«Λουκέτο» την Πέμπτη στον δημόσιο τομέα

Με τη διαπίστωση ότι μειώνεται κατά 2% τουλάχιστον η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων εξαιτίας της εισοδηματικής πολιτικής που ακολουθείται, η ΑΔΕΔΥ «κλείνει» τον δημόσιο τομέα την Πέμπτη με διοργάνωση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενώ το Σάββατο το ΠΑΜΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως – εκδήλωση που στρέφεται κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, της ανεργίας, των απολύσεων, της λιτότητας, της φτώχειας, των ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ. Σημειώνεται ότι:

• Η πανελλαδική απεργία της Πέμπτης (δεν θα λειτουργήσουν σχολεία, πανεπιστήμια, υπουργεία, εφορίες, τελωνεία και γενικά όλες οι δημόσιες υπηρεσίες), στηρίζεται σε όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις που δρουν στο συνδικαλιστικό κίνημα των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ:

• Το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ, στο οποίο θα παρευρεθεί και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συνδυάζεται ταυτοχρόνως και με επίθεση κατά της «ψευτοαντιπολίτευσης» του ΠΑΣΟΚ αλλά και των ηγεσιών που πλειοψηφούν σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ-Αυτ. Παρέμβαση) τις οποίες η παράταξη κατηγορεί «για κυβερνητικό συνδικαλισμό» και ακόμη ότι «δουλεύουν για τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος»…

Και οι δύο εκδηλώσεις επικεντρώνουν το ενδιαφέρουν της εβδομάδας στο αίτημα και τα προβλήματα των εργαζομένων, με τη διαφορά ότι: η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ έχει ενωτικά χαρακτηριστικά, παρά τις διαφορετικές προσεγγίσεις των συνδικαλιστικών παρατάξεων, σε αντίθεση με το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που επαναφέρει στο προσκήνιο το ρήγμα που υπάρχει στην ηγεσία της ΓΣΕΕ και που φαίνεται να βαθαίνει συνεχώς, απομακρύνοντας κάθε πιθανότητα προσέγγισης των συνδικαλιστικών παρατάξεων και κοινές δράσεις της Συνομοσπονδίας.

Απώλειες 2%


Απώλεια της αγοραστικής δύναμης του εισοδήματός τους τουλάχιστον κατά 2% για το 2005-2006 θα έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, με βάση τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τις αυξήσεις που θα δοθούν στον δημόσιο τομέα για το 2006 και θα προσδιοριστούν αρχές του νέου έτους. Παράλληλα: Παρά τις πρωθυπουργικές δεσμεύσεις για εφαρμογή των νέων μισθολογίων από 1.1.2006, η αδυναμία εξεύρεσης πόρων φαίνεται να παραπέμπει για άλλη μια φορά, το ζήτημα αυτό, που εκκρεμεί επί 12 τουλάχιστον χρόνια, σε ένα αόριστο μέλλον, ενώ το αίτημα για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα περίπου 40.000 δημοσίων υπαλλήλων φαίνεται ότι θα ρυθμιστεί στο πλαίσιο της γενικότερης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με αίτημα κυρίως να περιοριστεί η επίθεση που εξελίσσεται στα εισοδηματικά εις βάρος των 300.000 δημοσίων υπαλλήλων, η ΑΔΕΔΥ προκηρύσσει και πραγματοποιεί 24ωρη απεργία την Πέμπτη που αναμένεται να έχει καθολική επιτυχία, καθώς η κινητοποίηση στηρίζεται από όλες τις συνδικαλιστικές παρατάξεις του χώρου (ΠΑΣΚ/ΔΥ-ΠΑΣΚΕ-ΠΑΜΕ-Αυτ. Παρέμβαση).

Η πανελλαδική κινητοποίηση αποτελεί και μορφή πίεσης προς τον αρμόδιο υπουργό Προκόπη Παυλόπουλο γιατί εκδηλώνεται πριν από καθορισμένη συνάντησή του με την ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το θέμα των αυξήσεων, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι για άλλη μια χρονιά αποφασίζονται μονομερώς από τη κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ψηφίστηκε νόμος πριν από 4 χρόνια που προβλέπει συλλογικές διαπραγματεύσεις στον δημόσιο τομέα. Επίσης θα συζητηθούν και θέματα καυτά, όπως: η διαδικασία προσλήψεων στο Δημόσιο, η υποβολή του μισθολογίου, η υπέρβαση των διαφωνιών με ένα αντικειμενικό, αδιάβλητο, αξιοκρατικό μοντέλο εξέλιξης στις δημόσιες υπηρεσίες, όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ σε κείμενο με τις θέσεις της για το θέμα αυτό.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα πραγματοποιήσουν απεργιακή συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοραή με βασικό ομιλητή τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Απ. Παπασπύρο που θα προβάλει κυρίως τα αιτήματα του κλάδου και θα ζητήσει συναίνεση στον αγώνα για: Πραγματικές αυξήσεις, νέο μισθολόγιο με κατώτερο βασικό μισθό τα 1.200 ευρώ, ενσωμάτωση των επιδομάτων στον βασικό μισθό, αυτοτέλεια και αξιοκρατία στη δημόσια διοίκηση, ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά κατηγοριών των δημοσίων υπαλλήλων κ.λπ.

Χαιρετισμό θα απευθύνουν οι εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών παρατάξεων Γ. Αντωνάκος (ΔΑΚΕ), Ηλ. Βρεττάκος (Αυτ. Παρέμβαση) και Δημ. Αγκαθινάκης.

Το ΠΑΜΕ

Για παρουσία τουλάχιστον 40.000 διαδηλωτών στο συλλαλητήριο του Σαββάτου κάνει λόγο ο επικεφαλής του ΠΑΜΕ Γ. Μαυρίκος που τονίζει ότι η συμμετοχή στο συλλαλητήριο θα ενισχύσει την αντιμετώπιση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και θα συνεισφέρει στην πάλη για τα εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και τη δυναμική διεκδίκηση των κλαδικών συμβάσεων και την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Το αγωνιστικό πλαίσιο του συλλαλητηρίου περιλαμβάνει και την προβολή αιτημάτων όπως:

• Πλήρης και σταθερή απασχόληση, 7ωρο, 5νθήμερο, 35ωρο, άρνηση της διευθέτησης του ωραρίου και της απελευθέρωσής του. Επίδομα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού. Κατώτερος μισθός 1.300 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 52 ευρώ και κατώτερη σύνταξη 1.050 ευρώ. Αποκλειστικά δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Σύνταξη στα 55 για τις γυναίκες και στα 60 για τους άντρες και σύνταξη ανεξαρτήτως ηλικίας στα 30 χρόνια ασφάλισης. Κατάργηση των εισφορών για τον κλάδο υγείας και της συμμετοχής στα φάρμακα κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ