Ενέκρινε ο Καραμανλής το σχέδιο Καλατράβα

Με το που βγήκε όμως από το οπτικό πεδίο των δημοσιογράφων, το τηλέφωνό του… έπιασε φωτιά! «Ο πρόεδρος ενέκρινε το σχέδιο Καλατράβα και μας είπε να προχωρήσουμε», εκμυστηρεύτηκε γεμάτος συγκίνηση και ενθουσιασμό στον συνομιλητή του. Οι συστάσεις του υπουργού προς τους συνομιλητές του ήταν να μη βγάλουν μιλιά μέχρι να αποφασίσουν τον τρόπο που θα «πουλήσουν επικοινωνιακά» το μεγάλο κατά τη γνώμη του θέμα. Μυστικό, όμως, που το ξέρουν περισσότεροι από δύο παύει να είναι μυστικό, λέει η παροιμία και έτσι η ιστορία διέρρευσε. «Ψαρεύοντας» τον έναν και παίρνοντας λόγια από τον άλλον, κατάφερα να μάθω πως, στη συνάντησή που είχε με τον πρωθυπουργό, ο Τσιαρτσιώνης κατάφερε να πάρει την έγκριση του προγραμματισμού που του είχε παρουσιάσει. Σύμφωνα με αυτόν:

• Ο Καραμανλής συμφώνησε να προχωρήσει η ανάπλαση της κεντρικής ζώνης της Θεσσαλονίκης, από την Άνω Πόλη μέχρι τον Λευκό Πύργο και από την Καυταντζόγλου μέχρι την πλατεία ΧΑΝΘ, όπως την περιέγραψε ο υπουργός του και τη σχεδίασε ο διάσημος ισπανός αρχιτέκτονας Σαντιάγκο Καλατράβα.

• Ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε, λόγω της έλλειψης χρημάτων, το έργο να προχωρήσει σταδιακά και ανάλογα με τον βαθμό εξασφάλισης της χρηματοδότησής του.

• Το σχέδιο θα υλοποιηθεί με τη σύμπραξη Δημοσίου και ιδιωτικών φορέων, σύμφωνα με τις διατάξεις της νέας νομοθεσίας που θεσπίστηκε για τέτοιου είδους συνεργασίες.

• Επιπλέον, ο Καραμανλής έδωσε τη συγκατάθεσή του να περιληφθεί στον συνολικό σχεδιασμό και ο χώρος του Γ’ Σώματος Στρατού, συναινώντας στην απομάκρυνσή του -κάποτε- από την πόλη.

Νεότερες πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως ο Νίκος Τσιαρτσιώνης εργάζεται πλέον πυρετωδώς με τους στενούς του συνεργάτες (Μπακατσέλος κ.ά.) για να σχεδιάσει τον τρόπο που θα παρουσιάσει στους Θεσσαλονικείς τον σχεδιασμό του για τη Θεσσαλονίκη του… μέλλοντος. Πριν, όμως, από αυτό μεθοδεύει τρόπους για να ξεπεράσει τις γκρίνιες και τις διαφωνίες των άλλων «γαλάζιων αρχηγών της πόλης», οι οποίοι από την αρχή δεν καλόβλεπαν την πρωτοβουλία των Τσιαρτσιώνη – Μπακατσέλου. Ο Ψωμιάδης είχε εκφράσει την αντίθεσή του από μια λαϊκιστική σκοπιά, του είδους: «Δεν έχουμε λεφτά για σχολική στέγη, θα πληρώνουμε αρχιτέκτονες;». Ο Παπαγεωργόπουλος είχε εντυπωσιαστεί από τις προτάσεις Καλατράβα, αλλά ενοχλήθηκε που… δεν το σκέφτηκε πρώτος. Ο Θωμόπουλος (ο κουμπάρος του πρωθυπουργού, πρόεδρος της HELEXPO) κυριολεκτικά εξεμάνη, καθώς ο υπουργός σχεδίασε όλη την προσπάθεια με τον άσπονδο φίλο του Δημήτρη Μπακατσέλο (πρόεδρο της ΔΕΘ). Ο Τζακόπουλος (πρόεδρος του ΤΕΕ) θύμωσε, γιατί ο Καλατράβα δεν είναι μέλος του και έλεγε πως υπάρχουν θεσσαλονικείς αρχιτέκτονες, οι οποίοι, αν γίνει διαγωνισμός, θα υποβάλουν καλύτερες προτάσεις από τον ισπανό συνάδελφό τους. (Και εγώ θα θύμωνα, αν ερχόταν ο… Ροναλντίνιο στον ΠΑΟΚ και έπαιρνε τη θέση του Θεσσαλονικιού… Μπαλάφα.) Και ενώ πίσω από τις κουίντες το παρασκήνιο οργιάζει, επισήμως τίποτα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Ούτε για το σχέδιο Καλατράβα (δημοσιεύσαμε στο «ΠΑΡΟΝ» το πλήρες απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του στην ομήγυρη των υπουργών) ούτε για την επιλογή Τσιαρτσιώνη να παραμείνει η ΔΕΘ στο κέντρο της πόλης ούτε φυσικά για τον τρόπο προσέλκυσης ιδιωτικών κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν το έργο. Τι θα λάβουν για ανταλλάγματα; Πόσο μπετόν θα πλαισιώσει τις ιδέες του Ισπανού; Τι λειτουργίες θα περιληφθούν στον αρχικό σχεδιασμό του; Το παιχνίδι μόλις τώρα αρχίζει…


Σχολιάστε εδώ