Το σχέδιο του Γιώργου για την ανανέωση και ο «πόλεμος χαρακωμάτων»…

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου επιχειρεί να επισπεύσει τις αλλαγές στο στελεχικό δυναμικό του κόμματος επειδή θέλει να προλάβει το ενδεχόμενο ενός εκλογικού αιφνιδιασμού εκ μέρους του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμά πως οι πρόωρες εκλογές είναι μια πιθανότητα που μελετά σοβαρά ο πρωθυπουργός εξαιτίας των αξεπέραστων προβλημάτων στην οικονομία, προβλήματα που ενδεχομένως να επιδεινωθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατυπώνονται δύο διαφορετικές μεταξύ τους εκτιμήσεις.

Η πρώτη, την οποία συμμερίζεται και ο κ. Παπανδρέου, είναι πως ο κ. Καραμανλής θα αναγκαστεί να πάει σε εκλογές από τις αρχές του νέου έτους μέχρι την άνοιξη, επικαλούμενος εθνικούς ή άλλους λόγους, προκειμένου να συγκαλύψει την αδυναμία του να αντιμετωπίσει το οξύτατο δημοσιονομικό πρόβλημα αλλά και προ της ανάγκης να προχωρήσει στη λήψη εκτάκτων μέτρων που θα προκαλέσουν κοινωνικές εκρήξεις.

Η δεύτερη θέλει τον πρωθυπουργό να επιχειρεί να κερδίσει πολιτικό χρόνο με «τεχνητές κρίσεις» (π.χ. στα εθνικά θέματα) που θα αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και των Μέσων Ενημέρωσης από τα θέματα της οικονομίας και με έναν ανασχηματισμό που θα δημιουργήσει την εντύπωση «ενός νέου ξεκινήματος».

Στη δεύτερη περίπτωση απομακρύνεται το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, χαρτί, ωστόσο, που θα διατηρείται στην επικαιρότητα για λόγους συσπείρωσης της βάσης και των στελεχών του κυβερνώντος κόμματος.

Σύμφωνα με προβλέψεις εταιρειών δημοσκοπήσεων που του έχουν κοινοποιηθεί, ο κ. Παπανδρέου εκτιμά πως «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κατακτήσει σαφές προβάδισμα έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου, το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο», ενώ θεωρεί πως «θα μικρύνει πολύ ή θα εξανεμιστεί και η διαφορά στην παράσταση νίκης και στην ικανότητα διακυβέρνησης μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού».

Για να είναι έτοιμο το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, κυρίως όμως για να αποκτήσει «ατζέντα διακυβέρνησης» και να οριστικοποιήσει τον «απογαλακτισμό» από τις καθεστωτικές νοοτροπίες του «παλαιού ΠΑΣΟΚ» που καταδικάστηκαν στις εκλογές του 2004, ο κ. Παπανδρέου σπεύδει να δημιουργήσει συνθήκες ριζικής ανανέωσης και να προβάλει τη νέα ηγετική του ομάδα.

Συνεργάτης του κ. Παπανδρέου έλεγε στο «Παρόν» πως «δεν είναι καθόλου τυχαίες οι εκρήξεις νέων στελεχών που είναι απόλυτα ταυτισμένα με τον Γιώργο, στην τελευταία συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου», υπονοώντας, μεταξύ άλλων, τις δηλώσεις της κ. Μαριλένας Κοπά και της κ. Άντζελας Γκερέκου.

Η πρώτη χαρακτήρισε «υποκινούμενες και με στόχο τον ίδιο τον πρόεδρο» τις αντιδράσεις για την ανανέωση που επιχειρούνται, «φωτογραφίζοντας» πρωτίστως τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και δευτερευόντως τους κ. Γιάννο Παπαντωνίου, Άκη Τσοχατζόπουλο και Θ. Πάγκαλο.

Δύο είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθεια αυτή:

Πρώτο, είναι η νέα τακτική που, απ’ ό,τι φαίνεται, εγκαινιάζει ο Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος αξιοποίησε ένα ανύπαρκτο θέμα -αυτό της πιθανής υποψηφιότητάς του για τον δήμο Θεσσαλονίκης- για να απευθύνει προειδοποίηση προς τον κ. Παπανδρέου λέγοντας πως «όπως ο βασιλιάς δεν έχει δικαίωμα να κάνει πρωθυπουργό τον κηπουρό του, έτσι και ο πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να κάνει υπουργό τον κηπουρό του»!

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμα πως «με την ίδια ομάδα που διεκδικείς τη νίκη στις εκλογές, με την ίδια ομάδα, εφόσον κερδίσεις, οφείλεις να κυβερνήσεις», δήλωση που εξελήφθη απ’ όλους ως μήνυμα πως δεν μπορεί κανείς να τον συμπεριλάβει στην ομάδα των προς αποστρατεία στελεχών.

Ο τέως υπουργός θεωρεί «χτύπημα κάτω από τη ζώνη» τη συζήτηση που άνοιξε για την πιθανότητα να κληθεί να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, αν και προς το παρόν χρεώνει την επιθετική αυτή κίνηση στους τοπικούς του αντιπάλους Γιάννη Μαγκριώτη και Χρύσα Αράπογλου.

«Το πρόβλημα του Βαγγέλη είναι πως δεν έχει στρατηγική στο περιβάλλον που διαμορφώνεται. Δεν τον ενδιαφέρει να γίνει, όταν θα είναι 52 ή 55 χρόνων, υπουργός του Γιώργου, αλλά δεν λέει και δεν εξηγεί τι ακριβώς επιδιώκει», μας έλεγε στέλεχος που συνομιλεί με τον τέως υπουργό.

Το δεύτερο πρόβλημα του Γιώργου είναι η ομάδα των εκσυγχρονιστών (όπως ο Γιάννος Παπαντωνίου) που, μετά την επανεμφάνιση του Κώστα Σημίτη με την παρουσίαση του βιβλίου του, επανασυσπειρώνεται και διεκδικεί ρόλο.

Αρκετά από αυτά τα στελέχη γνωρίζουν ότι θα εξαναγκαστούν -με τον έναν ή τον άλλον τρόπο- σε αποστρατεία και δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν εν θερμώ, εντείνοντας το πρόβλημα εσωστρέφειας που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ.

Οι κόντρες αυτές ενδέχεται να ενταθούν τους επόμενους μήνες εν όψει των επιλογών που πρέπει να κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για το πλαίσιο της μάχης και τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

Ο κ. Παπανδρέου έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να αποκαλύψει τις προθέσεις του και να προβεί σε ανακοινώσεις πριν από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου, αφού προηγουμένως παραλάβει τις σχετικές δημοσκοπήσεις και αποσαφηνιστεί τι θα πράξει η Νέα Δημοκρατία.

Το δίλημμα που θα αντιμετωπίσει ο κ. Παπανδρέου είναι εάν πρέπει ή όχι να καταστήσει τις εκλογές για τους ΟΤΑ, και ιδιαίτερα εκείνες στους μεγάλους δήμους, πολιτική μάχη και δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης.

Άνθρωποι που τον επηρεάζουν, όπως ο αδερφός του Νίκος Παπανδρέου, του έχουν εισηγηθεί από καιρό να κάνει υπερκομματικές επιλογές που να συνάδουν με το ύφος του «νέου ΠΑΣΟΚ». Είναι γνωστό πως στο πλαίσιο αυτό του είχε προτείνει και την υποψηφιότητα Μιχάλη Παπαγιαννάκη για την Αθήνα (είτε αυτονόμως, είτε υποστηρίζοντας την επιλογή του Συνασπισμού), σχέδιο που ναυάγησε από τη στιγμή που ο κ. Αλέκος Αλαβάνος επέβαλε την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα και ο κ. Παπαγιαννάκης αναγκάστηκε να συνταχθεί.

Η πλειονότητα των κορυφαίων στελεχών, ωστόσο, είναι υπέρ της «πολιτικής μάχης» με την επιλογή προβεβλημένων στελεχών για τους μεγάλους δήμους και την υπερνομαρχία Αττικής.

Για την Αθήνα έχουν ήδη προταθεί, ή αυτοπροταθεί, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, η Μιλένα Αποστολάκη, η Φώφη Γεννηματά (αν και είναι βέβαιο πως θα κατέλθει εκ νέου για την υπερνομαρχία, όπου η νίκη της θεωρείται περίπου βεβαία), ενώ για τον Πειραιά ο Παναγιώτης Φασούλας (που απουσιάζει στις ΗΠΑ) αναμένει τηλεφώνημα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ (με τον οποίο, ωστόσο, θέλει να διαπραγματευθεί την περαιτέρω αξιοποίησή του).

Στη Θεσσαλονίκη, η λύση Βενιζέλου μοιάζει ιδανική αλλά ανέφικτη εξαιτίας της σφοδρής αντίδρασης του τέως υπουργού, ενώ δεν θεωρείται απίθανο να επιλεγούν ο Γιάννης Μαγκριώτης και η Χρύσα Αράπογλου για τον δήμο και τη νομαρχία αντίστοιχα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πως και οι δύο επιλογές ενέχουν κινδύνους εσωτερικής αποσταθεροποίησης. Εάν επιλέξει «υποψηφιότητες χαμηλού βεληνεκούς», όπως παλαιότερα επελέγη η Μαρία Δαμανάκη για τον δήμο Αθηναίων, τότε θα χρεωθεί την ήττα και, πιθανώς, τα χαμηλά ποσοστά που θα συγκεντρώσουν. Στην αντίθετη περίπτωση, χωρίς να είναι καθόλου βέβαιο (περισσότερο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη) πως τα προβεβλημένα στελέχη θα κατορθώσουν να κερδίσουν τους δήμους, απονέμει εσωκομματικά «χρίσματα» που θα προκαλέσουν αντιπαλότητες και δυσαρέσκειες.

O ρεπόρτερ


Σχολιάστε εδώ