Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Συνδύασε μάλιστα αυτό το ρεκόρ με αξιοσημείωτη συναλλακτική δραστηριότητα που έφτασε σχεδόν τα 245 εκατομμύρια ευρώ! Κι όλοι έμεναν να θαυμάζουν το αποτέλεσμα.

Αδιαφορώντας ή μήπως εθελοτυφλώντας μπροστά σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και λίαν αποκαλυπτικό στοιχείο: στο ότι δηλαδή από τα 245 εκατομμύρια ευρώ, τα 200 περίπου κατευθύνθηκαν σε χαρτιά του 20άρη δείκτη και μόλις και μετά βίας τα 40 – 45 πήγαν σε τίτλους της μεσαίας και της μικρότερης κεφαλαιοποίησης. Σε πιο απλά ελληνικά, τα 4/5 του τζίρου συγκεντρώθηκαν στα γνωστά και μη εξαιρετέα 20 – 30 χαρτιά κι οι υπόλοιπες 300 μετοχές έμειναν να… βράζουν στο ζουμί τους!!!

Δείγμα των καιρών ή ακόμα ένα επιχείρημα στο… χαρτοφυλάκιο όλων όσοι -μηδέ του γράφοντος εξαιρουμένου- μιλάνε για αγορά που «γέρνει μονόπαντα» και σαφώς δεν απευθύνεται στον μέσο ιδιώτη επενδυτή. Διαλέξτε άποψη εσείς!

Το θέμα της εβδομάδας πάντως ήταν αναμφισβήτητα η δημοσκόπηση της Metron Analysis (για την εφημερίδα «ΗΜΕΡΗΣΙΑ») με θέμα το ΧΑΑ και τη στάση των ελλήνων επενδυτών απέναντι στα νέα (;) δεδομένα της αγοράς. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας;

Απλώς ότι η Σοφοκλέους τραβάει μεν την ανηφόρα, πλην όμως χωρίς την ενεργό συμμετοχή του μέσου έλληνα επενδυτή. Σταχυολογώ μερικά μόνο σημεία:

• 2 στους 3 επενδυτές ακόμα και σήμερα είναι ΧΑΜΕΝΟΙ από την εμπλοκή τους στη Σοφοκλέους τη… χρυσοτόκο περίοδο 1998-99.

• Εξ όσων εκείνη την περίοδο συμμετείχαν στο «πάρτι», σήμερα το 83% περίπου ΔΕΝ έχει στην κατοχή του μετοχές.

• Τέλος, ακόμα κι αυτοί που αποτόλμησαν την εκ νέου εμπλοκή τους στα δρώμενα της Σοφοκλέους, δηλώνουν ότι θεωρούν την παρούσα άνοδο του ΧΑΑ ως μια «καλή ευκαιρία» να βγουν από τις τοποθετήσεις τους με τις λιγότερες δυνατές απώλειες, ή -αν κάτι τέτοιο είναι δυνατόν- με κέρδη ικανά να τους απαλύνουν τον πόνο της πρότερης τραυματικής τους εμπειρίας.

ΘΑΥΜΑ δηλαδή! Και μετά κατηγορούν μερικοί όλους εμάς τους… «σκεπτικιστές» μέχρι και για… υπονόμευση (!) της δυναμικής της αγοράς.

Κατά τα λοιπά -και πάντα σε κλίμα… αμφισβήτησης του όποιου κλίματος ευφορίας- οι πληροφορίες που θέλουν μια λίστα με τουλάχιστον 24 εισηγμένες να μελετάται προσεκτικά από τους ειδικούς της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου λόγω των προβλημάτων με τα πιστοποιητικά των ορκωτών λογιστών στις εξαμηνιαίες οικονομικές τους καταστάσεις, ίσως δεν θα εξέπληττε κανέναν. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση στη λίστα υπάρχουν και 2 εταιρείες του FTSE 20! Μα, επιτέλους, «προβληματικοί» και οι πρωταγωνιστές της αγοράς μας; Ήμαρτον!!!

Εν τέλει, αν θέλετε να ακούσετε μιαν άποψη ακόμα αναφορικά με τη στάση που ενδεχομένως θα επιλέξετε απέναντι στις εξελίξεις, η στήλη δεν θα σας ξαφνιάσει ούτε αυτήν τη φορά. Γιορτές έρχονται, αυξημένα θα είναι και τα συνήθη έξοδά σας. Μήπως να το σκεφτόσασταν μια άλλη φορά; Εκτός πια κι αν έχετε βρει το δικό σας Ελντοράντο. (Σ.Σ: Φτάνει να μην έχει καμιά… υποσημείωση ορκωτού στον ισολογισμό του…)

ΥΓ.: «Παραμένει ως έχει το Τ+3 μετά τη συνάντηση Πιλάβιου – χρηματιστών». Έτσι παρουσιάστηκε η είδηση που είχε να κάνει με τη νέα προσπάθεια των παραγόντων της αγοράς να συμφωνήσουν ως προς το θέμα της κατάργησης του «αέρα». Μόνο που τα μέλη του ΣΜΕΧΑ, βγαίνοντας από το ραντεβού με τη διοίκηση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, έλεγαν πως στην ουσία ΔΕΝ καταργείται το Τ+3, παρά βαίνει προς τροποποίηση. Εγώ πάντως πρώτα θα δω το τελικό αποτέλεσμα και μετά θα εκφράσω γνώμη. Έστω, θα θυμίσω τη γνώμη που προ καιρού έχω εκφράσει δημόσια από αυτή εδώ τη στήλη!

ΥΓ.1: Στα μέσα της εβδομάδας επανήλθαν στο προσκήνιο τα σενάρια που θέλουν την πώληση ή ανταλλαγή της πλειοψηφίας των μετοχών της Eurobank και δη της BNP Paribas. Άσχετα με το αν έχουν ή όχι τελικά βάση οι συγκεκριμένες πληροφορίες, το σίγουρο είναι πως τρόποι για να κινηθεί η αγορά υπάρχουν! Κι αν δεν υπάρχουν εφευρίσκονται! Κι ο νοών νοείτο…


Σχολιάστε εδώ