Κάτω στον Πειραιά

• ΚΑΤΑ 4,5% κατά μέσον όρο αυξάνονται τα ανταποδοτικά τέλη στον Πειραιά από τον νέο χρόνο, σύμφωνα με απόφαση της πλειοψηφίας του δημάρχου Χρ. Αγραπίδη, στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, την περασμένη Τρίτη. Η αντιπολίτευση βέβαια είχε καταψηφίσει τις αυξήσεις, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαν. Μπεντενιώτης δήλωσε ότι πλέον ο Πειραιάς είναι ο πιο ακριβός δήμος της χώρας, με τις αυξήσεις στην επταετία Αγραπίδη να ξεπερνάνε το 65%, τη στιγμή που ο πληθωρισμός αθροιστικά δεν φθάνει το 23%. Με τη νέα αύξηση οι κατοικίες (ακόμα και οι εκκλησίες!) θα πληρώνουν 2,11 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ τα γραφεία και οι βιοτεχνίες θα πληρώνουν 9,30 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στον Ρέντη τα ανταποδοτικά τέλη για τις κατοικίες είναι 1,15 ευρώ ανά τ.μ., στον Κορυδαλλό 1,30 και στη Νίκαια 1,50.

• ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ, αναίτια και αήθη επίθεση εναντίον του υφυπουργού Μεταφορών, Τάσου Νεράντζη, έκανε από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου ο εντεταλμένος σύμβουλος έργων, Χαρ. Μπουγάς, κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε την περασμένη Τετάρτη στο δημαρχείο για την επέκταση της γραμμής του τραμ, όταν εμφανίσθηκε ο υφυπουργός Μεταφορών, ο οποίος πήγε και κάθισε δίπλα στο διευθύνοντα σύμβουλο της ΤΡΑΜ Α.Ε. Σοφοκλή Ψιλλιανό. Ο Χαρ. Μπουγάς, που καθόταν στη θέση του προέδρου του Δ.Σ., είπε με θράσος στον υφυπουργό: «Γιατί δεν κάθεστε δίπλα στον δήμαρχο και προτιμάτε να κάθεστε δίπλα με τις… συντεχνίες;». Και ο Τάσος Νεράντζης του απάντησε: «Αν θεωρείτε μία κρατική εταιρεία συντεχνία, τότε ναι, κάθομαι με τις συντεχνίες».

Στη συνέχεια ο υφυπουργός ανέφερε ότι το τραμ πρέπει να έρθει μέχρι τον Πειραιά, γιατί θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της πόλης. Και στη Γλυφάδα δεν το ήθελε ο δήμαρχος στην αρχή, είπε χαρακτηριστικά, αλλά τώρα το θέλει. Στο σημείο αυτό πετάχτηκε ο δήμαρχος και είπε: «Δεν είναι αλήθεια. Ίσα ίσα που ο δήμαρχος Γλυφάδας μού είπε σκέψου καλά τι πας να κάνεις!». Ο υφυπουργός πάντως επέμεινε: Μιλάμε για ένα έργο 45 εκατ. ευρώ που έχουν εγκριθεί. Είναι άδικο να μην αξιοποιηθούν υπέρ του Πειραιά αυτά τα χρήματα διά μέσου του τραμ. Αν δεν τα πάρει ο Πειραιάς, κάπου αλλού θα δοθούν.

• ΝΑ ΣΗΜΕΙΩΣΟΥΜΕ πάντως ότι η αντιμετώπιση του συνάντησε ο Τάσος Νεράντζης στον Πειραιά ήταν τουλάχιστον προκλητική και άδικη. Σε αντίθεση με την επίσκεψη Βουλγαράκη, μία εβδομάδα πριν, που έγινε σε πανηγυρικό κλίμα, με εφέ και παράτες, ο υφυπουργός Μεταφορών συνάντησε ψυχρότητα. Ουδείς τον υποδέχθηκε στο δημαρχείο και κανένας δεν τον συνόδευσε στην έξοδό του. Πέρασε απαρατήρητος και όλοι έκαναν σαν να μην τον ήθελαν! Στον Γ. Βουλγαράκη, που έδωσε μόνο μια… υπογραφή στον Πειραιά, έκαναν… μετάνοιες, στον Τάσο Νεράντζη, που θέλει να φέρει 45 εκατ. ευρώ στην πόλη, περίπου του γύρισαν την πλάτη! Και κάτι ακόμα: Από πού αντλεί τέτοιο θράσος ο κ. Μπουγάς; Ποιος του είπε ότι μπορεί να μιλάει έτσι με κυβερνητικούς παράγοντες; Και γιατί ο δήμαρχος δεν κάλυψε τον υφυπουργό, παρά άφησε τον Μπουγά να κάνει τις… ασχημίες του; Και για να μην ξεχνιόμαστε: Η σύζυγος του κ. Μπουγά είναι εκείνη με τις 11 θέσεις σε διάφορες υπηρεσίες! Καλά του κάνει λοιπόν ο σύζυγός της. Πιθανόν να ζητήσει άλλες δυο τρεις… θεσούλες. Η ζωή έχει γίνει δύσκολη βλέπετε και με 12 μισθούς πώς να τα βγάλει πέρα κανένας…

• ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ ο πρόεδρος του Δ.Σ. Κώστας Γκαβέρας. Άλλαξε την ημερομηνία της συνεδρίασης του Δ.Σ. με «ημερήσια διαταγή», όπως κατάγγειλε ο Μαν. Μπεντενιώτης, χωρίς να ενημερώσει κανέναν. Γι’ αυτό και ο πρώην υφυπουργός και βουλευτής έθεσε θέμα προ ημερησίας διατάξεως, όπου μεταξύ άλλων είπε: «Ο κ. Γκαβέρας προφανώς πιστεύει ότι είναι ”διοικητής” του δημοτικού συμβουλίου και όχι πρόεδρος. Γιατί αλλιώς δεν εξηγείται η αλλαγή της ημερομηνίας της ημερήσιας διάταξης με ”ημερήσια διαταγή”. Προφανώς ο κ. Γκαβέρας πιστεύει ότι είμαστε λόχος σκαπανέων, έτσι χαρακτηρισμένοι ως ανεπιθύμητοι ή αργόσχολοι. Η στοιχειώδης δεοντολογία όμως επέβαλε να είχε τουλάχιστον μια διαβούλευση με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων».

• ΠΛΗΡΗ ΣΤΗΡΙΞΗ έχει ο δήμαρχος Πειραιά από την Τ.Ο. Κέντρου Πόλης της Ν.Δ., όπως φάνηκε από την τελευταία εκδήλωση της Τοπικής στο κέντρο «Ντελούκα», στο Μικρολίμανο. Πάνω από 120 άτομα συγκεντρώθηκαν και καταχειροκρότησαν τον δήμαρχο, ο οποίος πήγε από τους πρώτους. Στην εκδήλωση ήταν ακόμα η αντιδήμαρχος Πασχαλίνα Καλαγιά, ο Τάσος Κάρλες και η Λίτσα Σαρρή από την πλειοψηφία, ενώ από πλευράς Ν.Δ. παρέστησαν ο υφυπουργός Άμυνας, Βασ. Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής της Αʼ΄ Πειραιά Παν. Μελάς.


Σχολιάστε εδώ