Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια

Πραγματικά πιστεύει κανείς πως αν ο 20άρης αλλάξει «ρούχα» και η υψηλή κεφαλαιοποίηση ονομάζεται εφεξής FTSE International, τα λεφτά θα αρχίσουν να τρέχουν και πάλι στους… διαδρόμους των χρηματιστηριακών και στις τσέπες μας, οι εφημερίδες και τα κανάλια θα αφιερώνουν χρόνο και χώρο στην αγορά, οι πολιτικοί θα επιχαίρουν και ο κοσμάκης θα συναθροίζεται μπροστά από τερματικά και θυρίδες τραπεζών;

ΕΥΤΥΧΩΣ Ή ΔΥΣΤΥΧΩΣ κάτι τέτοιο ΔΕΝ θα συμβεί. Ούτε είναι και το ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ, τουλάχιστον όχι όλων όσοι θέλουμε μια υγιή και δυναμική χρηματιστηριακή αγορά.

Σε εφαρμογή λοιπόν από τα τέλη του μηνός ο νέος κανονισμός του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σε ισχύ η νέα κατηγοριοποίηση των μετοχών, οι νέοι δείκτες με τη νέα σύνθεσή τους, σε ισχύ και οι ΠΡΟΣΔΟΚΙΕΣ μας για μια νέα αρχή στα τεκταινόμενα εντός και εκτός της Σοφοκλέους. (Αν και καλό θα είναι να συνηθίσουμε σιγά σιγά και τη δρομολογούμενη πλήρη μετεγκατάσταση του ΧΑ.)

Ποιες είναι οι αλλαγές; Αρκετές, με κυριότερες -πάντα κατά την άποψη της στήλης- αυτές που έχουν να κάνουν με το ότι οι μετοχές που θα συμμετέχουν στους δείκτες FTSE-20 και FTSE-Mid Cap 40 θα προέρχονται από την τωρινή κατηγορία υψηλής κεφαλαιοποίησης, αλλά και τη δημιουργία του FTSE International (από τις 2 Ιανουαρίου 2006), όπου θα μετέχουν όλες οι μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης οι οποίες όμως θα πληρούν παράλληλα και τα κριτήρια ρευστότητας των δεικτών FTSE. Υπολογίστε δηλαδή περίπου 75 εταιρείες.

Μακριά από εμάς η πλήρης ισοπέδωση και η πλήρης απαξία των όποιων κινήσεων εκσυγχρονισμού της αγοράς. Ναι, ήταν αναγκαία αυτή η εξέλιξη. Μόνο που θα πρέπει να ακολουθηθεί από μια ανάλογη «εκσυγχρονιστική» επενδυτική συμπεριφορά, κυρίως των μεγάλων εγχώριων παικτών, και εδώ είναι που εδράζονται οι όποιες αμφιβολίες μας.

Μέχρι, πάντως, να δούμε τα πάντα στην πράξη, εκείνο που μένει είναι να παρακολουθήσουμε το πώς θα φτάσει μέχρι εκείνη την ημέρα η αγορά. Μια αγορά που μέχρι σήμερα άφησε πίσω της μια εβδομάδα σχετικής ανόδου, ίσως όχι σε επίπεδο δεικτών αλλά σε επίπεδο «αναθέρμανσης ενδιαφέροντος» για μετοχές «δεύτερης γραμμής», ήτοι για μετοχές που πολλοί εξ ημών εξακολουθούμε να… φτάνουμε σε επίπεδα κτήσης και προσδοκιών. Αν ανέβαινε λίγο ακόμη κι ο μέσος όρος τζίρου τι καλά που θα ήταν!

Αν, πάντως, ψάχνετε… συνενόχους στη δρομολογούμενη (;) εμπλοκή σας στην αγορά, τότε ψάξτε λίγο και εκτός των τειχών. Αντιγράφω από τα τελευταία στατιστικά στοιχεία του Αποθετηρίου: «Ενίσχυσαν τη συμμετοχή τους στη Σοφοκλέους τον Οκτώβριο οι ξένοι θεσμικοί, ενώ το ίδιο διάστημα η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε κατά 0,6% και από την αρχή του έτους ξεπέρασε τα 200 εκατ. ευρώ. Οι συνολικές εισροές ξένων κεφαλαίων στη διάρκεια του δεκαμήνου ανέρχονται στα 4,334 δισ. ευρώ. Ειδικότερα η συμμετοχή των ξένων στο σύνολο της αγοράς αυξήθηκε τον Οκτώβριο σε 38,94% από 38,89% τον Σεπτέμβριο, ενώ η παρουσία των Ελλήνων υποχώρησε οριακά σε 60,81% από 60,82%. Στον FTSE 20 τον Οκτώβριο οι ξένοι αύξησαν τη συμμετοχή τους, στον Mid 40 το ποσοστό των ξένων διαμορφώθηκε σε 20,66% από 19,97% τον Σεπτέμβριο. Αντίθετα, στον Small Cap 80 το ποσοστό των ξένων υποχώρησε σε 21,83% από 24,36% τον Σεπτέμβριο».

Τουλάχιστον δεν θα νιώθετε μοναξιά!!!

ΥΓ.: Ακόμα περιμένω αντίδραση εκ μέρους των επαγγελματιών της αγοράς μας όσον αφορά στο φλέγον θέμα της κατάργησης του αέρα (Τ+3). Κάνανε μια αντιπρόταση (ο ΣΜΕΧΑ) και μετά το θέμα βάλτωσε. Ή μήπως δεν ταιριάζει στην εκσυγχρονισμένη μας αγορά (ξέρετε, αυτήν με τον FTSE International) μια τέτοια συζήτηση; Αλήθεια, φαντάζεστε διαπραγμάτευση στη… διεθνή αγορά μετοχών – πρωταγωνιστών με «αέρα» και με τα αναπόφευκτα σε τέτοιες περιπτώσεις «κόκκινα»;


Σχολιάστε εδώ