«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Ο ορισμός της συζήτησης καθυστέρησε αρκετά, αφού από τον πρωθυπουργό είχε σταλεί η σχετική επιστολή στις αρχές του μήνα, όταν ακόμη υπήρχε στην επικαιρότητα το ζήτημα της ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. και πριν υπάρξουν οι τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό και οι ακόμη πιο πρόσφατες στο Κόσοβο. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης αυτής είναι να συμπίπτει η συζήτηση με τη «σκανδαλολογία» των τελευταίων ημερών που έχει επισκιάσει κάθε άλλο ζήτημα που απασχολεί τη χώρα και τους πολίτες.

Είναι στο χέρι των αρχηγών και κυρίως του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υπερβούν το νοσηρό κλίμα της εποχής και να συζητήσουν σοβαρά και υπεύθυνα για τα μεγάλα και να περάσουν σε δεύτερο πλάνο όλα τα άλλα.

Θα το κάνουν; Οψόμεθα. Αν δεν καταφέρουν να το κάνουν, πάντως, δεν θα δικαιούνται να διαμαρτύρονται επειδή τα «τηλεδικεία» καθορίζουν την ατζέντα των πολιτικών πρωτοβουλιών.


Ψάχνουν φακέλους αλλά δεν βγαίνουν στοιχεία


Φιλότιμες προσπάθειες καταβάλλουν ορισμένοι «γαλάζιοι» βουλευτές, νέοι κυρίως, για να απαλύνουν τις εντυπώσεις που δημιουργούνται με τις σοβαρές και μη καταγγελίες εις βάρος κυβερνητικών στελεχών.
Έτσι ζητούν να ανοίξουν και πάλι φάκελοι για υποθέσεις της περιόδου διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ που έχουν χαρακτηριστεί σκανδαλώδεις, αλλά μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να γίνεται κάτι ουσιαστικό, είτε διότι απεδείχθη «άνθρακες ο θησαυρός» είτε επειδή κάποιοι δεν θέλουν βεντέτες σε τέτοια θέματα.
Για παράδειγμα έχουν περάσει τρεις εβδομάδες αφότου ο Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε από όλα τα υπουργεία να του δώσουν τα ονόματα των συμβούλων και συνεργατών που είχαν οι υπουργοί της περιόδου 1993-2004, ενώ προ ημερών ο Θ. Καράογλου ζήτησε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ στοιχεία για το Κτηματολόγιο, αν και ο Γιώργος Σουφλιάς είχε ήδη δηλώσει ότι δεν συμφωνεί με τέτοιες πρωτοβουλίες.
Όπως πληροφορείται η στήλη, μάλιστα, στο… μικροσκόπιο των «γαλάζιων» μπήκε έως και ερώτηση υπέρ του καζίνου Λουτρακίου που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο «πράσινος» βουλευτής και επί οκταετία νομάρχης Κορινθίας Αγγ. Μανωλάκης, αλλά ούτε από εκεί ακούστηκε κάτι στη συνέχεια.

—————*—————

Με φανερή ή μυστική ψηφοφορία η άρση της ασυλίας;


Ο μόνος «πράσινος» που μπορεί τελικά να την πληρώσει, εξαιτίας του κλίματος των ημερών, είναι ο βουλευτής Πιερίας Θανάσης Παπαγεωργίου, για τον οποίο υπάρχει αίτημα άρσης της ασυλίας του με κατηγορίες από την εποχή που ήταν υποδιοικητής της Αγροτικής Τράπεζας για χορηγήσεις δανείων χωρίς τις απαιτούμενες εγγυήσεις.

Ο Ευ. Μεϊμαράκης στις τελευταίες τηλεοπτικές εμφανίσεις του θέτει το ερώτημα τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία, αλλά δεν εξηγεί γιατί η υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ως τώρα, με αποτέλεσμα να πλησιάζει ο καιρός για την παραγραφή των αδικημάτων που αποδίδονται στον βουλευτή.

Ο ίδιος ο κ. Παπαγεωργίου έχει επιλέξει χαμηλούς τόνους, πήγε κανονικά στην τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, η οποία αποφάσισε την αναβολή της συζήτησης της υπόθεσης και επιμένει να υποστηρίζει ότι τάσσεται υπέρ της άρσης της ασυλίας του.

Πάντως, ούτε αυτή την εβδομάδα έχει οριστεί συζήτηση για την υπόθεση στην Επιτροπή, στην οποία προεδρεύει ο αντιπρόεδρος Γ. Σούρλας, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας που θα γίνει στην Ολομέλεια καθώς, με βάση τροποποίηση του Κανονισμού που έγινε τον Ιούνιο του 2003, η ψήφος των βουλευτών θα είναι φανερή, εκτός αν το ΠΑΣΟΚ (ο πρόεδρός του για την ακρίβεια, που έχει το σχετικό δικαίωμα) ζητήσει να γίνει μυστική ψηφοφορία.

—————*—————

Συνιστούν πλαστογραφία οι «μαϊμού» υπογραφές;


Αν, όμως, οι «γαλάζιοι» διστάζουν να στείλουν εκείνοι στη Δικαιοσύνη υποθέσεις των πρώην, το κάνουν από μόνοι τους οι «πράσινοι», όπως αναφέραμε την περασμένη Κυριακή, γράφοντας για τον ορισμό της δίκης που θα γίνει έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρώην βουλευτής Γ. Κίρκος επειδή προστέθηκε το όνομά του στην περίφημη «τροπολογία Πάχτα» για το Πόρτο Καρράς.

Συνεχίζοντας το ρεπορτάζ, μάθαμε ότι ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Ανθόπουλος, που παραπέμπεται να δικαστεί τη μεθεπόμενη Δευτέρα στο Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων της Αθήνας, είναι αισιόδοξος ότι θα αποφύγει την καταδίκη. Όπως έλεγε ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες που βρέθηκε στη Βουλή, θεωρεί ότι για να καταδικαστεί για το αδίκημα της πλαστογραφίας θα πρέπει να αποδειχτεί ότι είχε δόλο και γιʼ αυτό η κατηγορία που του αποδόθηκε είναι σε βαθμό πλημμελήματος και όχι κακουργήματος.

Υποστηρίζει ο κ. Ανθόπουλος ότι στην περίπτωσή του δεν μπορεί να καταλογιστεί δόλος, αφού εκείνος παραδέχτηκε από την πρώτη στιγμή ότι έβαλε τις υπογραφές ορισμένων συναδέλφων του, θεωρώντας ότι αφού είχαν υπογράψει λίγες ημέρες πριν την ίδια τροπολογία, δεν θα είχαν αντίρρηση στην επανακατάθεσή της.

Έχει στα υπέρ του, μάλιστα, και τη μαρτυρία τού πρώην υπουργού Γεωργίας Γιώργου Δρυ, ο οποίος πιθανότατα θα καταθέσει και στο δικαστήριο και θα δώσει διαφορετική εκδοχή για τον λόγο που εκείνος είχε αρνηθεί να δεχθεί την ίδια τροπολογία στο δασικό νομοσχέδιο.

Όπως και να έχει, πάντως, θα είναι, όπως ξαναγράψαμε, μια πολύ ενδιαφέρουσα πολιτική δίκη. Και όχι μόνο γιατί στην αίθουσα θα βρεθούν πιθανότατα μια σειρά «πολιτικοί αστέρες» -«διάττοντες» οι πιο πολλοί- της σημιτικής περιόδου. Αλλά και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι θα κριθεί δικαστικά αν οι «μαϊμού» υπογραφές -ένα φαινόμενο που, όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα η στήλη, συνεχίζει να εμφανίζεται σχεδόν καθημερινά στη Βουλή κάτω από κείμενα ερωτήσεων, επερωτήσεων και τροπολογιών- συνιστούν ποινικό αδίκημα.

—————*—————

Ο Μαντούβαλος και η αρχηγία των ανεξαρτήτων


Με την αποχώρηση του Πέτρου Μαντούβαλου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., οι ανεξάρτητοι έγιναν πέντε και έτσι αποκτούν το δικαίωμα για να αναγνωριστούν ως ξεχωριστή «ομάδα» και να εκπροσωπηθούν έτσι στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που καθορίζει την ατζέντα των εργασιών του Σώματος.

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι «γίνεται πραγματικότητα το όνειρο του Στ. Μάνου», καθώς ο εκλεγείς με το ΠΑΣΟΚ συχνά πυκνά διαμαρτυρόταν για διάφορες αποφάσεις που λαμβάνονταν στη Διάσκεψη.

Μένει, όμως, να δούμε αν θα πάρει και την πλειοψηφία για να είναι εκείνος που θα εκπροσωπήσει τους ανεξάρτητους, καθώς πλην του ίδιου και του… συνοδοιπόρου του Ανδρέα Ανδριανόπουλου θα πρέπει να πάρει μαζί του και έναν ακόμη ανεξάρτητο.

Όχι τίποτε άλλο, υπάρχει και ο Στ. Παπαθεμελής που ως παλαιότερος (είναι από τους ελάχιστους που εκλέγονται ανελλιπώς από το 1974), αλλά και εκλεγείς με τη Ν.Δ. μπορεί ευκολότερα να προσεταιριστεί τον διαγραφέντα Ευ. Πολύζο που εκτός από «γαλάζιος» είναι και Βορειοελλαδίτης.

—————*—————

Οι «μπούρδες» του Κερκυραίου και η ταύτιση με τον Μάνο


Δεν αποκλείεται, πάντως, οι ανεξάρτητοι να αυξηθούν λίαν συντόμως σε έξι και στην ομάδα να προστεθεί ένας ακόμη, εκλεγείς με τη «γαλάζια» παράταξη, που δεν κρύβει την ιδεολογική του ταύτιση με τον κ. Μάνο.

Μιλάμε για τον πολυπράγμονα βουλευτή Κερκύρας Νίκο Γεωργιάδη, ο οποίος απασχολεί συχνά πυκνά την επικαιρότητα με τις αιρετικές του απόψεις σε ζητήματα σχέσεων με την Εκκλησία ή στα εθνικά.

Αν δεν υπήρχε η γνωστή ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» και αν δεν σπεύσει να ζητήσει συγγνώμη για τον χαρακτηρισμό «μπούρδες» που επεφύλαξε στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων θα είχε ήδη καρατομηθεί.

Βέβαια ο ίδιος πήρε πίσω μόνο τον επίμαχο χαρακτηρισμό και κατά τα λοιπά επέμεινε στις απόψεις τους επί του θέματος, γεγονός που δεν αποκλείεται να τον ξαναφέρει αντιμέτωπο με το κόμμα του, που και άλλοτε έχει φέρει σε δύσκολη θέση, καθώς εκτός των άλλων έχει ανταλλάξει και μηνύσεις με τον πρώην βουλευτή της Ν.Δ. στον ίδιο νομό Σπ. Σπύρου.

Ο κ. Γεωργιάδης, πάντως, μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι συνεπής με τις απόψεις του, αφού στην επίσημη ιστοσελίδα με το βιογραφικό του υπάρχει ακόμη το απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο «τον Απρίλιο του 2000 πολιτεύτηκε στις Εθνικές Εκλογές στην Κέρκυρα με τη Νέα Δημοκρατία κατόπιν συμφωνίας Κώστα Καραμανλή – Στέφανου Μάνου».

Από τον περασμένο Απρίλιο, ωστόσο, που η στήλη είχε αναφερθεί και πάλι στη διαφήμιση των σχέσεών του με τον κ. Μάνο, αφαιρέθηκε ένα άλλο απόσπασμα, σύμφωνα με το οποίο: «Είναι ιδρυτικό μέλος του Κόμματος “Οι Φιλελεύθεροι” και πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές του 1999 στα Ιόνια Νησιά φέρνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα για τους Φιλελεύθερους».


Σχολιάστε εδώ