Κανέλλη και Μπουτάρης «τρομάζουν» την Κουμουνδούρου

Η ανακοινωθείσα υποψηφιότητα Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη και το ενδεχόμενο υποψηφιότητας της Λ. Κανέλλη στην Αθήνα, σε συνδυασμό με τα γνωστά εσωκομματικά προβλήματα, προκαλούν ήδη ισχυρούς πονοκεφάλους στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου, τόσο για τα ποσοστά του κόμματος στους δύο μεγάλους δήμους της χώρας όσο και για το ενδεχόμενο της συρρίκνωσης των δυνάμεών του συνολικά στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Θεσσαλονίκης, όπου ο υποψήφιος του ΣΥΝ, Τ. Κουράκης, ήταν ο πρώτος που αντέδρασε και μάλιστα με σφοδρότητα στην ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γ. Μπουτάρη. Η αντίδραση του κ. Κουράκη δεν ήταν τυχαία, όχι μόνο διότι στην κίνηση στήριξης του κ. Μπουτάρη συμμετέχουν και τοπικά στελέχη του ΣΥΝ και της δημοτικής του κίνησης, αλλά διότι γνωρίζει πολύ καλά ο ίδιος πως ο κ. Μπουτάρης διαθέτει πολύ ισχυρά ερείσματα στον προοδευτικό κόσμο της πόλης. Άλλωστε ο ίδιος έχει συνεργαστεί και με τον ΣΥΝ όταν επικεφαλής του ήταν ο Σπ. Βούγιας και με το ΚΚΕ, με τον συνδυασμό του Α. Σαχίνη, απ’ τον οποίο και παραιτήθηκε πρόσφατα. Είναι δηλαδή κάτι παραπάνω από φανερό ότι η υποψηφιότητα Μπουτάρη και με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, ως αντίπαλο δέος στην πολυετή διακυβέρνηση του δήμου από τη ΝΔ, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους υποψηφίους και των δύο κομμάτων της Αριστεράς.

Η περίπτωση της Αθήνας φαντάζει πιο δύσκολη για τον ΣΥΝ. Το σοβαρότατο ενδεχόμενο ο εκλεκτός της πλειοψηφίας Α. Τσίπρας, εκτός από τους υποψηφίους των δύο μεγάλων κομμάτων, να βρει απέναντί του και τη Λ. Κανέλλη αλλάζει τα δεδομένα, τουλάχιστον στον τομέα των εντυπώσεων. Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ αναγνωρίζουν ότι η κ. Κανέλλη μπορεί να ανεβάσει κατά πολύ τα ποσοστά του ΚΚΕ, ωστόσο ευελπιστούν, όπως λένε, να διατηρήσουν τουλάχιστον τα μέλη και τους πιστούς φίλους του ΣΥΝ. Όπως λένε, «στον κόσμο μας η κ. Κανέλλη, εξ αιτίας κάποιων ακραίων και αντιφατικών θέσεών της, συγκεντρώνει πολλές αντιπάθειες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι η εκλεκτή του Περισσού «δεν είναι Μίκης, που το ’78 κατέβασε το ΚΚΕ στην Αθήνα και εκθείαζε τότε ο Χ. Φλωράκης».

Σε κάθε περίπτωση όμως γνωρίζουν καλά ότι ένα υψηλό ποσοστό της κ. Κανέλλη θα μετρούσε πολύ στη «μάχη» που διεξάγεται εντός της Αριστεράς. Ειδικά τώρα, που όπως όλα δείχνουν ο εκλεκτός της πλειοψηφίας δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους υποψηφίους των υπολοίπων κομμάτων, αλλά και μεγάλη μερίδα του κόμματός του, η οποία δηλώνει ευθαρσώς ότι δεν έχει καμία υποχρέωση να τον στηρίξει και φυσικά δεν θα το κάνει. Μάλιστα τα στελέχη της μειοψηφίας ήδη κάνουν λόγο για αδιέξοδη πολιτική στον χώρο της ΤΑ, η οποία θα οδηγήσει σε «δραματική συρρίκνωση των δυνάμεων του κόμματος πανελλαδικά».

Και όπως έλεγε την Παρασκευή κορυφαίο στέλεχος του κόμματος, η εσωστρέφεια στο εσωτερικό δεν θα σταματήσει, απλώς όλοι αναμένουμε το επόμενο θέμα που θα προκύψει απ’ την καθημερινότητα και θα αναζωπυρώσει τις εντάσεις στο εσωτερικό του κόμματος».

Εννοείται πως οι πάντες γνωρίζουν ότι ένα κακό αποτέλεσμα στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα σημάνει γενικό συναγερμό στις τάξεις της μειοψηφίας, η οποία, όπως είναι φυσικό, θα το χρεώσει συνολικά στην αλλαγή πολιτικής και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Απ’ την πλευρά τους συνεργάτες του προέδρου του κόμματος δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση στο κόμμα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ανησυχητικά και διαλυτικά φαινόμενα».

Τέλος, οι συνεργαζόμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ παραδέχονται ότι τα προβλήματα στον ΣΥΝ «δημιουργούν ένα άσχημο κλίμα», αλλά, όπως έλεγε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην μέλος του ΚΚΕ, «σ’ αυτήν την πορεία θα συνεχίσουμε, αφού ο δρόμος δεν μπορεί να γυρίσει πίσω».


Σχολιάστε εδώ