Τελώνες, τελωνεία και… τελώνια

Πριν από δύο εβδομάδες, σε αυτήν εδώ τη σελίδα, δημοσιεύσαμε άρθρο με τίτλο «Βρε Ρεγκούζα μου τελώνη, τη ζημιά ποιος την πληρώνει;», στο οποίο σας περιγράψαμε αναλυτικά τις μεθόδους, αλλά και τους δρόμους που ακολουθούν οι λαθρέμποροι που διακινούν εμπορεύματα τα οποία υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης (τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, καύσιμα). Από τα μικρά τελωνεία Νίκης και Δοϊράνης, τα οποία λόγω πλημμελούς στελέχωσης και εξοπλισμού ήταν οι εύκολοι δρόμοι, απαγορεύτηκε να εκτελωνίζονται αυτά τα προϊόντα, μετά από συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές του κράτους των Σκοπίων. Μέχρι που τον Σεπτέμβριο του 2004 ήρθε ο «ειδήμων» Αδάμ Ρεγκούζας να άρει αυτήν την απαγόρευση και να κάνει τους λαθρέμπορους να… ανάβουν λαμπάδες στο όνομά του. Το θέμα, όπως είχαμε γράψει, έφτασε στη Βουλή μετά από ερώτηση βουλευτή και αναμένεται η απάντηση. Μια απάντηση που θα ήταν ιδιαίτερα δύσκολη για τον «νεοσύλλεκτο» υφυπουργό Οικονομικών -διάδοχο του Ρεγκούζα- Αντ. Μπέζα, που αποφάσισε να «αδειάσει» τον προκάτοχό του και να ανακοινώσει ότι καταργούνται οι αλλαγές που είχε επιφέρει στα τελωνεία Νίκης και Δοϊράνης, επαναφέροντας την απαγόρευση διακίνησης τσιγάρων, ποτών και πετρελαιοειδών.

Στην ουσία, δηλαδή, η κυβέρνηση ομολογεί το λάθος που έκανε, διευκολύνοντας εμμέσως το λαθρεμπόριο. Ο υφυπουργός αναφέρει σε δηλώσεις του ότι η απόφαση αυτή ελήφθη σε συνεργασία με τα αρμόδια όργανα της FYROM και ότι η διακίνηση των συγκεκριμένων προϊόντων θα γίνεται και πάλι μόνο μέσω του τελωνείου Ευζώνων.

Για να ωραιοποιήσει μάλιστα την παταγώδη αποτυχία της κυβέρνησης ανακοίνωσε ότι με Προεδρικά Διατάγματα που θα υπογραφούν γίνεται αναμόρφωση της λειτουργίας των τελωνείων.

Παραμένει, όμως, το ερώτημα του τραγουδιού του Τσιτσάνη και του τίτλου του άρθρου μας: «…τη ζημιά ποιος την πληρώνει;». Και συμπληρώνουμε: Πόση ήταν αυτή η ζημιά για το ελληνικό Δημόσιο από τους διαφυγόντες δασμούς και φόρους; Ποιοι ήταν αυτοί που παρακίνησαν τον Ρεγκούζα στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης; Θα γίνει έρευνα για τον εντοπισμό κυκλωμάτων λαθρεμπορίας;


Σχολιάστε εδώ