Πρόκες…

#Το ποσό των 235.000 ευρώ για προνοιακά επιδόματα εχορηγείτο μέχρι και πέρυσι (2004) από το υπουργείο Απασχόλησης – Κοινωνικής Ασφάλισης. Ύστερα από αλλεπάλληλους ελέγχους, έγινε «ξεσκαρτάρισμα», που κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι δικαιούχοι «κόστιζαν» 35.000 ευρώ. Θα αναζητηθούν άραγε ευθύνες από τους αρμοδίους; Αναμένουμε.

# Μείωση του κράτους στις ΔΕΚΟ προωθεί πάση θυσία η ΝΔ. Δεν αποτελεί όμως ασυνέπεια ως προς τις αρχές της, αφού την περίοδο διακυβέρνησής της έχει συστήσει περίπου 50 νέους φορείς και νέες επιτροπές, που ευλόγως εγείρουν ερωτήματα κατά πόσο επιχειρεί στις περισσότερες περιπτώσεις να εξυπηρετήσει «ημέτερα» στελέχη;

# Αν διασπαστεί η ΠΑΣΚΕ στην ΟΜΕ/ΟΤΕ, καθώς στελέχη της κινούνται για συγκρότηση δεύτερου ψηφοδελτίου, τότε η ΔΑΚΕ θα αποτελέσει τη νέα πλειοψηφική συνδικαλιστική δύναμη. Οι ζυμώσεις για δύο ψηφοδέλτια της ΠΑΣΚΕ στον ευαίσθητο αυτό χώρο είναι στο αποκορύφωμα τους μετά την «αποκατάσταση» από την επίσημη ΠΑΣΚΕ του πρώην προέδρου και γενικού γραμματέα της ομοσπονδίας, που δημιούργησαν οξύτατες αντιδράσεις σε ΠΑΣΟΚ και ΠΑΣΚΕ όταν συμφωνούσαν με τη διοίκηση του ΟΤΕ για εθελούσια έξοδο υπαλλήλων κ.λπ. Τώρα αναμένεται -και επιδιώκεται- μεσολάβηση του προέδρου της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλου για την αντιμετώπιση της έκρυθμης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.

# Αναζητήσαμε τον «σκιώδη» υπουργό Απασχόλησης – Κοινωνικών Ασφαλίσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Ευ. Βενιζέλο για να εκφράσει τη γνώμη του ως προς τις εξελίξεις στην ΠΑΣΚΕ/ΟΤΕ. Και αυτό γιατί νομίζουμε ότι τότε είχε και ο ίδιος αποκηρύξει τους «2» για τη «συμφωνία-ντροπή». Δυστυχώς, ο κ. Βενιζέλος δεν μας απάντησε και έτσι παρέμεινε η απορία μας.

# Τόσα και τόσα ακούγονται για παρατυπίες -παρανομίες δικαστών, κάτι τώρα μας «πονηρεύει» στον συνδικαλιστικό χώρο. Σε δικαστική διαμάχη των περίπου 5.000 υπαλλήλων στα συμβολαιογραφεία που ξεκίνησε το 2000 το Εφετείο της Κρήτης δικαίωσε την εργατική πλευρά για μία και ενιαία σύμβαση εργασίας, ενώ το Εφετείο της Αθήνας δικαίωσε την εργοδοσία που ζητούσε πολλές και τοπικές συμβάσεις. Η υπόθεση με προσφυγή των εργαζομένων βρίσκεται τώρα στον Άρειο Πάγο. Το περίεργο όμως της ιστορίας αφορά την απόφαση του Εφετείου της Αθήνας, καθώς έγκυρες πηγές μάς πληροφορούν ότι, ενώ καθυστερούσε η εκδίκαση της διαφοράς, με μια αλλαγή στη σύνθεση του δικαστηρίου η απόφαση εκδόθηκε τάχιστα, στο τέλος Σεπτεμβρίου.

# Ταραχή στην κυβέρνηση για το δημοσίευμα της εφημερίδας μας ότι «παγώνουν» τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου από ΔΕΚΟ, τράπεζες κ.λπ. Οι καθ’ ύλην αρμόδιοι απέφυγαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα. Αποτελεί όμως ομολογία και επιβεβαίωση της είδησης η δήλωση του υφυπουργού Απασχόλησης Ν. Αγγελόπουλου, σύμφωνα με την οποία δεν είναι μετρήσιμα τα ποσά από την αναμενόμενη διόγκωση των ελλειμμάτων στο ασφαλιστικό σύστημα στην περίπτωση που υλοποιούνταν το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου. Εμείς γράψαμε ότι μόνο για τα ειδικά ταμεία το κόστος επιβάρυνσης θα ήταν πάνω από 800 εκατ. ευρώ.


Σχολιάστε εδώ