Τυφλοί… ταξιτζήδες «έτρεχαν» με 400…

Τυφλοί… οδηγοί.

Ειδικά για το νησί των σφουγγαράδων, τα συμπεράσματα που εξάγουν οι επιθεωρητές μετά από λεπτομερή έλεγχο των διαδικασιών χορήγησης των επιδομάτων τυφλότητας είναι ενδεικτικά της τραγικής και, σε ορισμένες περιπτώσεις, κωμικοτραγικής λειτουργίας υπηρεσιών του δημόσιου τομέα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των επιθεωρητών:

-Χορηγούνταν ιατρικές γνωματεύσεις και εδίδοντο επιδόματα τυφλότητας σε άτομα που είναι επαγγελματίες οδηγοί ταξί, οδηγοί διτρόχων, γεγονότα που χαρακτηρίζονται (επιεικώς, κατά τη γνώμη μας) απαράδεκτα.

-Όλες οι γνωματεύσεις έχουν δοθεί από δύο ιδιώτες οφθαλμίατρους της Καλύμνου, τους κυρίους Μονοκάνδηλο Αντώνιο και Πατέλη Σκεύο, τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία απαιτεί γνωμοδότηση κρατικού γιατρού.

Ενδεικτικό της ελαφρότητας με την οποία χορηγούνταν τα πιστοποιητικά είναι το ότι ο ένας εκ των δύο γιατρών, ο κ. Μονοκάνδηλος, έχει δηλώσει, και μάλιστα εγγράφως, ότι χορήγησε ιατρικές γνωματεύσεις σε άτομα χωρίς ποτέ να τα εξετάσει!

-Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, δεν αναφέρεται στις ιατρικές βεβαιώσεις η αιτία της τύφλωσης.

Με βάση τις γνωματεύσεις αυτές η ΠΥΕ Καλύμνου, υπό την προεδρία του κ. Ν. Γαβαλά, ενέκρινε τα επιδόματα τυφλότητας.

Μετά από όλα αυτά, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με τη γνωστοποίηση της έρευνας αρκετοί από τους επιδοματούχους έσπευσαν να υποβάλουν αίτημα διακοπής του επιδόματος.

Την ίδια περίοδο στο Γενικό Μητρώο Τυφλών έπαψαν να εγγράφονται νέες περιπτώσεις.

Σοβαρά ερωτήματα δημιουργούνται και για τη λειτουργία της αρμόδιας επιτροπής Πρόνοιας, που σε αρκετές περιπτώσεις συνεδρίαζε μόνο με τον πρόεδρο και τη γραμματέα, ενώ πολλά πρακτικά είναι ανυπόγραφα.

Κατόπιν αυτών, είναι λογικό και πιθανό να αποκαλύψει και άλλες τρελές ιστορίες η επανεξέταση όλων ανεξαιρέτως των επιδοματούχων της επαρχίας Καλύμνου, στους οποίους χορηγήθηκαν ιατρικές γνωματεύσεις ιδιωτών γιατρών.

Η όλη διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί σε διάστημα έξι μηνών.

Όσο για τους έχοντες πάρει χωρίς εξέταση πιστοποιητικό από τον κ. Μονοκάνδηλο, αλλά και τους τυφλούς οδηγούς ταξί, θα κληθούν να επιστρέψουν τα ποσά που έχουν εισπράξει.

Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτούς που εν όψει ελέγχου έσπευσαν να παραιτηθούν του επιδόματος.

Βιομηχανία

Λιγότερο κραυγαλέα, αλλά ενδεικτικά της βιομηχανίας χορήγησης πιστοποιητικών που οδηγούν στο επίδομα τυφλότητας, είναι τα στοιχεία που δείχνουν (Αιτωλοακαρνανία) την αύξηση του αριθμού των χορηγούμενων επιδομάτων. Μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 1998 οι περιπτώσεις των τυφλών επιδοτούμενων αυξάνονταν κατά 100 ανά έτος. Από τότε μέχρι το 2000, τα περιστατικά των τυφλών αυξάνονταν κατά διπλάσιο αριθμό, φτάνοντας τα 200 ανά έτος.

Στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας δεν δόθηκαν επιδόματα τυφλότητας σε οδηγούς ταξί και ψαράδες, αλλά βρέθηκαν 16 περιπτώσεις από δείγμα 100 φακέλων, που κρίνεται σκόπιμη η επανεξέτασή τους.


Σχολιάστε εδώ