Όρους βάζει ο Σουφλιάς!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», ο Κ. Καραμανλής πρότεινε στον Γ. Σουφλιά να μετακινηθεί στον επικείμενο ανασχηματισμό από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Συνάντησε όμως την άρνηση του Σουφλιά, ο οποίος απάντησε στον πρωθυπουργό ότι:

• Θέλει να παραμείνει στο ΥΠΕΧΩΔΕ και η μόνη μετακίνηση που συζητά είναι στη θέση του αντιπροέδρου ή συντονιστή της κυβέρνησης!

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κ. Καραμανλής είναι χολωμένος με τη στάση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, επειδή δεν τον διευκολύνει στο να προχωρήσει στις αλλαγές που θεωρεί απαραίτητες για ένα νέο ξεκίνημα στην κυβέρνησή του. Δεν θέλει όμως, επί του παρόντος τουλάχιστον, να φτάσει τα πράγματα στα άκρα και προσπαθεί να πείσει τον Σουφλιά να δεχτεί τη μετακίνηση που του πρότεινε.

Οπωσδήποτε από αυτήν την εβδομάδα, οπότε και μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία θα συνεχίσει τις διαβουλεύσεις, θα υπάρξουν εξελίξεις…

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός επιθυμεί τη μετακίνηση του Σουφλιά στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, επειδή έχει κατ’ αρχάς αποφασίσει να τοποθετήσει την Ντ. Μπακογιάννη ή στο ΥΠΕΧΩΔΕ ή στο υπουργείο Ανάπτυξης, οπότε σε αυτήν την περίπτωση θα μετακινηθεί στο ΥΠΕΧΩΔΕ ο Δημ. Σιούφας.

Ο Σπ. Σπηλιωτόπουλος θα παραμείνει στην κυβέρνηση. Θα μετακινηθεί σε υπουργείο πρώτης γραμμής, αφού ο πρωθυπουργός πιστεύει πως τον έχουν πολεμήσει με λύσσα τα διαπλεκόμενα και οι μεσάζοντες, τους οποίους προσπάθησε να βγάλει εκτός Πενταγώνου. Και δεν θέλει σε καμιά περίπτωση τυχόν μετακίνησή του από το ΥΠΕΘΑ να εκληφθεί ως υποβάθμιση ή -πολύ περισσότερο- «στραπατσάρισμά» του.

Δεν αποκλείεται πάντως τελικά, αν ο Γ. Σουφλιάς επιμείνει στην άρνησή του να μετακινηθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ στο ΥΠΕΘΑ και ο Καραμανλής θελήσει να αποφύγει τη σύγκρουση μαζί του, να τοποθετηθεί τελικά στο Πεντάγωνο η Ντ. Μπακογιάννη.

Βεβαίως η δήμαρχος της Αθήνας συνεχίζει να επιθυμεί διακαώς το υπουργείο Εξωτερικών και να πιέζει διακριτικά προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και τώρα, με όλα τα εθνικά μας θέματα να βρίσκονται στη χειρότερη παρά ποτέ κατάσταση, ίσως να το ξανασκέπτεται… Πάντως αν ο Μολυβιάτης δεν θέλει, η καρέκλα στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας δεν αλλάζει κάτοχο…

Όχι συντονιστής μεν, αλλά…


Βεβαίως ένα από τα βασικά ερωτήματα του επικείμενου ανασχηματισμού είναι αν τελικά θα οριστεί συντονιστής στην κυβέρνηση, όπως ζητούν αρκετά στελέχη και υπουργοί.

Όλα δείχνουν πως ο Κ. Καραμανλής δεν αποδέχεται τις προτάσεις αυτές. Έτσι το πιθανότερο είναι ότι συντονιστής δεν θα οριστεί, με το επιχείρημα που πλασάρουν ότι αν οριζόταν θα αποτελούσε απόδειξη αδυναμίας του πρωθυπουργού να συντονίσει… Ίσως αυτό να λένε και του ίδιου του κ. Καραμανλή για να μην τους μπει κανένα… καπέλο, ενώ τώρα έχουν αυτοί τον ρόλο του συντονιστή. Άλλωστε, εκεί παραπέμπει και η δήλωση του Θ. Ρουσόπουλου ότι συζητείται η επανενεργοποίηση της «επιτροπής διαχείρισης κρίσεων», την ανάγκη της οποίας το «Π» από καιρό είχε επισημάνει… Πρόκειται για ένα όργανο που θα αποτελείται από τους (με τη σημερινή σύνθεση της κυβέρνησης…) Δημ. Σιούφα, Πρ. Παυλόπουλο, Θ. Ρουσόπουλο, Γ. Αλογοσκούφη, Γ. Σουφλιά, ίσως και τον Γ. Βουλγαράκη.

Συνομιλητές του πρωθυπουργού ισχυρίζονται πως η προαναγγελία επανενεργοποίησης αυτού του άτυπου οργάνου θέλει ακριβώς να περάσει το μήνυμα ότι δεν συζητά για τον ορισμό συντονιστή.

Ωστόσο, οι φωνές που τάσσονται υπέρ αυτής της λύσης συνεχίζουν να υπάρχουν και μάλιστα και σε επίπεδο υπουργών. Χαρακτηριστικά γνωστός υπουργός μάς τόνισε πως «αν δεν τοποθετηθεί συντονιστής, τότε φαινόμενα σαν αυτά μεταξύ Αλογοσκούφη και Λιάπη θα επεκταθούν στην κυβέρνηση…». Παράλληλα, άλλα «καραμανλικά» στελέχη μάς υπενθύμισαν πως ο Κ. Καραμανλής ο πρεσβύτερος κυβερνούσε και συντόνιζε με τους συμβούλους του, ενώ ο σημερινός πρωθυπουργός στερείται των συμβούλων εκείνων που με το ειδικό τους βάρος θα μπορούσαν να παίξουν αυτόν τον ρόλο.

Τι ζητούν οι νέοι


Πάντως, οι νέοι βουλευτές της ΝΔ ζητούν όχι απλώς αλλαγές προσώπων, αλλά θεσμικές αλλαγές. Επισημαίνουν ότι με κυβέρνηση 47 μελών ουσιαστικά λειτουργεί ένα τερατώδες και αναποτελεσματικό σχήμα και ζητούν κυβέρνηση 30 το πολύ μελών.

Την ίδια στιγμή πολλοί βουλευτές και στελέχη ζητούν από τον Καραμανλή να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, ει δυνατόν και μέσα στον Νοέμβρη.

Και σενάριο «δίδυμων» εκλογών…


Όπως έγραψε ήδη «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», του ανασχηματισμού της κυβέρνησης θα προηγηθεί ο ανασχηματισμός διοικητών ΔΕΚΟ, άλλων οργανισμών και ορισμένων περιφερειαρχών. Ο αριθμός των υπό αλλαγή στελεχών του δημόσιου τομέα ανέρχεται σε δέκα περίπου. Οι αλλαγές αυτές θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβρη.

Εν τω μεταξύ, όπως έχουμε αποκαλύψει, στον πρωθυπουργό έχουν υποβληθεί και προτάσεις για «δίδυμες» εκλογές, δηλαδή εθνικές εκλογές του χρόνου τον Οκτώβρη μαζί με τις δημοτικές. Είναι μια πρόταση, της οποίας η τύχη δεν γίνεται να προδιαγραφεί, αφού ουδείς μπορεί να προβλέψει πώς θα είναι σε έντεκα μήνες από τώρα διαμορφωμένο το πολιτικό κλίμα. Είναι πάντως μια πρόταση σε κάθε περίπτωση ενδιαφέρουσα, έως και προκλητική…


Σχολιάστε εδώ