Αιρετικά

Ο Δημήτρης Μαγγανάς του Ολυμπιακού ξεσπάει: «Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες πέρυσι μας έδωσε το τηλέφωνό του ο κ. Ορφανός. Καλέσαμε πάνω από είκοσι φορές. Από αύριο σε αύριο. Μας λένε, πάρτε τη Δευτέρα που θα είναι εδώ ο υπουργός. Λείπει στο εξωτερικό. Πάρτε μας σε λίγο να μπούμε μέσα να τον ενημερώσουμε. Δεν ήρθε σήμερα από τη Θεσσαλονίκη. Δεν βρίσκουμε άκρη με τον κ. Ορφανό. Δεν μπορούμε να δούμε και τον κ. Διαθεσόπουλο. Οι κολυμβητές της εθνικής ομάδας από την επαρχία ενάμιση χρόνο τώρα, ο Ανδρέας Ζήσιμος (Κρήτη), ο Απόστολος Αντωνόπουλος (Λαμία), ο Σπύρος Γιαννιώτης από την Κέρκυρα, πληρώνουν από την τσέπη τους διαμονή και διατροφή για να κάνουν προπόνηση με την εθνική ομάδα. Μείωση των οδοιπορικών από τον κ. Διαθεσόπουλο και χωρίς βιταμίνες μετά το Μόντρεαλ. Έτσι αντιμετωπίζεται η εθνική ομάδα της κολύμβησης με 6 τελικούς στους Ολυμπιακούς Αγώνες και 6 τελικούς – χρυσό μετάλλιο στο παγκόσμιο του Μόντρεαλ και 1η ομάδα σε μετάλλια στους Μεσογειακούς Αγώνες. Μας γυρίζουν την πλάτη στα προβλήματα. Ας μας πουν τι αθλητισμό θέλουν και πώς τον εννοούν. Δυο χρόνια είμαστε έτσι. Δεν πάει άλλο».

Από την άλλη; Ο Μίνως Κυριακού, πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής απαιτεί χρήματα για να διατεθεί το κολυμβητήριο του Ζαππείου στην εθνική ομάδα κολύμβησης για προετοιμασία. Ο πρόεδρος της ΚΟΕ Διαθεσόπουλος κάνει… αντίσταση από το Μπουένος Άιρες και αρνείται εκτοξεύοντας αιχμές κατά της ΕΟΕ της οποίας είναι μέλος αλλά δεν παραιτείται και οι κολυμβητές της εθνικής ομάδας σκόρπιοι ψάχνουν με τους προπονητές τους να βρουν άκρη. Αυτό είναι το μεταολυμπιακό τοπίο στον υγρό στίβο και όχι μόνο. Άψογα χειρίζεται τον τομέα ευθύνης του κ. Καραμανλή ο εκλεκτός σας, όπως λέγεται, κ. Ορφανός.


Γ. Γκούμας: «Η συνταγή Ρεχάγκελ δεν αλλάζει…»


Οι πρωταθλητές Ευρώπης διεθνείς έλληνες ποδοσφαιριστές, ομόφωνα εξέφρασαν την επιθυμία παραμονής του γερμανού προπονητή Ότο Ρεχάγκελ, στον πάγκο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Από εκεί και πέρα, αν ο Γερμανός αποφασίσει να αφήσει την Εθνική Ελλάδος δεν θα καταστραφεί ό,τι δημιουργήθηκε. Ο κεντρικός αμυντικός της εθνικής ομάδας και του Παναθηναϊκού Γιάννης Γκούμας είναι κατηγορηματικός: «Όταν μπαίνεις σε σωστό δρόμο δεν μπορείς να ξεφύγεις. Δεν θα το δεχτούμε να γίνουν πισωγυρίσματα. Θα είναι αυτοκτονία. Παλαιότερα είχαμε σε δεύτερη μοίρα την εθνική ομάδα. Δεν πιστεύαμε σε κάτι καλό. Βλέπαμε την κλήση στην Εθνική ως διαδικασία που έπρεπε να γίνει, να τελειώνουμε. Ο Ρεχάγκελ έπαιξε μεγάλο ρόλο. Μας ένωσε. Ενίσχυσε την αυτοπεποίθησή μας. Πέρασε σε όλους μας ότι μπορούμε, έχουμε αξία και δυνατότητες να πετύχουμε. Έχουμε απαιτήσεις πλέον από την Εθνική ομάδα. Αποκτήσαμε τον σεβασμό όλων. Σκοπός δεν είναι μόνο η επιτυχία αλλά και η διάρκεια. Πιστεύω και θέλω να μείνει ο Ρεχάγκελ. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του. Μακάρι να μείνει». Έλληνας μπορεί να προχωρήσει την Εθνική ή μπορεί να κινδυνεύσει το μοντέλο Ρεχάγκελ; «Μπορεί να πετύχει και έλληνας προπονητής αν είναι σοβαρή προσωπικότητα και γνώστης του αντικειμένου. Η συνταγή Ρεχάγκελ πάντως δεν αλλάζει. Αρκετά στοιχεία που μας πέρασε ο Ρεχάγκελ, τα υιοθέτησα και στη ζωή μου. Έχω δει διαφορά στη νοοτροπία. Προβλήματα που τα έβλεπα βουνά τα αντιμετωπίζω με διαφορετική προσέγγιση». Πόσο δύσκολο είναι να μη ζαλιστείς από το μεθύσι της επιτυχίας; «Είναι πολύ δύσκολο. Εξαρτάται πώς έχεις μεγαλώσει. Από την οικογένεια διδάχθηκα να μην έχω επαφή. Να μη λέω ότι είμαι κάποιος επειδή έφτασα κάπου. Γιατί θέλω, όταν σβήσουν τα φώτα, να είμαι ισορροπημένος. Νιώθω πιο ευτυχής να με αποδέχονται και να με αναγνωρίζουν ως χαρακτήρα και μετά για ό,τι έχω κάνει».

Συμφέροντα


Το μόνο κέρδος από την κατάκτηση του EURO είναι ο σεβασμός στην Εθνική και η αγάπη του κόσμου. Για το ελληνικό ποδόσφαιρο ο Γιάννης Γκούμας είπε: «Δεν είδα βήματα προόδου. Αντιθέτως, έγιναν βήματα προς τα πίσω. Αντί να ενώσει και να δρομολογήσει αλλαγές η επιτυχία, μπήκαν ως συνήθως στη μέση τα συμφέροντα». Για τη συνέχεια της Εθνικής ο έμπειρος αμυντικός με σιγουριά τόνισε ότι: «Όλους μάς στενοχώρησε η αποτυχία πρόκρισης στο Μουντιάλ. Θα έχουμε επιτυχίες στο μέλλον. Θα είμαστε διεκδικητές. Κρατάω τον θρίαμβο της κατάκτησης και αφήνω στην άκρη την κακή παρένθεση της συνέχειας. Δεν ξεχάσαμε την μπάλα. Χάσαμε από την Αλβανία γιατί δεν είχαμε βρει τα πατήματά μας, ήμασταν από προετοιμασία. Με την Ουκρανία ήμασταν άτυχοι».

Κόλπο γκρόσο


Με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια επιχείρησε να χτυπήσει ο «αετός» υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Έχοντας την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε οικονομικό εμπάργκο επί μήνες και τις ενώσεις να δυσφορούν και να διαμαρτύρονται, εν όψει της γενικής συνέλευσης της ΕΠΟ στις 3 Νοεμβρίου επιχείρησε να αναστρέψει το κλίμα. Και επικοινωνιακά και στις ενώσεις. Προ ημερών ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κ. Τσώτσος αναζήτησε το καταστατικό της ΕΠΟ και τη λίστα με τα χρήματα που έχει πάρει η κάθε ποδοσφαιρική ένωση. Παράλληλα, από την πλευρά του Ορφανού επιχειρήθηκε να γίνει προσέγγιση με στόχο να πραγματοποιηθεί συνάντηση των προέδρων των ενώσεων που πρόσκεινται στη Νέα Δημοκρατία. Κίνηση που απέτυχε για μια ακόμη φορά. Και ενώ προ ολίγων ημερών δημοσίων ο κ. Ορφανός επικαλείτο τη μη καταβολή της τακτικής επιχορήγησης της ΕΠΟ λόγω του ότι δεν προσκόμιζε αναλυτικά απολογιστικά στοιχεία, προκύπτει η επιχορήγηση έναντι τακτικής 1.000.000 ευρώ. Απευθείας στις ενώσεις ανακοινώνει δημοσίως την καταβολή χρημάτων ο Ορφανός, προσδιορίζοντας μάλιστα και τα ποσά αναλογικά με τη δύναμη σε σωματεία κάθε ένωσης. Το κόλπο γκρόσο του Ορφανού για να πιάσει στον ύπνο τον Γκαγκάτση. Ποια θα είναι η αντίδραση; Μηνυτήρια αναφορά της ΕΠΟ με το που θα κοινοποιηθεί η απόφαση της επιχορήγησης. Γιατί παραβιάζεται ο νόμος στο άρθρο 51 παρ. 4 και 5 που δίνει σαφώς το δικαίωμα στις ομοσπονδίες να κατανέμουν τα χρήματα όταν πρόκειται για επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό. Για να στρέψει τις ενώσεις εναντίον του Γκαγκάτση, δημοσιοποίησε την κατανομή των χρημάτων ο Ορφανός. Για να μην μπορεί να κάνει αλλαγές. Και μετά μιλάμε για εθνικές ομάδες, για ποδόσφαιρο, για πρόοδο και μια ζωή θα περιμένουμε να έρθει κανένας… συνταξιούχος σταρ για να αισθανθούμε διαφορετικά. Αθάνατη Ελλαδάρα… με τις νοοτροπίες σου, τα συστήματά σου και τη μοναδική συνταγή σου να τα συντηρείς όλα αυτά χρόνια τώρα.

Αδιάφορος αθλητισμός


Ο γίγαντας από το Διδυμότειχο επέστρεψε. Ο Κώστας Γκατσιούδης έπιασε μετά από τρία ολόκληρα χρόνια ακόντιο στα χέρια του. Παρά τις ατυχίες, παρά τις αρχικές του σκέψεις να εγκαταλείψει τον αθλητισμό ο Γκατσιούδης το πάλεψε και ξαναγύρισε στο στίβο. «Έριξα ακόντιο και δεν αισθάνθηκα καμία ενόχληση. Το Σαββάτο ολοκληρώνεται το πρόγραμμα αποθεραπείας που έκανα στο εξωτερικό και στη Θεσσαλονίκη και από Δευτέρα έχει προπόνηση στο ΟΑΚΑ αλλά σε συντηρητικούς ρυθμούς. Στόχος να διαπιστωθεί ότι 100% είμαι εντάξει. Ο χρόνος είναι άγνωστος για την διαπίστωση. Χρειάζεται πολλή προπόνηση. Ικανοποιημένος θα είμαι να κάνω βολή πάνω από 85 μέτρα και να μη νιώθω ενοχλήσεις». Επιστροφή σε ένα μεταολυμπιακό τοπίο στον αθλητισμό που έχει υποστεί καθίζηση. «Φυσικό επακόλουθο, όλοι το περίμεναν ότι η Ελλάδα θα είναι χρεωμένη και θα πέσει μαχαίρι στον αθλητισμό. Δεν ενδιαφέρει την κυβέρνηση ο αθλητισμός, αυτό έχει φανεί εξαρχής. Να έχω υγεία να πηγαίνω σε μίτινγκ και στους μεγάλους αγώνες. Έχω την χορηγία της Αdidas και δεν προβληματίζομαι ιδιαίτερα. Από εκεί και πέρα αυτονόητο είναι όταν αντιμετωπίζεται έτσι ο αθλητισμός, αυτοί που θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό έχουν πρόβλημα. Και δεν μπορούν να περιμένουν από τους πολιτικούς λύσεις. Αυτούς τους ενδιαφέρουν μόνο τα συγχαρητήρια και οι φωτογραφίες, μετά τις επιτυχίες».

Κωλοτούμπα


Όποιος δεν διάβασε τη συνέντευξη του Μίνωα Κυριακού στο «Goal», που την πήρε ο συνάδελφος Σωτήρης Τριανταφύλλου, έχασε. Τα έλεγε όλα με άλλα λόγια ο καναλάρχης που πραγματοποιεί δείπνα με τον Ορφανό και οι σχέσεις τους βρίσκονται σε στάδιο πλήρους αποκατάστασης. Ασχέτως αν τον βγάζει στον ΑΝΤ1 αραιά και πού τον Γκαγκάτση και τον Μπέο, έτσι για να του θυμίζει τι εστί δύναμη. Ο Ορφανός έκανε κωλοτούμπα που θα τη ζήλευε και ο Ιωάννης Μελισσανίδης και όπως λέει ο λαός την έκανε γυριστή με τον Κυριακού. Και λεφτά τού έδωσε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και κοντά στα 2 δισ. πακέτο από τον ΟΠΑΠ για τα «Τσικλητήρεια» που όπως έδειχνε η TV περισσότεροι ήταν οι αθλητές παρά οι θεατές. Αδιάφορο βεβαίως αυτό. Σημασία έχει ότι ο καναλάρχης τα δισ. από τον κρατικό κορβανά τα έχει για στραγάλια είτε με ΠΑΣΟΚ είτε με ΝΔ. Και το χειρότερο; Μέχρι το ελληνικό κοινοβούλιο, τη ΔΟΕ και το Μαξίμου είχε απασχολήσει ο Ορφανός με τη δημιουργία των τεσσάρων ομοσπονδιών του πάγου. Νόμιμες οι ομοσπονδίες, έλεγε ο Ορφανός. Μήνες τώρα εφ’ όσον είναι νόμιμες γιατί δεν τις επιχορηγεί; Εφ’ όσον είναι νόμιμες γιατί δεν εντάσσονται στην ολομέλεια της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων παρ’ ότι οι διεθνείς ομοσπονδίες των αθλημάτων τις έχουν αναγνωρίσει; Ο Κυριακού αφήνει να εννοηθεί ότι ο Ορφανός ήθελε… χατίρι με τις ομοσπονδίες αλλά αυτός δεν του το έκανε το παλικάρι. Μπορεί όμως να… παραπλανήθηκε ο Ορφανός, λέει ο Κυριακού, πού να ξέρει τι γίνεται με αυτά τα αθλήματα. Δηλαδή δουλεύουμε χοντρά τον κόσμο, έτσι στον αέρα. Εδώ έχει γίνει χαμός, ο Ορφανός δεν ήξερε. Φύλακας άγγελος της νομιμότητας ο Κυριακού… προστάτευσε και τον… παραπλανημένο να παρανομήσει Ορφανό.

Υποδείξεις


Και τι λέει παρακάτω ο γίγαντας Κυριακού; Αν υπήρχαν πολιτικές σκοπιμότητες από… αυτούς, δεν τον ενδιαφέρει. Ποιοι είναι αυτοί; Εκείνοι που τον ψήφισαν για να… προσφέρει στον αθλητισμό. Σε μια εποχή που υπάρχει οικονομική δυσπραγία οι σχέσεις είναι καλές. Φανταστείτε να μην υπήρχε στενότης σε ευρώπουλα. Να υπήρχε δυνατότης περισσοτέρων δισ. και «γάτος» ο καναλάρχης στέλνει και το μήνυμα. Αν γίνουμε ρεζίλι δεν θα φταίω εγώ. Όχι ολυμπιακή προετοιμασία δεν μπορεί να γίνει με τα λεφτά που δίνει ο Ορφανός, αλλά ούτε τα αυτονόητα. Και κάνει υποδείξεις για αποφυγή πολιτικών παρεμβάσεων ο τεράστιος Μίνως. Και ποιος θα μιλήσει στον καναλάρχη πρόεδρο της ΕΟΕ γιατί από τον Φεβρουάριο που έγινε αφεντικό στο μαρμάρινο κτίριο της Κηφισίας έχει κάνει μόνο δύο συνεδριάσεις ενώ το καταστατικό λέει κάθε μήνα; Και ποιος θα απαγορεύσει στον μέγιστο Μίνωα να μην έχει βάλει ως κυρίαρχο στόχο του και να συζητά επί ώρες πώς θα μετατρέψει την ΕΟΕ σε ιδιωτικού δικαίου φορέα για να απαλλαγεί από τον έλεγχο του παρέδρου; Και ποιος θα του βγει απέναντι να μη διεκδικήσει τον έλεγχο και τη διαχείριση του ΟΑΚΑ; Ποιος; Υπάρχει κανείς;

Άρνηση


Θέλετε και αποδείξεις; Με αριθ. πρωτ. 229914/10/2005 οι τρεις από τις τέσσερις ομοσπονδίες του πάγου για τις οποίες αναστατώθηκε το σύμπαν, με επιστολή τους στον Ορφανό τού ζητάνε την ανάκληση της αθλητικής αναγνώρισης και την υπαγωγή στη μαμά παγοδρομία. Ανεξάρτητα από την απόφαση του ΣΤΕ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την άρνηση συμμετοχής στην ολομέλεια της ΕΟΕ. Και πολύ άντεξαν να περιμένουν τον Ορφανό οι άνθρωποι να αντιδράσει. Γιατί έτσι με την κίνηση αυτή τη γλιτώνουν και αθλητές που έχουν πάρει την πρόκριση για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006 στο Τορίνο. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα, έτσι για την ιστορία. Επιδιώκει τον σεβασμό ως θεσμός και πολιτικός ο κ. Ορφανός; Έχει το ανάστημα -πολιτικώς εννοείται- να μην κάνει αποδεκτό το αίτημα και να συνεχίσει την κόντρα με τον Κυριακού και μετά την απόφαση του ΣτΕ; Γιατί διαφορετικά τι μπορεί να δώσει ως απάντηση για την εξέλιξη στο ελληνικό κοινοβούλιο όπου υπερασπιζόταν τη νομιμότητα των αποφάσεων του;

Αναβολή


Την πέμπτη αναβολή της πήρε στα δικαστήρια της Ευελπίδων η δίκη για τον ξυλοδαρμό του καβαλιώτη διαιτητή Μάκη Ευθυμιάδη προ δύο χρόνων στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας σε ντέρμπι Παναθηναικού – Ολυμπιακού. Ο Ευθυμιάδης όταν τον πήρε τηλέφωνο ο παρατηρητής της ΕΠΑΕ Μπαλώκας τού είπε πως δεν πήγε γιατί δεν τον… κάλεσε κανείς. Ο επόπτης Δάλας ήταν στο εξωτερικό ενώ δεν εμφανίστηκε ούτε ο έτερος βοηθός διαιτητή Μαυρόπουλος ούτε ο 4ος Τσαγκαράκης από τα Χανιά. Δεν εμφανίστηκε ούτε ο πρώην πρόεδρος του Παναθηναικού Άγγελος Φιλιππίδης ούτε ο μάρτυρας προπονητής τότε του Ολυμπιακού Τάκης Λεμονής ούτε καν οι δικηγόροι. Δεν ξέρω στις πόσες αναβολές πάει στα αζήτητα η υπόθεση, αλλά όπως δείχνουν τα πράγματα προς τα εκεί κατευθύνεται. Εξάλλου πόσοι θυμούνται τώρα τι έγινε τότε. Εδώ έχουμε φρέσκα. Δεν τα καμαρώσατε τα μπουμπούκια στο ΣΕΦ; Έφαγε μερικές ψιλές ο Ευθυμιάδης κάποτε. Θα το γράψει η Ιστορία…

Ιδανική επιλογή


Επιδίωξε να παίξει για έναν χρόνο ακόμη μπάλα στην Ελλάδα. Δεν βρήκε αυτό που ήθελε και μετακόμισε στην Κύπρο. Ο Αλέξης Αλεξανδρής παίκτης προπονητής στον ΑΠΟΠ Κυνήρας, νεοφώτιστη ομάδα στην πρώτη κατηγορία της Κύπρου, στην Πάφο. «Οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Ιδιόκτητο γήπεδο και όλες οι προϋποθέσεις για να κάνει καλή δουλειά. Σε ό,τι αφορά το έμψυχο δυναμικό αξιολογούμε τους ποδοσφαιριστές για να δούμε τι ανάγκη έχουμε και τι κινήσεις θα κάνουμε. Στόχος η παραμονή στην κατηγορία και η δημιουργία ταυτότητας στην ομάδα. Ιδανική η επιλογή για αυτό που ήθελα να κάνω. Αθλητικό κέντρο ιδιόκτητο και 4-5 βοηθητικά που ετοιμάζονται είναι πλούτος για τον προπονητή. Με μπαλώματα δεν κάνεις δουλειά. Θα είσαι φωτοβολίδα. Υπάρχει διάθεση, οργάνωση και νοοτροπία σε ευρωπαϊκά πρότυπα στη διοίκηση. Δουλεύουμε και εύχομαι όλα να πάνε καλά». Για τα της Ελλάδος με αφορμή την Εθνική και τον θόρυβο της αποτυχίας πρόκρισης στο Μουντιάλ της Γερμανίας ο Αλεξανδρής είπε: «Δεν νομίζω ότι πρέπει να μας πιάνει πανικός. Πέρυσι έγινε η υπέρβαση, πέσαμε σε δύσκολο όμιλο, προσπαθήσαμε, προέκυψαν και συγκυρίες με απουσίες, τραυματισμούς και παίκτες που δεν έπαιξαν στις ομάδες τους, δεν τα καταφέραμε. Δεν έγινε και καταστροφή. Με σύνεση και σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Επιτέλους ας προσπαθήσουμε όλοι να αντιμετωπίζουμε σωστά το ποδόσφαιρο για να αλλάξει και η νοοτροπία».

Αυτονόητα


Υπάρχει, όμως, όπως πάντα, και η άλλη όψη. Το κατά πόσον νομιμοποιείται οποιοσδήποτε να αντιμετωπίζει τους μεν ως παιδιά και τους δε ως απόπαιδα το αφήνω στην κρίση του πρωθυπουργού και σε εσάς. Επικοινώνησα με τον χρυσό Άρη Γρηγοριάδη, κολυμβητή του Άρη. Ο 19χρονος παγκόσμιος πρωταθλητής ειλικρινής είπε: «Εγώ δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα. Έχω καλή σχέση με τον κ. Ορφανό και στο εθνικό κολυμβητήριο με προσέχουν. Ούτε πληρώνω και το αθλητικό κέντρο με εξυπηρετεί ώστε να κάνω την προετοιμασία μου χωρίς προβλήματα. Στην Αθήνα οι συναθλητές μου έχουν προβλήματα».
– Ναι, αλλά υπογράφεις κι εσύ επιστολή διαμαρτυρίας. «Όφειλα ως μέλος να το κάνω, και ως ηθική συμπαράσταση στους συναθλητές μου». Ο νεαρός κύριος και με εντυπωσιακή ωριμότητα στη σκέψη του. Από εκεί και πέρα τα αυτονόητα δεν χρειάζονται ούτε σχόλια ούτε αναλύσεις. Εφόσον ο Καραμανλής ανέχεται ο Ορφανός να λειτουργεί ως υφυπουργός Θεσσαλονίκης, εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να καταγράφουμε τα κατορθώματά του…

Ακύρωση Ολυμπιονίκη


Το χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο που είχε κατακτήσει στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας το 2000 ο Μιχάλης Μουρούτσος στο τάε κβον ντο έχει λιγότερη αξία απ’ αυτό οποιουδήποτε αθλητή και αθλήτριας άλλων αθλημάτων; Νομιμοποιείται οποιοσδήποτε παράγοντας αυλικός ή μη υπουργού ή κομματάρχη να ακυρώνει έναν χρυσό ολυμπιονίκη, να τον τελειώνει αθλητικά με το έτσι θέλω; Είναι δηλαδή όπως τις περιπτώσεις που ο παράγοντας στο ποδόσφαιρο κόβει την μπάλα σε έναν παίκτη. Είναι ασύλληπτο αυτό που συμβαίνει με τον Μουρούτσο στο τάε κβον ντο. Ο συμπατριώτης και ψηφοφόρος του Ορφανού εν μία νυκτί από το πουθενά ξαφνικά έγινε πρόεδρος της ομοσπονδίας. Τα σωματεία του αθλήματος τον ανακάλυψαν και τον ψήφισαν για πρόεδρο εφόσον διαπιστώθηκε ότι έχει τις ευλογίες του Ορφανού. Έγινε δίδυμο με τον Φυσετζίδη που έκανε στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ αντίσταση ως γραμματέας επί σειρά ετών του Πραγαλού. Τις ανατροπές αυτές μπορεί να τις θεωρήσει κάποιος λογικές. Τα ίδια έκανε και το ΠΑΣΟΚ. Να τελειώνεις, όμως, έναν ολυμπιονίκη αθλητικά δεν έχει ούτε αιτιολογία ούτε λογική. Και βγαίνει ο Μανώλης πρόεδρος ελέω Ορφανού του τάε κβον ντο και τι λέει: «Δικαίως απέκλεισα τον Μουρούτσο και πήρα στο πανευρωπαϊκό τον Γουρουσίδη…». Ο Μουρούτσος παίζει στα 67 κιλά και ο Γουρουσίδης στα 58 κιλά. Άλλη κατηγορία δηλαδή. Και το πιο ευτράπελο. Στη Ρίγα της Λετονίας έγινε μεγάλη διαφήμιση της Ελλάδας. Μπήκε στο ταπί ο Μανώλης να πουλήσει νταϊλίκι στον αγώνα του Γουρουσίδη στον διαιτητή. Για δύο χρόνια θα βλέπει αγώνες από την TV. Απίστευτα πράγματα…

Γιατί το πράσινο-μπλε στις διοικήσεις θεωρείται ρουτίνα τόσα χρόνια στον αθλητισμό. Αν και στα μεγάλα μαγαζιά ούτε… σιελ δεν κατάφερε να τα βάψει ο Ορφανός. Πέρα απ’ όλ’ αυτά όμως ποιος ισορροπημένος άνθρωπος δέχεται να ακυρώνουν αθλητικά έναν χρυσό ολυμπιονίκη άνευ λόγου και αιτίας; Μόνο στην Ελλάδα θα μπορούσαν να συμβούν αυτά…

Σκιές


Πίσω από τις αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού που προεδρεύει ο συνταξιούχος αεροπαγίτης Παπαλάκης, υπάρχουν σκιές. Η αδικία είναι σκόπιμη. Μεροληπτεί εναντίον του Ηρακλή. Λόγια του ποινικολόγου Βασίλη Καπερνάρου, που δεν τα λέει γιατί είναι αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ηρακλής. Ανεξάρτητα απο το τι θα κάνει ο Χούλης, αν συνεχίσει ή όχι με τον Ηρακλή. Αν πάρει ή αν χάσει το 1,5 εκατ. ευρώ που έχει πληρώσει σε υποχρεώσεις και χρέη του «Γηραιού» που κληρονόμησε, ο Καπερνάρος θα προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά στον προϊστάμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λινό, καταγγέλλοντας τον κ. Παπαλάκη και την επιτροπή του για καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος. Από την πλευρά του ποινικολόγου υποστηρίζεται: «Είναι δυνατόν συνταξιούχοι να απονέμουν δικαιοσύνη. Ακόμη και άσχετοι άνθρωποι, καθηγητές ΤΕΙ και του εμπορικού δικαίου θα παίρνουν αποφάσεις για νομικά θέματα. Δεν αξίζουν σεβασμού». Από τον κ. Παπαλάκη θα ζητηθεί και θα υποχρεωθεί να προσκομίσει όσο και αν καθυστερήσει φακέλους με πολλές άλλες περιπτώσεις που ενέκρινε μεταβίβαση μετόχων. Δεν θα απαλλαγεί εύκολο από τον Καπερνάρο ο Παπαλάκης… Και… ως εκ θαύματος στις 27 του μήνα στις 11 το πρωί ο ποινικολόγος Καπερνάρος θα καθίσει απέναντι στους αθλητικούς δικαστές γιατί… δυσφημεί το άθλημα του ποδοσφαίρου. Τον πρώην πρόεδρο του Άρη Σωτήρη Καραμπέρη, που έχει πει δημοσίως ότι έδωσε ο Παπαλάκης πιστοποιητικό στην ομάδα της Θεσσαλονίκης μετά από τηλεφώνημα του Βενιζέλου, γιατί δεν τον καλεί;

Υπόλοιπο


Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Ιωαννίδης εμφανίστηκε χθες στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού του Παπαλάκη. Ο «ξανθός» συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του Ρουπακιώτη κατέφυγε στην επιτροπή με το αίτημα της παρέμβασης της ΕΕΑ στην ουσία ώστε να εισπράξει το 1.600.000 ευρώ από την ΚΑΕ Ολυμπιακός, οφειλόμενα χρήματα βάσει του συμβολαίου του ως υπόλοιπο μετά την καταγγελία της συνεργασίας που είχε γίνει από τους «ερυθρόλευκους». Ο Ιωαννίδης απέφυγε τις κάμερες και τις δηλώσεις, ενώ δεν κάθισε πάνω από πέντε λεπτά στην Επιτροπή Παπαλάκη. Τόσο ο Ιωαννίδης όσο και ο δικηγόρος του Ρουπακιώτης απέφυγαν να κάνουν λόγο για αίτημα από την πλευρά του «ξανθού» κατάπτωσης της εγγυητικής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, κάτι που θα ήταν εύλογο και ο νόμος δίνει τη δυνατότητα. Ο Παπαλάκης δεν καθυστέρησε καθόλου τον Ιωαννίδη. Θα σκεφθεί, θα προβληματιστεί και θα αποφασίσει για να στείλει στην ΚΑΕ Ολυμπιακός την απόφαση να πληρώσει τον «ξανθό». Από τη μια ο Ιωαννίδης, βουλευτής της ΝΔ και από την άλλη ο Κόκκαλης. Δεν είναι εύκολα αυτά για τον Παπαλάκη…

Ζημιά…


Ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα ακούμε εδώ και μήνες, εξαγγελίες από τη μία, αναμονή από την άλλη, τους παράγοντες δηλαδή αλλά ακόμη στα λόγια όλα. Και ποιο είναι το επιχείρημα των πολιτικών που προπαγάνδιζαν για να γίνει η τελευταία μετοχοποίηση της ΟΠΑΠ ΑΕ και να συγκεντρωθεί το χρήμα; Δεν είπε ποτέ κανείς συγκεκριμένη ημερομηνία. Έτσι έχει απαντήσει ο Ορφανός. Τώρα ο άλλος που πήρε μετοχές με το δεδομένο ότι θα έμπαιναν άμεσα οι ελληνικές ομάδες στο Στοίχημα και περιμένει χάνοντας λεφτά, αν μπορεί ας κάνει και διαφορετικά. Είχαμε ως επιχείρημα καθυστέρησης το ασυμβίβαστο του Κόκκαλη. Έγινε το απαιτούμενο επικοινωνιακό παιγνίδι, έληξε κι αυτό ή φάνηκε ότι ξεπεράστηκε. Ποιο είναι το πρόβλημα και δεν προχωράει η υπόθεση ένταξης των ελληνικών ομάδων στο Πάμε Στοίχημα; Και άντε ξεκινάει η ένταξη. Η Πάμε Στοίχημα του Κόκκαλη έχει δικαίωμα να βάζει μια ομάδα κάθε… μήνα; Αν βεβαίως ο Κόκκαλης είναι δυσαρεστημένος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και απαρνήθηκε τη διάθεσή του να στηρίξει τα οράματα του Ορφανού. Τη ζημιά ποιος θα την πληρώσει;

Βαριά καμπάνα…


Ως μάρτυρας κατηγορίας παρέστη στον αθλητικό δικαστή ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ Αλέξανδρος Λυκουρέζος, στην εκδίκαση της υπόθεσης Μπέου – Κούγια. Νωρίτερα ο πρόεδρος της ΕΠΑΕ είχε περάσει από το γραφείο του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, για να συζητήσουν προφανώς θέματα που διαρκώς τα αναλύουν και επιζητούν λύσεις. Δεν μπορεί να μην συζήτησαν και το πρόβλημα Μπέος. Πάντως ο ποινικολόγος δέχθηκε πολλές κλήσεις στο κινητό του μέχρι πονοκεφάλου χθες. Πήγε τελικά στη δίκη και είπε ο Λυκουρέζος: «Ο κ. Μπέος ξέφυγε στο Δ.Σ. της ΕΠΑΕ και κατάφερε δυνατό χτύπημα στο κεφάλι του κ. Κούγια που έπεσε… ανάσκελα!». Ο αθλητικός δικαστής Κωστόπουλος ρωτά: «Οι διάλογοι ήταν απαξιωτικοί και υβριστικοί;». Λυκουρέζος: «Βεβαίως ήταν…». Επανέρχεται ο Κωστόπουλος.: «Αυτά περί αδελφής και Βαλλιανάτων ειπώθηκαν;». Λυκουρέζος: «Μάλιστα ακούστηκαν…». Ξανά ο Κωστόπουλος: «Το ʽʽτώρα θα καταλάβεις τι θα πει φόβοςʼʼ;» Λυκουρέζος: «Και αυτό ακούστηκε…». Ο Μπέος υποστήριξε ότι δεν ενδιαφέρεται για τη σεξουαλική ζωή του κ. Κούγια και τόνισε: «Ουδέποτε τον αποκάλεσα ομοφυλόφιλο». Από την όλη διαδικασία αυτό που είναι διάφανο έχει να κάνει με την επιλογή, γιατί περί επιλογής πρόκειται, να πέσει βαριά καμπάνα στον Μπέο από τον αθλητικό δικαστή. Μέχρι εξόντωσης. Ο Μπέος βεβαίως έχει και τον δεύτερο βαθμό της αθλητικής δικαιοσύνης για να κατεβάσει την ποινή. Αν και ο Ορφανός έχει και το παγοδρόμιο της ΕΦΙΠ που εκεί θέλει να την πάει την δουλειά και για να κόψει το γήπεδο στον Μπέο.


Σχολιάστε εδώ