και υπεύθυνος της Αγροτικής ΑΧΕΠΕΥ, αντιπρόεδρος της επενδυτικής επιτροπής Χ. Καζαντής, του οποίου το όνομα έχει εμπλακεί τόσο στην υπόθεση της Ζangas όσο και στην υπόθεση Αλαμανή.

Παρών και ο προϊσταμένος της τότε υποδιεύθυνσης θυγατρικών εταιρειών του ομίλου της Αγροτικής κ. Κέζος, καθώς και τα μέλη της επιτροπής που υπογράφουν το πρακτικό Νίκος Λεβέντης, Δήμητρα Αλειφέρη, Θανάσης Αλμπάνης…

Ενώ, λοιπόν, η κατρακύλα του Χρηματιστηρίου έχει αρχίσει από τον Σεπτέμβριο και ο κοσμάκης έχει αρχίσει να εγκλωβίζεται, λειτουργούν μέσα σε ένα κλίμα που κάθε άλλο παρά εκφράζει την πραγματικότητα, την οποία όφειλαν να γνωρίζουν ως υψηλόβαθμα στελέχη μιας μεγάλης τράπεζας…

Όλοι αυτοί, λοιπόν, υπέγραψαν το πρακτικό και παρέστησαν στη συνεδρίαση, όπου διετύπωσαν εκτιμήσεις που ουσιαστικά απηχούσαν τις κυβερνητικές απόψεις.

Στο πρακτικό αναφέρεται κατά λέξη ότι:

  • «Το Χρηματιστήριο πλησιάζει στον πάτο του κύκλου αυτού, που προσδιορίσθηκε στις 4.700 μονάδες…», καθώς και ότι
  • «…Κατά τον Απρίλιο του 2000 ο δείκτης αναμένεται ότι θα κυμαίνεται στην περιοχή των 7.000 μονάδων…»!

Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι καταγράφουν σε άλλο σημείο και τα προβλήματα που υπάρχουν… Σημειώνουν δηλαδή ότι οι αιτίες του φαινομένου (που εννοούν την πτώση) είναι:

  • «Η έλλειψη ρευστότητας, σε συνδυασμό σε κάποιο βαθμό με την μη προώθηση των δανείων για αγορά μετοχών
  • Οι αλλεπάλληλες εισαγωγές νέων εταιρειών στο ΧΑΑ
  • Η διστακτικότητα εισόδου στο ΧΑΑ ξένων θεσμικών επενδυτών
  • Το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία έχουν εξαντλήσει τα πλαφόν των επενδύσεών τους σε μετοχές, και
  • Η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ, που έχει χαρακτηριστεί σημαία της ελληνικής χρηματαγοράς».

Έχει πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι στη συνεδρίαση αυτή αποφασίζονται κάποιες κινήσεις μέχρι τέλος του έτους (1999) με δεδομένο, όπως ομολογείται στα πρακτικά, «την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση της επιτροπής αυτής». Και οι κινήσεις αυτές δεν είναι άλλες από την προσπάθεια της τράπεζας τις τελευταίες πέντε μέρες του έτους να καταγράψει υπεραξίες 259 δισ. δραχμών (!), τόσο σε πωλήσεις πακέτων μετοχών όσο και σε αναπροσαρμογή του κόστους κτήσης των μετοχών του επενδυτικού χαρτοφυλακίου… Να μαζέψει δηλαδή όλο το χρήμα από τους απελπισμένους και εγκλωβισμένους.

Στο πρακτικό σημειώνεται επί λέξει ότι:

«Με δοσμένες τις πρόσφατες εξελίξεις στην πορεία του ΧΑΑ και την αντικειμενική αδυναμία επίτευξης των στόχων που είχαν τεθεί σε προηγούμενη συνεδρίαση της Επενδυτικής Επιτροπής, στόχος μας πλέον κατά τις πέντε (5) τελευταίες εργάσιμες ημέρες του έτους είναι να καταγράψουμε υπεραξίες τουλάχιστον 259 δισ. δρχ. τόσο με πωλήσεις πακέτων μετοχών όσο και με συντηρητικές κινήσεις αναπροσαρμογής του μέσου κόστους κτήσης των μετοχών του επενδυτικού χαρτοφυλακίου που διαθέτει η τράπεζα».

Όταν λοιπόν οι προβλέψεις μιας επενδυτικής επιτροπής κρατικά εποπτευόμενου ιδρύματος, εναρμονίζονται πλήρως με τις τότε κυβερνητικές εκτιμήσεις και επιθυμίες για την πορεία του γενικού δείκτη τιμών του ΧΑ στις 7.000 μονάδες, τότε γιατί αρνούνται κάποιοι τις μεγάλες ευθύνες που έχουν στο θέμα του χρηματιστηριακού σκανδάλου, τον εγκλωβισμό του κόσμου, και τόσο χαμένο χρήμα; Γιατί αρνούνται τα «λαμπρά» κόλπα του Λάμπρου;


Σχολιάστε εδώ