Πάμε για γερή απεργία στον κλάδο

Δεν είναι τυχαίο ότι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, την πρόσφατη πανελλαδική 4ωρη στάση εργασίας κυβέρνηση και καναλάρχες προσπάθησαν να την υποβαθμίσουν. Δόθηκε ελάχιστος ή καθόλου χρόνος στις ειδήσεις για την προβολή της, ενώ ορισμένοι έφθασαν να μιλάνε ότι αιτία της κινητοποίησης είναι η κατάσταση στον Flash, παραπλανώντας έτσι από τα βασικά αιτήματα της απεργίας. Γιατί οι 15 Ενώσεις θέτουν σειρά αιτημάτων (απολύσεις, μη καταβολή δεδουλευμένων, διαφάνεια στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, κατάργηση του νόμου για το ελαστικό ωράριο, προστασία του «freelancer» κ.λπ.) με άμεσες αιχμές για τις κυβερνητικές ευθύνες και τη διάθεση της κυβέρνησης ουσιαστικά -με κάποιες αλλαγές που θα εξυπηρετήσουν καλύτερα την αναδιανομή ισχύος των εκδοτών που ονειρεύεται- να συντηρήσει το ήδη «σαθρό», όπως το χαρακτηρίζουν οι Ενώσεις, σύστημα λειτουργίας των ΜΜΕ.

Όμως οι προθέσεις των Ενώσεων σε αυτήν την κατεύθυνση έχουν σχεδόν εκφραστεί.

• Το Διασωματειακό έχει αποφασίσει την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων άμεσα, φθάνοντας να συζητήσει ακόμα και τη συνδρομή ειδικών συμβούλων για προτάσεις που θα αντιμετωπίζουν ριζικά τις εξελίξεις και τον τρόπο προστασίας των εργαζομένων.

• Η ΠΟΕΣΥ αποφάσισε να συναντηθούν στις αρχές Νοεμβρίου τα προεδρεία των ΔΣ που την αποτελούν.

Όμως στη συνάντηση που έγινε στην Αθήνα πριν από λίγες μέρες με τους προέδρους των πέντε δημοσιογραφικών Ενώσεων της χώρας φάνηκε καθαρά ότι οδεύουμε προς κλιμάκωση. Διαπιστώθηκε ότι τα περιστατικά και τα μέσα (Sky, Planet, Flash.Teletime, «Απόφαση», «Χώρα», «Financial Box» κ.λπ.) είναι πολλά και χρειάζεται να ξεκαθαριστεί πού πάει το παιχνίδι.

Ο Γ. Πλαχούρης (ΕΣΠΗΤ) επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο -και όχι αοριστίες- για τα επείγοντα προβλήματα του κλάδου (Ασφαλιστικό, «freelance», μείωση θέσεων εργασίας κ.λπ.) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Πάντως, για πρώτη φορά όλοι οι εργαζόμενοι μιλάνε για την απαξίωση της ενημέρωσης και εκφράζουν τη διάθεσή τους να υπερασπιστούν το δικαίωμα του ελληνικού λαού για δημοκρατική και υπεύθυνη ενημέρωση, με αφορμή την παρατηρούμενη σήμερα συρρίκνωσή της.

Καθοριστικές για τις εξελίξεις θα είναι οι δύο συναντήσεις τις επόμενες μέρες των 12 προέδρων με τους υπουργούς Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλο και Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλο.


Σχολιάστε εδώ