Ο Γιώργος δεν έχει όραμα!

  • Στο θέμα της ανανέωσης που έχει προκαλέσει αναταράξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η Δ. Παπανδρέου ασκεί κριτική στον Γιώργο, ότι έθεσε το ζήτημα με τρόπο διχαστικό. Και τον καλεί να λάβει υπόψη του τις παρακαταθήκες του πατέρα του και γι’ αυτό το θέμα. Ενώ αποκαλύπτει ότι και στην ομιλία που ετοίμαζε για το συνέδριο του ’96 ο Ανδρέας θα επαναλάμβανε ότι: «το ΠΑΣΟΚ δεν τεμαχίζεται, δεν χαρίζεται, δεν κληρονομείται»…
  • Για το βιβλίο του Κ. Σημίτη η Δήμητρα είναι πολύ επικριτική. Τονίζει ότι για άλλη μια φορά ο Σημίτης αποδεικνύει ότι δεν τον διακρίνει ούτε η μεγαλοψυχία ούτε η αυτοκριτική ούτε η γενναιότητα.
  • Αποδεικνύει επίσης, υπογραμμίζει, ότι δεν τον συνέδεε τίποτα πολιτικό με τον Ανδρέα. Και αποκαλύπτει ότι ο Ανδρέας από το Ωνάσειο έσωσε τον Σημίτη από καταψήφιση της κυβέρνησής του από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που αντιδρούσαν στους χειρισμούς για την κρίση των Υμίων.

    Επίσης, η Δήμητρα Παπανδρέου:

  • Εκφράζει την εκτίμηση ότι ο Γιώργος δεν έχει δικαιώσει ως τώρα τις προσδοκίες του λαού και δεν έχει επιδείξει όραμα. Ενώ σε ερώτηση για τις σχέσεις τους περιορίζεται στο «προσπαθεί να είναι ευγενής μαζί μου»…
  • Θεωρεί ειλικρινή τον Κ. Καραμανλή και αναγνωρίζει ότι πέτυχε να γίνει πρωθυπουργός, αν και είχε απέναντί του τη διαπλοκή.
  • Πώς βλέπετε τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν μεν φθορά της κυβέρνησης, αλλά και αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να κερδίσει απ’ αυτή τη φθορά;
    — Η κυβέρνηση εισπράττει σοβαρή φθορά εξαιτίας ορισμένων πολιτικών της και ιδιαίτερα της άσχημης κατάστασης της οικονομίας. Πλήττονται λαϊκές τάξεις (εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, μικρομεσαίοι) κλείνουν επιχειρήσεις, γενικά επικρατεί παντού ένα κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας. Πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε πως υπάρχουν και οι πιέσεις απ’ το «Διευθυντήριο» των Βρυξελλών, ενώ η παρούσα κυβέρνηση παρέλαβε και μια κακή κατάσταση στην οικονομία απ’ την κυβέρνηση του κ. Σημίτη. Σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει είναι το έλλειμμα σαφούς πολιτικού στίγματος, ταυτότητας. Φαίνεται, πως ο σημερινός αρχηγός του Κινήματος δεν έχει και ο ίδιος κατασταλάξει στο πού θα το οδηγήσει. Όλα τούτα δικαιολογούν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

    Κατά τη γνώμη σας, η πορεία του Γ. Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει δικαιώσει τις προσδοκίες του λαού ή όχι;
    — Εγώ προσωπικά δεν διακρίνω κάποια δικαίωση των προσδοκιών του λαού, που πράγματι είχαν δημιουργηθεί με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι λείπει το όραμα. Είναι σημαντικό ότι ο κόσμος που στάθηκε στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρέα ακόμα και στις πιο κρίσιμες στιγμές, ούτε με το σημερινό ηγετικό σχήμα μπορεί να έχει το δικαίωμα να ονειρεύεται. Και είναι σημαντικό ότι τον «διαχειριστή» Σημίτη τον διαδέχτηκε ο Γιώργος, ο οποίος επίσης δείχνει ότι στερείται πραγματικού οράματος ανανέωσης και αναγέννησης.

    Δεν πας στο αύριο διαγράφοντας το χθες…

    Όμως, κυρία Παπανδρέου, τις τελευταίες ημέρες ο Γ. Παπανδρέου έχει μιλήσει για ανανέωση και μάλιστα οι δηλώσεις του προκάλεσαν και πολλές αντιδράσεις…
    — Θυμάμαι, πως ο Ανδρέας είχε πολλές φορές μιλήσει για ανανέωση. Πάντοτε όμως υπογράμμιζε ότι πρώτον η ανανέωση αφορά πολιτικές και δεύτερον, ότι δεν γίνεται να διχάζει, αλλά πρέπει να ενώνει το ΠΑΣΟΚ.

    Θυμάμαι ότι αυτή ήταν και η τελευταία του παρακαταθήκη. Θυμάμαι -και πρέπει αυτό να το θυμούνται καλά και οι κ. Χυτήρης και Αθανασάκης- ότι στην ομιλία που ετοίμαζε για το συνέδριο κυριολεκτικά έως και λίγες ώρες πριν φύγει αυτό ακριβώς τόνιζε. Δηλαδή την ανάγκη να διατηρηθεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο. Και επαναλάμβανε ότι το Κίνημα ούτε χαρίζεται, ούτε τεμαχίζεται, ούτε κληρονομείται. Θεωρώ λοιπόν άστοχη την παρέμβαση του Γιώργου περί ανανέωσης. Λειτούργησε διχαστικά.

    Για να μην πάω σε σχολιασμό ορισμένων προσώπων, που ο ίδιος έχει επιλέξει έως σήμερα για να σηματοδοτήσει ανανέωση. Προσώπων που ή δεν έχουν πολιτική αναφορά και σοβαρές διαδρομές ή -αν έχουν- είναι από νεοφιλελεύθεροι έως πολέμιοι του Ανδρέα.

    Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από πολιτικούς πειραματισμούς χωρίς σοβαρό αντίκρισμα. Χρειάζεται ένα νέο όραμα. Όχι διχαστικές διακηρύξεις. Δεν προχωράς στο αύριο διαγράφοντας το χτες, την ιστορία σου.

    Αν επιχειρούσατε μια σύγκριση του πολιτικού Ανδρέα με τον πολιτικό Γιώργο, σε ποια συμπεράσματα θα καταλήγατε;
    — Δεν μου είναι απλώς δύσκολο, μου είναι αδύνατο να απελευθερωθώ απ’ το συναίσθημα, όταν αναφέρομαι στον Ανδρέα. Θα πω λοιπόν μόνο τούτο: Ο Ανδρέας ήταν μοναδικός. Ήταν ηγέτης με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Μια τέτοια προσωπικότητα δεν ξαναβγαίνει, δεν επαναλαμβάνεται. Και οποιαδήποτε σύγκριση θα ήταν καταλυτική…

    Πώς είναι οι σχέσεις σας με τον Γιώργο;
    — Προσπαθεί να είναι ευγενής μαζί μου…

    Είμαι πολιτικά παρούσα

    Στις εκλογές του 2004 ζητήσατε να είστε υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ και σας το αρνήθηκαν. Στις επόμενες εκλογές θα το ξαναζητήσετε;
    — Η συμπεριφορά των «εκσυγχρονιστών» στις προηγούμενες εκλογές απέναντί μου ήταν επιεικώς απαράδεκτη, άνανδρη και ασεβής στη μνήμη του Ανδρέα. Είπαν μερικοί πως προσπάθησα να εκμεταλλευτώ το ότι υπήρξα σύζυγος του Ανδρέα. Ξεχνούν, σκόπιμα, ότι είμαι στρατευμένη πολιτικά και συμμετείχα στο ΠΑΣΟΚ απ’ την ίδρυσή του. Σε ό,τι αφορά τώρα το μέλλον, έχω πολλές φορές δηλώσει πολιτικά παρούσα.

    Για τον Καραμανλή

    Η γνώμη σας για τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή;
    — Πιστεύω, πως ο πρωθυπουργός είναι ειλικρινής. Δεν προσπαθεί να γοητεύσει, αλλά να επιβληθεί με την πειθώ των λόγων του. Του αναγνωρίζω ότι πάλεψε κι έγινε πρωθυπουργός κόντρα στη λεγόμενη διαπλοκή.

    Κατανοώ ότι τώρα που έγινε πρωθυπουργός, σχημάτισε κυβέρνηση και ασκεί εξουσία, τώρα κατανοεί το πόσο δύσκολο είναι να προσπαθείς να συγκεράσεις, να συνθέσεις, να συντονίσεις.

    Συνεργάτες του κ. Καραμανλή ισχυρίζονται ότι ο πρωθυπουργός είναι θαυμαστής του πολιτικού Ανδρέα. Πώς το κρίνετε;
    — Το έχω ακούσει και εγώ. Και το ανέφερε και ο ίδιος σε προεκλογική τηλεοπτική του συνέντευξη. Δεν με εκπλήσσει. Άλλωστε η προσωπικότητα του Ανδρέα δεν περιορίζονταν σε κομματικά ή άλλα όρια. Ήταν μια παγκόσμια προσωπικότητα. Και όποιος σημερινός πολιτικός πάρει έστω και λίγα απ’ αυτήν, κερδισμένος θα είναι.

    Σας θύμισε ’89 η σκανδαλολογία της τελευταίας περιόδου;
    — Το ’89 υπήρχε και εξελίχτηκε ένα ολόκληρο σχέδιο ανατροπής, ακόμα και φυσικής εξόντωσης του Ανδρέα. Σήμερα υπήρξαν υπερβολές στην παρουσίαση κάποιων υποθέσεων, υπήρξαν σκοπιμότητες, αλλά δεν νομίζω ότι όλα αυτά έφτασαν στο κλίμα του ’89.

    Μικρόψυχος ο Σημίτης

    Η γνώμη σας για το βιβλίο του Κ. Σημίτη;
    — Ο Κ. Σημίτης προσπάθησε μέσω του βιβλίου του να προστατεύσει την υστεροφημία του. Αλλά, δυστυχώς γι’ αυτόν, αυτό που πέτυχε ήταν να ξαναθυμίσει στον λαό τις χειρότερες ημέρες της εξουσίας του. Δεν κατάφερε -και δεν νομίζω ότι θα μπορούσε να καταφέρει- να φανεί ούτε τώρα ηγέτης. Έδειξε ότι ποτέ δεν τον διέκρινε ούτε η μεγαλοψυχία που χαρακτηρίζει τους ηγέτες, ούτε η αυτοκριτική που είναι προνόμιο των μεγάλων πολιτικών ανδρών. Το να προσπαθεί για όλα τα τραγικά που συνέβησαν επί της πρωθυπουργίας του να ρίξει τις ευθύνες σε κάποιους άλλους, δείχνει ίσως και ενοχές. Δυστυχώς ούτε με το βιβλίο του δεν πέτυχε να αναδειχτεί σε μέγεθος ηγετικό που πάντα προσπαθούσε να φτάσει, χωρίς επιτυχία.

    Πώς κρίνετε τις αναφορές του στον Ανδρέα;
    — Έδειξε για άλλη μια φορά ότι με τον Ανδρέα τίποτα πολιτικό δεν τον συνέδεε. Αλλά θέλω να σταθώ και σε κάτι άλλο, που δείχνει τα πραγματικά του αισθήματα: Όταν αποκαλείς τον Ανδρέα «ο ασθενής» (για την περίοδο του Ωνασείου και της διαδοχής) δείχνεις και μικροψυχία.

    Τις αναφορές του για την κρίση των Ιμίων;
    — Δεν αρμόζει σε ηγέτες η μετακύλιση ευθυνών. Αυτό ακριβώς όμως κάνει. Είναι δυνατόν να ισχυρίζεσαι ότι για όλα φταίει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ; Ο κ. Λυμπέρης βέβαια του απάντησε, όπως και ο Ν. Κουρής. Αλλά η ιστορία έχει καταγράψει το «ευχαριστώ την κυβέρνηση των ΗΠΑ». Θα προσθέσω και κάτι άλλο: Ας κάνει κάποιος απλή έστω σύγκριση του χειρισμού της κρίσης των Ιμίων απ’ τον κ. Σημίτη και του χειρισμού της ελληνοτουρκικής κρίσης του 1987 απ’ τον Ανδρέα. Χρειάζεται να πω τίποτε άλλο;

    Tον έσωσε ο Ανδρέας

    Είναι αλήθεια ότι ο Ανδρέας είχε σχολιάσει ότι «ποτέ δεν υποστέλλεις σημαία»;
    — Είναι ακριβώς έτσι. Το αναφέρω και στο βιβλίο μου. Και όχι μόνο αυτό. Είχε εκφράσει και τη βαθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις μετά τα Ίμια. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκε με τα όσα ακολούθησαν. Θέλω όμως να αναφερθώ και στην παράδοση Οτσαλάν. Και γι’ αυτό το αίσχος, γιατί περί παράδοσης επρόκειτο, πάλι ο κ. Σημίτης αποποιείται κάθε ευθύνης. Τόση γενναιότητα!

    Είναι αλήθεια, ότι ο Ανδρέας με δική του παρέμβαση απέτρεψε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήθελαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Σημίτη λόγω των χειρισμών της στην κρίση των Ιμίων;
    — Πράγματι, βουλευτές συγκεκριμένοι του ΠΑΣΟΚ απειλούσαν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση Σημίτη εξαιτίας των χειρισμών της στην κρίση. Σας είπα όμως και πριν ότι ο ηγέτης Ανδρέας πάνω απ’ όλα έβαζε την ενότητα του χώρου, όσο κι αν ήταν δυσαρεστημένος. Και τους απέτρεψε με τη φράση «όχι παιχνιδάκια με την κυβέρνηση». Έδειξε και τότε μεγαλοψυχία. Έδειξε ότι ήταν πραγματικός ηγέτης. Κι ας εισέπραξε αντί του μάννα χολή…


    Σχολιάστε εδώ